Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke vpravo bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko). (Zdroj: FB / Roman Mikulec)

ÚVO nezistil porušenie zákona pri nákupe vrtuľníka priamym rokovacím konaním

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nezistil pri nákupe vrtuľníka, ktorý v roku 2022 realizovalo ministerstvo vnútra (MV) priamym rokovacím konaním, porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Vyplýva to z rozhodnutia o kontrole zverejneného na webe úradu. Proti rozhodnutiu nie je možné podať odvolanie. Upozornil na to bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko), za ktorého sa vrtuľník kupoval.

„V konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného po uzavretí zmluvy (úrad, poznámka redakcie) nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania,“ skonštatoval ÚVO. Ministerstvo podľa rozhodnutia splnilo podmienky na priame rokovacie konanie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR rozhodnutie ÚVO akceptuje. „Aspoň nevyjdú nazmar milióny eur, ktoré svojvoľne a nekoncepčne na nákup vrtuľníka použil bývalý minister vnútra Roman Mikulec,“ poznamenal hovorca rezortu Matej Neumann. Na tom, aby sa vrtuľník začal používať, ministerstvo podľa vyjadrenia intenzívne pracuje. „Jeho nevyužívanie je spôsobené predbežným opatrením súdu, ktoré spôsobilo zrušenie plánovaných úkonov vyplývajúcich zo zmluvy s dodávateľom, ktoré bolo medzičasom zrušené,“ pripomenul.

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo v decembri 2022 ministerstvo za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo vtedy za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Zmluva bola napadnutá aj na súde. Niekoľko mesiacov ho po neodkladnom opatrení ministerstvo nemohlo používať.

Mikulec žiada Šutaja Eštoka a Pellegriniho o ospravedlnenie

Podľa Mikulca strana Hlas založila svoju kampaň na mnohých klamstvách. Spomína nesplnené sľuby o plnohodnotných 13. dôchodkoch alebo tvrdenie, že manželka Igora Matoviča (hnutie Slovensko) vlastní zámok.

„Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie vo veci nákupu vrtuľníka, ktoré usvedčilo ministra vnútra z klamstva je poriadnou fackou, ktorú M. Šutaj Eštok dostal od nezávislej inštitúcie,“ povedal exminister vnútra.

Mikulec tvrdí, že nielen súčasný minister vnútra, ale aj ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) účelovo spochybňovali a kritizovali jeho nákup vrtuľníka s tým, že mali existovať lepšie alternatívy. M. Šutaj Eštok mal podľa neho podnecovať ľudí, šíriť nenávisť a jeho fanúšikovia dokonca mali priať exministrovi smrť.

Vyzval ministra Šutaja Eštoka, aby sa ospravedlnil a vyvodil svoju časť zodpovednosti za šírenie nenávisti.

„Zároveň žiadam Petra Pellegriniho, ktorý stál so Šutajom Eštokom a so Samuelom Migaľom na tlačovkách, kde tieto podlé lži šíril jeho nový nástupca v strane Hlas, aby sa zastal predovšetkým všetkých úradníkov, ktorí na tomto verejnom obstarávaní pracovali a ospravedlnil sa im za dehonestáciu ich práce, ktorej sa im od Šutaja Eštoka dostalo,“ dodal exminister vnútra Roman Mikulec.

Ministerstvo vnútra: Vrtuľník zakúpený bývalým vedením, by mohol do SR priletieť v septembri

Prečítajte si aj