Utorok 22. októbra, 2024
Policajtka sa pozerá, ako pracovníci balia výstroj na mieste, kde bolo zranených niekoľko ľudí pri útoku nožom 31. mája 2024 v Mannheime (KIRILL KUDRYAVTSEV/ AFP via Getty Images)
»

Policajt zranený pri atentáte v Nemecku zomrel. Vyhrotená atmosféra zatienila vigíliu

Dva dni po útoku na protiislamského aktivistu Michaela Stürzenbergera zomrel v nemocnici policajt Rouven L., ktorý bol počas útoku zranený na krku. Medzitým sa „imám Meta“ vo videu vyhrážal ďalším násilím. Prípad vyšetruje Krajinský kriminálny úrad (LKA) Baden-Württemberg.

V nedeľu 2. júna sa v Mannheime konali dve vigílie pri príležitosti piatkového útoku nožom. V ten deň 25-ročný Afganec, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, napadol bojovým nožom niekoľkých ľudí.

Útok bol pôvodne namierený proti predsedovi organizácie Bürgerbewegung Pax Europa e. V. Michaelovi Stürzenbergerovi. Táto iniciatíva, ktorá je z hľadiska nemeckej ochrany ústavy klasifikovaná ako islamofóbna, zaregistrovala zhromaždenie na mannheimskom trhovisku.

Policajt bol bodnutý do čela a krku

Údajný páchateľ najprv pobodal Stürzenbergera a neskôr aj ďalšie osoby, ktoré chceli na mieste zasiahnuť. Niekoľkokrát bodol policajta Rouvena L.

Sulaiman A., ako sa podozrivý volá, zranil nožom celkovo šesť ľudí, kým ho iný policajt dokázal zastaviť výstrelom. Väčšina z nich už odišla z nemocnice. Samotný Stürzenberger sa stále lieči v nemocnici, ale už opäť komunikuje so svetom.

Ako bolo oznámené 2. júna, policajt Rouven L. na následky vážnych zranení zomrel. Ako uviedol denník Bild, ošetrujúci lekári už predpokladali, že život policajta, ktorý bol zranený na čele a krku, môže zachrániť len zázrak. 29-ročného policajta udržiaval pri živote len prístroj na umelé dýchanie.

Rouven L. mal byť čoskoro prevelený do vyššej civilnej služby. Pred incidentom údajne zastavil útok na pomocníka, ktorý držal páchateľa na zemi. Nie je jasné, prečo ochrankár „Pax Europa“ udrel pomocníka. Tým však pomohol útočníkovi, aby sa oslobodil a pobodal ďalšie osoby.

Útok nožom a vražda policajta oslavované vo videu na TikToku

Medzitým sa na videoplatforme TikTok kontrolovanou Čínskou komunistickou stranou (ČKS) objavilo video s prejavom takzvaného „imáma Meta“. V príspevku, ktorý bol medzičasom vymazaný, táto osoba, ktorá nebola predtým širšej verejnosti známa, v piatok oslavovala útok nožom.

Zároveň oznámil, že dôjde k ďalším útokom na „bývalých moslimov a kritikov islamu“. Za týmto účelom napodobňoval pobodanie nožom, ohlasoval násilie proti menovaným verejným činiteľom a vyhrážal sa štátu Izrael.

Zodpovedná osoba už bola údajne identifikovaná. Bádensko-württemberský zemský kriminálny úrad vyšetruje okrem iného podnecovanie k spáchaniu trestného činu alebo schvaľovanie trestného činu.

Bádensko-württemberský minister vnútra Thomas Strobl označil výroky na videu za „odporné, hnusné a nechutné“. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová vyhlásila, že glorifikácia útoku je „odporná a neľudská“. Pre denník Bild oznámila, že proti zodpovednej osobe bude tvrdo zakročené.

Nepokoje počas vigílií

V nedeľu údajne došlo k novým výtržnostiam počas vigílií, ktorých eskalácii zabránila prítomnosť polície.

Jednu z nich zorganizovala mládežnícka organizácia AfD, ktorú Úrad na ochranu ústavy klasifikoval ako pravicovo-extrémistickú, pod heslom „Remigrácia by tomuto činu zabránila“.

Mala sa konať na trhovisku, ktoré bolo miestom vraždy. Členovia organizácie Antifa, ktorá je klasifikovaná ako ľavicovo-extrémistická, sa údajne pokúsili na akciu vtrhnúť. Jeden z účastníkov bol údajne počas zrážok zranený na hlave.

Ďalšia vigília s ľudskou reťazou v centre mesta prebehla bez incidentov. Podujatie zorganizovala nestranícka aliancia. Zúčastnilo sa na nej niekoľko tisíc ľudí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj