Piatok 20. septembra, 2024
Vrátenie viac ako 80 ton nelegálneho odpadu do Talianska. (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Enviropolicajti vrátili do Talianska viac ako 80 ton nelegálneho odpadu

Enviropolicajti koncom mája vrátili do Talianska viac ako 80 ton nelegálneho odpadu. Previezli ho štyrmi nákladnými vozidlami a zahŕňal textilný a plastový odpad, sklené vlákna a nebezpečný odpad z medicínskych pomôcok a osobných ochranných prostriedkov. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Roman Hájek.

„Tento krok nasledoval po rozhodnutí Ministerstva životného prostredia SR a v spolupráci s Úradom boja proti podvodom Európskej komisie (OLAF),“ uviedol R. Hájek. Priblížil, že nezákonná preprava odpadu bola odhalená vo februári tohto roka a celkovo sa zistilo viac ako 600 ton nelegálne dovezeného odpadu, ktorý uložili v okrese Spišská Nová Ves.

Vrátenie viac ako 80 ton nelegálneho odpadu do Talianska. (Zdroj: FB / Polícia Slovenskej republiky)

„Škody sa odhadujú na viac ako 50.000 eur. Vyšetrovanie prebieha na medzinárodnej úrovni v spolupráci s talianskymi Carabiniermi a agentúrou Eurojust,“ povedal R. Hájek.

Polícia zároveň vyzýva občanov, aby jej hlásili podozrivý pohyb kamiónov na neobvyklých miestach alebo prítomnosť odpadu na nevyužívaných miestach na telefónnom čísle 158, najbližšom útvare PZ alebo elektronicky na [email protected].

Prečítajte si aj