Piatok 18. októbra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán v Budapešti v Maďarsku. (Photo by Laszlo Balogh/Getty Images)

Orbán: NATO sa pripravuje na priamy konflikt s Ruskom

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána sa západná aliancia NATO stále viac približuje k priamemu konfliktu s Ruskom v súvislosti s Ukrajinou.

„Namiesto toho, aby nás NATO bránilo, vťahuje nás [Maďarsko], členský štát, do svetovej vojny,“ povedal Orbán 31. mája v televíznom vysielaní.

Maďarsko je členom NATO od roku 1999. Na rozdiel od ostatných členov aliancie však Maďarsko pod Orbánovým vedením udržiava dobré vzťahy s Ruskom napriek jeho pokračujúcej invázii na východnú Ukrajinu.

Orbán hlasným kritikom plnej podpory Kyjeva zo strany Západu. Začiatkom apríla Budapešť odmietla účasť na dlhodobom pláne NATO vytvoriť fond v hodnote 100 miliárd eur na vojenskú pomoc Ukrajine.

„Maďarsko zostane mimo bláznivej misie NATO napriek všetkým tlakom,“ povedal 8. mája maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto. Hovorca vlády vtedy uviedol, že Budapešť nepodporí žiadnu iniciatívu, ktorá by mohla „priblížiť alianciu k vojne alebo ju posunúť z obrannej koalície na útočnú“.

Orbán tvrdí, že chce dosiahnuť ukončenie bojov na Ukrajine a zabrániť eskalácii konfliktu, ktorý trvá už tretí rok. Jeho kritici ho obviňujú z kapitulácie pred Moskvou na úkor Ukrajiny a jej západných podporovateľov.

Maďarsko tiež podráždilo ostatných členov Európskej únie (EÚ) tým, že zablokovalo opatrenia na poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu vo výške 6,5 miliardy eur.

„Vojna je monštrum, ktoré je neustále hladné,“ povedal Orbán v rozhovore pre maďarskú štátnu televíziu Kossuth. „Treba ju kŕmiť a treba ju kŕmiť peniazmi.”

„A demokratická vláda Spojených štátov a vedúci predstavitelia Európskej únie sú pripravení ju živiť.“

Minulý týždeň litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis obvinil Budapešť z marenia „akejkoľvek snahy EÚ zohrávať zmysluplnú úlohu v zahraničných záležitostiach“.

„Takmer všetky naše rozhodnutia … blokuje len jedna krajina,“ povedal Landsbergis 27. mája pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli.

Zahraničnopolitické rozhodnutia EÚ si vyžadujú podporu všetkých 27 členov bloku. Szijjarto povedal, že Maďarsko nezmení svoj postoj k tejto otázke „bez ohľadu na to, čo vykrikujú politici podporujúci vojnu“.

„Bližšie k vojne, zničeniu”

Orbán vo svojom nedávnom vystúpení vyhlásil, že NATO sa „každým týždňom približuje k vojne“ s Ruskom.

Na podporu svojho tvrdenia poukázal na prebiehajúce rozhovory medzi Parížom a Kyjevom o možnom vyslaní francúzskych vojenských inštruktorov na Ukrajinu.

Ukrajinské ministerstvo obrany 27. mája uviedlo, že Kyjev „stále rokuje o tejto otázke s Francúzskom a ďalšími krajinami“.

To neskôr potvrdilo aj francúzske ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že „výcvik na ukrajinskej pôde je naďalej predmetom rokovaní s Ukrajinou“.

Moskva v predchádzajúcich vyhláseniach varovala, že ak budú francúzski inštruktori nasadení na ukrajinskom území, budú považovaní za „legitímne ciele“.

Orbán tiež upozornil na nedávne rozhodnutie NATO povoliť Ukrajine používať muníciu dlhého doletu dodanú Západom na zasahovanie cieľov na ruskom území.

Od začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu začiatkom roka 2022 sa spojenci Kyjeva zdržiavali takýchto krokov v obave z dramatickej eskalácie konfliktu.

Minulý týždeň však šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že „nastal čas“, aby členovia aliancie prehodnotili svoje obmedzenia týkajúce sa používania zbraní dlhého doletu Kyjevom. Na stretnutí ministrov obrany EÚ 28. mája Stoltenberg zdôraznil „právo“ Kyjeva používať západné zbrane na zasiahnutie „legitímnych vojenských cieľov v Rusku“.

Táto otázka bola podľa neho „teraz obzvlášť aktuálna“ vo svetle prebiehajúcej ruskej ofenzívy, ktorá dosiahla výrazné úspechy v ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin na otázku o zjavnej zmene politiky NATO odpovedal: „Neustála eskalácia môže viesť k vážnym následkom.

„Ak dôjde k takýmto dôsledkom v Európe, ako sa zachovajú Spojené štáty, ak vezmeme do úvahy našu rovnocennosť v oblasti strategických zbraní?“ Putin povedal, že európski spojenci Kyjeva „by si mali uvedomiť, s čím sa zahrávajú“.

Podľa Orbána sú oba tieto udalosti „znepokojujúcimi“ signálmi, že NATO sa pripravuje na priamy konflikt s Ruskom a že Európa sa „približuje k zničeniu“.

„Namiesto toho, aby chránilo svojich členov,“ povedal, „NATO nás vťahuje do svetovej vojny.“

Orbán ďalej prirovnal 32-člennú západnú alianciu k niekomu, kto „používa plameňomet na uhasenie požiaru“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj