Piatok 20. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay / pexels)

SAV spustila výzvu na podávanie prihlášok do grantového programu Impulz 2024

Excelentní vedci z celého sveta môžu prísť na Slovensko a realizovať svoje vedecké zámery. Slovenská akadémia vied (SAV) v pondelok spustila výzvu na podávanie prihlášok do grantového programu Impulz 2024. Vybrané projekty môžu požiadať o finančné prostriedky do výšky 160.000 eur ročne. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Tináková.

Úlohou výskumníkov bude vytvoriť a riadiť svoje vlastné výskumné skupiny. Schéma im podľa hovorkyne poskytne motivujúce podmienky na ich výskum. „SAV potrebuje vyhľadávať nových talentovaných vedeckých pracovníkov s témami, ktoré sú na hranici poznania. Cieľom je, aby sme našli mladých ľudí, korí budú schopní uchádzať sa aj o projekty ERC, ktoré sa považujú vo vedeckovýskumnom priestore za tie najdôležitejšie,“ zdôraznil predseda SAV Pavol Šajgalík.

O grant sa môžu uchádzať vedci s titulom PhD. alebo ekvivalentným titulom, ktorí pravidelne publikujú vo významných vedeckých časopisoch, boli opakovane pozvaní prezentovať svoje výsledky na významných medzinárodných konferenciách a boli zodpovedným riešiteľom vedeckého projektu. Uchádzači tiež musia preukázať dostatočné skúsenosti vo výskume získané na zahraničnom výskumnom pracovisku. Buď takto získali titul PhD. alebo absolvovali dlhodobý pobyt mimo SR, spravidla nie kratší ako dva roky. Mladší výskumníci musia preukázať nezávislosť od školiteľa dizertačnej práce uvedením zoznamu publikácií, ktorých spoluautorom nie je školiteľ. Navrhovaná téma projektu sa tiež musí líšiť od témy dizertačnej práce uchádzačov.

Oprávnené náklady na projekt zahŕňajú mzdové náklady, cestovné náklady, náklady na materiál, výskumnú infraštruktúru či napríklad publikačné náklady. Vybraní uchádzači budú podľa Tinákovej zamestnaní na jednotlivých ústavoch SAV, ktoré zabezpečia financovanie nepriamych nákladov projektu.

Cieľom grantovej schémy je pritiahnuť novú generáciu kvalitných vedeckých lídrov na výskumné pracoviská SAV, zvýšiť ich internacionalizáciu a konkurencieschopnosť, excelentnosť svojho výskumu a v neposlednom rade aj úspešnosť v získavaní prestížnych európskych grantov.

Výzva je otvorená do 2. septembra tohto roka do polnoci. Predpokladaný začiatok riešenia projektov je apríl 2025.

Prečítajte si aj