Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke štátny tajomník Michal Sedliak. (Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR)

Štátny tajomník M. Sedliak otvoril majstrovstvá strednej Európy v streľbe zo služobnej zbrane

Na strelnici Šimáň v obci Predajná sa tento týždeň konali majstrovstvá v streľbe zo služobnej zbrane ozbrojených zborov pod záštitou Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže v zastúpení v súčinnosti s Ústavom na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica- Kráľová.

Majstrovstiev sa zúčastnilo spolu 79 súťažiacich, z toho 23 žien a 56 mužov. Medzi strelcami sa nachádzali okrem príslušníkov a príslušníčok ZVJS zo 17 ústavov na Slovensku ako aj zástupcovia Policajného zboru SR, Ozbrojených síl SR, Čestnej stráže prezidenta SR či Vojenskej polície. Zahraničných hostí reprezentovali príslušníci väzenských služieb z Chorvátska a Českej republiky.

Na snímke riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica- Kráľová, pplk. Miroslav Dohnan. (Zdroj: Zbor väzenskej a justičnej stráže)

Účastníci mali možnosť súťažiť v družstvách zložených z dvoch mužov a jednej ženy alebo ako jednotlivci. Súťaž bola zložená z ôsmych modelových situácií, ktoré majú rôznorodý charakter. Streľba sa uskutočnila z krátkych služobných zbraní kalibru 9×19 mm, ktoré príslušníci bežne používajú v službe. Súťažilo sa o pohár riaditeľa Ústavu v Banskej Bystrici – Kráľová, pplk. Miroslava Dohnana.

Majstrovstvá prebiehajú už viac ako 30 rokov, čo vyzdvihol aj štátny tajomník Michal Sedliak: „Táto tradícia má potenciál a som veľmi rád, že sa každoročne koná.“ Podľa neho je dôležité motivovať príslušníkov ZVJS a ostatných ozbrojených zložiek ku kvalitným výkonom a oceňovať ich súťaživosť a povzbudiť popri ich náročnej práci. „Denne musia čeliť naozaj náročným situáciám a verím, že takéto aktivity im pomôžu vyjsť z každodennej rutiny,“ dodáva.

Prečítajte si aj