Sobota 21. septembra, 2024
Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie 29. mája v Bratislave. (Screenshot: FB / Robert Kaliňák)

Novinári Denníka N navrhujú, aby politici ignorovali dezinformačné médiá. R. Kaliňák sa pýta: Kto je kontrolór kontrolórov?

Minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) na stredajšej tlačovej besede podrobil ostrej kritike údajné aktivistické praktiky novinárov a deštrukčný presah mediálnych manipulácií na stav spoločnosti. Veľký priestor venoval aj prípadu uneseného Vietnamca. Vyzval médiá k spolupráci pri nastavení férových podmienok vzájomnej komunikácie a informovania verejnosti. Odmieta cenzúru, ideálnym riešením je podľa neho tzv. právo na odpoveď.

Prieskum agentúry SANEP

Ani dva týždne od atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa v médiách neprestávajú objavovať úvahy o pohnútkach strelca. Na základe prieskumu agentúry SANEP pre TA3 mohlo byť podľa 61,6% respondentov motiváciou k atentátu správanie a spôsob vyjadrovania opozície, 56,3% opýtaných ho pripisuje protivládnym demonštráciám, 55,4%  mainstreamovým médiám, 53,7% sociálnym médiám. Vláda sa na takto vyhrotenej atmosfére podieľala podľa 37,6% dotazovaných, 26,2% respondentov poukázalo na alternatívne médiá. Iné dôvody uviedlo 6,5% ľudí a 2% účastníkov prieskumu nedokázali otázku „Čo podľa vás najviac prispelo k tomu, že bol spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica?“ konkrétne zodpovedať. 

„Ja si myslím, že ten prieskum je dosť výpovedný, i keď som zároveň konštatoval, že nezvykneme prieskumy komentovať. Toto je pocit, bez ohľadu na fakty, bez ohľadu na niektoré skutočnosti, toto je emócia, ktorá v ľuďoch pretrváva,“ vysvetlil Kaliňák. Počnúc opozíciou a médiami a končiac samotnou vládou prispel podľa neho ku kulminácii situácie každý a je potrebné zamyslieť sa nad tým. „Keď to prirovnám k počasiu, tak pocitová teplota a skutočná teplota môžu byť rozdielne, a toto je pocitová teplota, ktorú pociťuje vlastne národ,“ povedal.

Keby sme mohli, tak ten deň vymažeme

Kaliňáka znepokojuje, že sa dnes mnohí tvária, akoby tu už žiadny problém nebol a zásadne sa ohradil voči naratívu o vytĺkaní politického kapitálu z atentátu na šéfa vlastnej strany. „Keby sme mohli, tak ten deň vymažeme. Keby sme mohli vrátiť čas, tak by sme boli najradšej, keby nenastal. Hovoriť o tom, že niekto chce niečo využiť, tak môžeme si to porovnať s rokom 2018,“ pripomenul reakcie vtedajšej politickej opozície a odsudzujúce titulky venované členom vtedajšej vlády. Tie sa v médiách objavujú dodnes. Zmienil aj dánsky dokumentárny film Kuciak: vražda novinára (Matt Sarnecki/2022), ktorý tento týždeň odvysielala Česká televízia. „Keďže medzičasom sa na súde potvrdili úplne iné skutočnosti, už to vyzerá pomerne dosť nedôveryhodne. A presne celý ten dokument bol o neuveriteľnej snahe prepojiť Roberta Fica a vládnu garnitúru s vraždou, čo sa nepodarilo napriek tomu, že všetky nástroje mali,“ skonštatoval.

Ani 30 rozhodnutí Ústavného súdu nepriviedlo médiá k prehodnoteniu názoru

Minister poukázal na zneužitie pozície mainstreamových médií v období covidu a informovanie v jedinej možnej línii. „Vakcína je sloboda! Nepripúšťal iný názor a všetci ostatní boli dezoláti,“ povedal na adresu „mainstreamu“ a pripomenul, ako plynule sa médiá preklopili z covidu do trestného prenasledovania opozičných politikov. „Ani tridsať rozhodnutí Ústavného súdu nedonútilo médiá k tomu, aby trošku zmenili názor,“ vyjadril sa k tomu, s akou vehemenciou napomáhali rozširovaniu kriminálnej povesti Smeru. Zdôraznil, že žiadna z medializovaných veľkých káuz sa v priebehu tri a pol roka nevyšetrovala – neexistuje žiadne začaté trestné stíhanie vo veci DPH spojenej s predstaviteľmi vlády Smeru, hoci boli všetci označení ako „dépéháčkari“. Nevyšetrovalo sa ani „mýto“, údajne najväčšia kauza Smeru. „Prečo sa nevyšetrovalo? Lebo sa priznalo, že to nebol trestný čin? Tak prečo tá kriminalizácia?“ pýta sa Kaliňák. Podľa predsedu Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku súdy doteraz právoplatne odsúdili 21 ľudí z čias vlád strany Smer.

Výzva pre médiá

Vzhľadom na to, že podľa ministra Kaliňáka sú médiá dlhodobo neobjektívne, vyzval ich v pondelok (27. 5.) k tomu, aby navrhli opatrenia, ktoré povedú k skvalitneniu novinárskej práce v mene nezaujatosti a informačnej vyváženosti. Najväčším nepochopením atentátu na predsedu vlády je podľa neho práve predstieranie, že na pôde médií je všetko v poriadku.

„Aby ste nehovorili, že vláda chce dať diktát, čakáme na ten návrh,“ povedal neskôr na tlačovej besede. „Prvý návrh, ktorý prišiel z Denníka N, hovorí o tom desaťbodovom desatore, že osem úloh majú politici a dve úlohy novinári, tak to neviem, či sme sa úplne trafili,“ podotkol. Zlatým klincom je podľa neho bod, v ktorom sa hovorí, „že treba zavrieť ústa niekomu, kto má iný názor,“ reagoval na časť návrhu, v ktorej sa píše o tom, že politici nebudú podporovať dezinformačné stránky, ktoré šíria lži a dezinformácie. „A zase sme pri tom. Kto je kontrolór kontrolórov? Kto hovorí, že kto hovorí pravdu?“ pýta sa Kaliňák.

V médiách podľa jeho slov za posledné tri roky prebehlo systémové zlyhanie. „Ak si teda myslí niekto, že systémovo nezlyhal počas tých troch rokov neslobody, tak rozhodnutia Ústavného súdu hovoria o opaku, rozhodnutia Najvyššieho súdu, generálnej prokuratúry a dnes už aj rozhodnutia Európskeho súdu hovoria o opaku,“ podčiarkol. V tejto súvislosti kritizoval aj politikov, ktorí sa bez toho, aby poznali princíp kauzy, verejne postavili na stranu tzv. čurillovcov (tí aktuálne čelia návrhu Úradu inšpekčnej služby na obžalobu), narážal na prezidentku Čaputovú či predstaviteľov PS. 

Právo na odpoveď namiesto cenzúry

Vicepremiér prízvukoval, aká vzácna je sloboda slova a snažiť sa v tejto oblasti o opatrenia je mimoriadne náročné, to je aj dôvod, prečo vyzval k interakcii novinársku obec. „My si myslíme, že právo na odpoveď je asi to, ktoré najmenej zasahuje, lebo keď budete limitovať, čo môžete písať a nemôžete písať a o čom sa môžete vyjadrovať a akým spôsobom, to už naozaj je nejaká forma cenzúry. Ale možnosť mať reagovať v prípade, že som nejakým spôsobom zasiahnutý nepravdivou informáciou, tak tá by tu asi mala byť,“ povedal. Súčasne pripustil, že novinár má právo položiť politikovi otázku, avšak politik má právo neodpovedať. Ústavná povinnosť sprístupniť novinárom informácie nemusí mať výlučne formu osobnej interakcie. Informácie je možné čerpať aj v podobe tlačovej správy či videa.

Ignorovanie TV Markíza

Predstavitelia Smeru začali podľa Kaliňáka ignorovať televíziu Markíza v predvolebnom období kvôli podľa nich lživému zavádzaniu moderátora Kovačiča voči strane Smer s cieľom zvýhodniť pred voľbami PS. Za Kovačičovo zlyhanie sa mal ospravedlniť aj šéfredaktor. 

„On proste nerozumie zákonníku práce a svojim povinnostiam zo zmluvy. A to by sme dlho hovorili. Čiže ja len preto hovorím, že toľko evidentných porušení, a jeho osobnej aktivity, to nie sú žiadne ťažké otázky,“ skonštatoval Kaliňák a dodal, že sám sa nikdy žiadnych otázok nebál a za 25 rokov neexistuje záznam o tom, že by utekal pred kamerou.

„Ale rovnako tak považujem slobodné právo, že keď niekoho nedokážu presvedčiť fakty, rozhodnutia súdov, najvyšších inštancií, a naďalej si bude rozprávať hlúposti, tak proste OK. Tak ja ho v tom nechám, on má na to právo, má slobodu prejavu, ale prečo ja by som s ním mal komunikovať?“ pýta sa. 

Nastolená otázka zmierenia sa podľa neho nemá týkať len politikov, ale aj novinárov. Upozornil na to, že sám urobil krok vpred a začal odpovedať na otázky napríklad redaktorom z Aktualít či Denníka N, no na opačnej strane vidí stále len agresiu voči politikom a proti nej jediný príklad Smeru zo zhromaždenia v Nitre, kde dav pri skandovaní označil prezidentku vulgarizmom. „A potom my vidíme, ako dennodenne sa nám vyhrážali na protivládnych demonštráciách, doslova, vidíme, ako noviny píšu o zlodejoch, o sviniach, čo majú kvičať a podobne, a tí ľudia nie sú schopní sebareflexie.“ kritizoval.

Kauza uneseného Vietnamca

Na stredajšej tlačovej besede opäť ožila aj kauza uneseného vietnamského občana, v ktorej tento týždeň prokuratúra zrušila obvinenie. „Myslíme si, že keby nemecké orgány, ktoré túto vec vyšetrovali, boli presvedčené, že či ja alebo pán minister To Lam, dnes prezident Vietnamu, sme v tom únose namočení, že by nás neobvinili? Pretože Nemci neobvinili nikoho z nás, ani Vietnam,“ priblížil Kaliňák. Nemci pritom podľa neho mali oveľa viac informácií, prípad vyšetrovali, no informáciu o prevoze Vietnamca cez Slovensko nikto nepotvrdil, k dispozícii nie je ani žiadny nový dôkaz. 

Kaliňák obvinil Denník N, ktorý o kauze dlhodobo aktívne informuje (venoval sa jej aj v týchto dňoch), z fabulovania. Prerušenie kontaktov s Vietnamom, po ktorom v Denníku N volajú, zásadne odmieta. Spomína na zneužitie situácie novinárkou z tohto periodika, na „obrovské množstvo lží, od vybavovania pasov, od kričania do telefónu, potom sa zistilo, že vlastne tí svedkovia, v úvodzovkách, z ochranky si pomýlili tú návštevu z marca s júlovou a mnoho ďalších vecí,“ vysvetlil. Nič z toho podľa neho nebola pravda, Nemci vypočúvali celú posádku lietadla, zabezpečili si dôkazy, no žiadny z nich nepotvrdil, že by bol na palube dobitý a sfetovaný človek so zlomenou nohou. Pýta sa, kde bola jeho priateľka, prečo necestovala spolu s ním a prečo Denník N neinformoval ani o tom, že po vietnamskom občanovi pol roka pátral Interpol, no on si v tom čase v Nemecku „užíval“ spreneverených 130 miliónov.

„Ja si myslím, že Interpolom hľadaný človek nie je politický refugee, nie je politický utečenec. Proste to je človek, ktorý skorumpoval okolo 130 miliónov. A všimnite si, ako zrazu je super brániť si zločinca, ak sa jedná o Smer,“ skonštatoval.

Plánované rokovanie o industriálnom parku vietnamského ministerstva vnútra, kde mali dostať priestor slovenské spoločnosti, v tom čase nakoniec padlo a miesto slovensko-vietnamského projektu zaujali paradoxne Nemci, ktorí vzťahy s Vietnamom neprerušili, hoci práve na území Nemecka v čase únosu operovalo 40 agentov vietnamskej tajnej služby. „Koho je to medzinárodná hanba, že si týždeň nevšimli 40 agentov tajnej služby, naša?“

Kaliňák sa ďalej pýta, prečo ho v tejto súvislosti nikdy nevypočula NAKA. „Chápete, že obvinia, a nevypočujú ma. Ako toho, ktorý, ako vy hovoríte…, že mám zásadný podiel či rozhodujúcu úlohu som zohral,“ naráža na článok z Denníka N. Tvrdí, že nemeckí vyšetrovatelia, ktorí vyšetrovali únos aj na Slovensku, mali k dispozícii všetky kamerové záznamy z NDSK. „Tak načo by sme im ich dávali, keby sme mali pocit, že zohrávame rozhodujúcu úlohu pri dolapení páchateľa 130 miliónovej sprenevery?“

Nového prezidenta Vietnamu To Lama na Slovensku momentálne stíha NAKA. Za zavlečenie do cudziny mu u nás hrozí 10 až 15 rokov väzenia. Počas funkčného obdobia má To Lam imunitu, ktorá mu poskytuje ochranu pred trestným stíhaním v iných štátoch.

Porovnanie s Kočnerovým telefonátom Kuciakovi

Kaliňák opakovane požiadal médiá o rovnocenný a vyvážený prístup k rôznym témam. Ako príklad uviedol vydieranie a vyhrážanie sa novinárovi Kuciakovi. Dôkazom vyhrážok mal byť Kočnerov telefonát, v ktorom použil slová „budem na vás hľadať špinu“. 

„Keď sa niekto rozhodne, že toto považuje za vyhrážky, v poriadku, nastavme rovnaký meter. Potom ak čelný predstaviteľ opozície povie – opatrne, pán Fico, lebo narazíte, a nielen do semaforu, tak je to takisto vyhrážka, je to tak? Je to tak? Tak merajme rovnakým metrom. Ak sa tu opozícia vyhráža premiérovi fyzickým násilím, tak je asi treba reagovať,“ zaznelo od Kaliňáka.

Prečítajte si aj