Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke vpredu druhý sprava minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v sídle amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vo Washingtone pri podpísaní Dohody Artemis. (Zdroj: FB / Tomáš Drucker)

Slovensko sa pripojilo k Dohodám Artemis týkajúcich sa vesmírneho prieskumu

Slovensko vo štvrtok (30. 5.) v sídle amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vo Washingtone podpísalo Dohody Artemis. Stalo sa tak 42. krajinou, ktorá sa pripojila k tejto zmluve a zaviazala sa k mierovému, transparentnému a zodpovednému prieskumu vesmíru.

„NASA víta Slovensko ako najnovšieho signatára Dohôd Artemis,“ vyhlásil riaditeľ NASA Bill Nelson. „Spojené štáty a Slovensko majú spoločné hlboké porozumenie pre silu bádania. Prostredníctvom tejto novej kapitoly v partnerstve našich krajín budeme podporovať túto globálnu koalíciu, aby sme vesmír skúmali otvorene, zodpovedne a mierovo,“ dodal.

Za Slovensko podpísal dohodu minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), vláda ho splnomocnila na podpis dokumentov. „Slovensko vníma Dohody Artemis ako veľkú príležitosť pre túto generáciu pozitívne definovať usmernenia a zásady pre zodpovedný a udržateľný prieskum a využívanie vesmíru,“ uviedol Drucker.

Autormi dohôd sú americké ministerstvo zahraničných vecí a NASA. Definujú ich ako súbor princípov a akýsi kódex zodpovedného mierového prieskumu Mesiaca, Marsu a ďalších vesmírnych telies v rámci vesmírneho programu Artemis, ktorý pripravujú s cieľom pristáť na Mesiaci do roku 2025 a do konca desaťročia vytvoriť udržateľnú prítomnosť na Mesiaci s potenciálom vesmírnej misie aj na Mars.

Na programe pod vedením NASA participujú aj ďalšie vesmírne agentúry členských štátov Európskej únie, Kanady a Japonska, ako aj mnohé súkromné spoločnosti. Na programe Artemis sa tiež zúčastňuje Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorej pridruženým členom je aj Slovenská republika.

Prečítajte si aj