Štvrtok 19. septembra, 2024
(Foto: FB / Ministerstvo vnútra SR)

Úrad inšpekčnej služby navrhol podanie obžaloby na siedmich policajtov, tzv. čurillovcov

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ukončil prípad, mediálne známy ako čurillovci, návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov. Spis už odovzdal dozor vykonávajúcemu prokurátorovi, informovala hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

„J.Č., P.Ď., Š.M., M.S., B.D., R.M. a P.S. sú obvinení z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa. P.Ď. je okrem toho obvinený aj z trestného činu marenie úlohy verejným činiteľom,“ priblížila hovorkyňa.

Prípad ukončili po 2,5 roku. Počas vyšetrovania bolo podľa hovorkyne prepočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov so 6678 stranami.

Právny zástupca obvinených Peter Kubina sa teší, že vec príde konečne na súd, ktorý ju nezávisle a nestranne vyhodnotí. „Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ zhodnotil na sociálnej sieti. Po podaní a doručení obžaloby ju plánuje celú zverejniť spolu so stanoviskom.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) označil prípad čurillovcov za typický znak nešťastného obdobia bývalých vlád, keď sa trestné právo zneužívalo na politický boj proti vtedajšej opozícii. „Som rád, že sa toto obdobie skončilo a polícia dnes robí presne to, čo robiť má – pomáha a chráni a nepletie sa do politiky. Ľudia si však o minulosti zaslúžia vedieť pravdu – a tá je teraz v rukách prokurátorov a sudcov,“ uviedol na sociálnej sieti.

Exminister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko) sa vyšetrovateľov zastal. „Som absolútne presvedčený, že stíhanie týchto vyšetrovateľov je nedôvodné,“ skonštatoval. Spolu s hnutím Slovensko vníma návrh na podanie obžaloby ako pokračovanie pomsty voči vyšetrovateľom, ktorí si dovolili vyšetrovať aj závažné kauzy, týkajúce sa politických strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Zároveň hovorí o pokračovaní demontáže právneho štátu a silových rozhodnutiach.

Prečítajte si aj