Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke trojzväzkové dielo 100 rokov Slovenského národného divadla (Zdroj: Slovenské národné divadlo)

V Bratislave uviedli do života knihu 100 rokov Slovenského národného divadla

Trojzväzkové dielo 100 rokov Slovenského národného divadla prezentovali v stredu v Bratislave jeho vydavatelia Slovenské národné divadlo (SND) a Slovart. Vzácnu publikáciu, zachytávajúcu 100-ročnú históriu SND (1920 – 2020) rekonštrukciou stovky emblematických inscenácií činohry, opery a baletu, uviedol do života Martin Huba.

Na snímke slovenský herec a divadelný režisér Prof. Martin Huba. (Zdroj: MiewEN / wikipedia)

Svoj príhovor využil aj na pripomenutie stavu, v ktorom sa nachádza historická budova SND. „Poliaci majú národné divadlo 350 rokov, Maďari 300, Česi sú okolo dvestovky, všetky tieto národy majú svoje historické budovy v excelentnom stave. Slováci dostali historickú budovu zo všetkých spomínaných národov najľahšie, možno to je príčinou, že sa o ňu nevedia postarať tak ako okolité národy,“ poznamenal Huba s tým, že storočnica SND znamená aj určitý druh zodpovednosti.

Generálny riaditeľ SND Matej Drlička uviedol, že publikácia, ktorá v troch samostatných zväzkoch prináša zaujímavé čítanie a aj viacero doteraz nezverejnených informácií, vznikala 13 rokov a počas tohto obdobia sa vystriedalo päť ministrov kultúry a päť riaditeľov SND. Niekoľkoročný výskum, ktorý sa začal v roku 2011, iniciovala Dagmar Podmaková zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Pod koncepciu knihy sa ďalej podpísali Nadežda Lindovská z Vysokej školy múzických umení a Michaela Mojžišová zo SAV. Spoluautorky príspevkov spolu s ďalšími odborníkmi navrhli aj výber konkrétnych titulov.

Publikácia ponúka výber 50 činoherných rekonštrukcií, 30 operných a 20 baletných inscenácií. Podľa Podmakovej predstavuje dejiny našej vrcholnej profesionálnej scény inak, než býva zvykom. Namiesto klasického chronologického prístupu k dejinným udalostiam či sledovania vývinu jednotlivých divadelných zložiek upriamujú autori pozornosť na vybrané inscenácie prostredníctvom ich rekonštrukcií.

„Cez rekonštrukcie 100 inscenácií sa čitateľ dozvie o jednotlivých tituloch, o tvorcoch, ale aj o pozadí politicko-spoločenskej situácie, klímy, ktorá bola, pretože divadlo vždy odzrkadľuje tú dobu, ktorá bola,“ povedala Podmaková o priekopníckom výskumnom projekte. Dodáva, že inscenačné dejiny divadelnej inštitúcie doteraz na Slovensku neexistovali. Na ich vzniku sa pod odborným vedením iniciátorky projektu podieľal 35-členný autorský kolektív odborníkov rôznych generácií.

V prvom zväzku reprezentatívnej publikácie nájdu čitatelia aj obsiahly materiál o okolnostiach vzniku SND, o divadelných budovách či divadelných dielňach, ktoré v čase otvorenia patrili k najmodernejším v Európe. Tretí zväzok obsahuje resumé k všetkým trom zväzkom v anglickom a nemeckom jazyku. Každý zväzok obohacujú fotografie z inscenácií, scénické a kostýmové návrhy, divadelné plagáty či karikatúry.

Na snímke kniha z trojzväzkového diela 100 rokov Slovenského národného divadla (Zdroj: Slovenské národné divadlo)

Prečítajte si aj