Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. (Zdroj: FB / Zuzana Dolinková)

Vláda odobrila projekt novej nemocnice v bratislavskom Ružinove namiesto Rázsoch

Vláda v stredu odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Nemocnica by mala mať kapacitu 1015 lôžok a dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) s kapacitou 446 lôžok.

„Verím, že záujem celej odbornej i laickej verejnosti v zdravotníctve je rovnaký – v čo najkratšom čase a finančne čo najefektívnejšie doručiť pacientom a zdravotníkom z celého Slovenska konečne novú koncovú univerzitnú nemocnicu,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Verí, že odhadovaný čas dokončenia projektov sa ešte podarí skrátiť prijatím nového zákona o verejnom obstarávaní a zákona o strategických investíciách.

Z. Dolinková priblížila, že odhadované náklady na projekty sa pohybujú v stovkách miliónov eur. Bližšie ich zatiaľ špecifikovať nechcela. „Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s ďalšími rezortmi hľadá vhodné zdroje a alternatívy financovania projektov. Zároveň bude potrebné predložiť na rokovanie vlády koncepcie rozvoja koncových zdravotníckych zariadení, štúdie uskutočniteľnosti a vykonať všetky kroky k realizácii investičného zámeru výstavby,“ doplnila.

Navrhované riešenia zabezpečia podľa Ministerstva zdravotníctva SR efektívne a hospodárne vynakladanie verejných finančných prostriedkov, vytvoria predpoklad pre efektívny časový harmonogram výstavby Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave v prospech pacientov i zdravotníkov. Zároveň podľa rezortu prispejú k zvýšeniu kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti v rámci Bratislavského samosprávneho kraja aj v rámci celej SR.

Rozhodnutie rezortu zdravotníctva navrhnúť výstavbu oboch nemocníc v daných lokalitách vychádza z architektonickej štúdie spoločnosti Amberg Engineering Slovakia. Národná nemocnica by podľa nej mala vzniknúť rekonštrukciou bloku D ružinovskej nemocnice a dobudovaním novej v súčasnom priestore zimného štadióna. Vzniknúť by tiež mohlo vzdelávacie zázemie formou kampusu tak, ako bolo navrhnuté v lokalite Rázsochy.

Výstavba NÚDCH na Rázsochách by podľa ministerky umožnila centralizáciu vybranej vysokošpecializovanej pediatrickej medicíny na Slovensku a zohľadniť trendy detskej medicíny a nadčasového konceptu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Podotkla, že finančný aj časový harmonogram pri rekonštrukcii súčasného detského ústavu na bratislavských Kramároch je podľa predbežných odhadov rovnaký ako výstavba nového NÚDCH na Rázsochách.

Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), NÚDCH i Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave rozhodnutie vlády víta a považuje za dobrú správu. „Z môjho pohľadu, ak nepríde k žiadnemu časovému omeškaniu, tak logisticky je zrejme táto časť Bratislavy vhodnejšia na novú nemocnicu,“ poznamenal dekan fakulty Juraj Payer s tým, že ak všetko pôjde, ako má, nemocnica by mala byť postavená skôr oproti pôvodným plánom na Rázsochách. „Chceme postupne NÚDCH dostať tam, kam patrí a kam si to slovenský pacient zaslúži, teda na úroveň 21. storočia. Táto vizualizácia to spĺňa do bodky,“ vyhlásil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. Vedenie UNB je presvedčené, že nová nemocnica bude prínosom pre pacientov aj pre zamestnancov. Lokalita Ružinov je podľa neho na výstavbu národnej nemocnice predurčená.

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v stredu podotkol, že rozhodnutím vlády sa výstavba novej nemocnice predraží a spomalí. „Po dnešku je jasné, že Slovensko nebude mať národnú nemocnicu. Dostavbu v Ružinove za to považovať nemôžeme, pretože nepokryje komplexne všetky oddelenia,“ skonštatoval.

Plány rezortu zdravotníctva, týkajúce sa zmeny lokality výstavby novej nemocnice, už skôr kritizovali opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko, rovnako aj Lekárske odborové združenie a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Opoziční poslanci sa pokúsili ministerku Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) v súvislosti s riešením novej nemocnice v Bratislave aj odvolať. Dolinková na svoj koniec vo funkcii dôvod nevidela, parlament ju vo funkcii podržal.

Stavba novej nemocnice v Bratislave je témou už desiatky rokov, jej výstavba sa začala riešiť ešte v 80. rokoch. Areál rozostavanej nemocnice na Rázsochách je už v súčasnosti zbúraný.

KDH: Rozhodnutie nepostaviť univerzitnú nemocnicu na Rázsochách je nesprávne

Na snímke poslanec Národnej rady SR za KDH Peter Stachura. (Zdroj: FB / Peter Stachura)

Poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH Peter Stachura uviedol, že považuje rozhodnutie vlády nepostaviť univerzitnú nemocnicu na Rázsochách, ale v Ružinove za neodborné, nesprávne a škodlivé pre pacientov na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

„Vláda sa vzdala ambície vybudovať špičkovú komplexnú nemocnicu. Oklamala ľudí a chystá sa postaviť len nový pavilón so 400 lôžkami, pričom väčšina novej nemocnice bude sídliť v zrekonštruovanej takmer 50-ročnej budove ružinovskej nemocnice,“ vyhlásil P. Stachura.

Poukázal na to, že národná nemocnica na Rázsochách mala spolu s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine pod jednou strechou a zároveň byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie.

Poslanca NR SR Františka Majerského (KDH) sklamal aj výber lokality v Ružinove. „Namiesto projektu na zelenej lúke sa bude musieť spraviť množstvo kompromisov, aby bol projekt vôbec uskutočniteľný. Je to napríklad zbúranie zimného štadióna, problémy s kanalizáciou, parkovaním a dopravou v Ružinove ako takou,“ doplnil.

Za zlú správu označil M. Majerský, že po ukončení činnosti dosluhujúcich nemocníc na Kramároch a v Starom Meste sa časť univerzitnej zdravotnej starostlivosti bude musieť presunúť do súkromnej nemocnice Bory, čím štát stratí dosah na časť poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Hnutie Slovensko kritizuje zámer postaviť nemocnicu v Ružinove namiesto Rázsoch

Hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky informoval, že hnutie kritizuje zámer postaviť novú nemocnicu v bratislavskom Ružinove a nie v lokalite Rázsochy. Tvrdí, že namiesto špičkovej univerzitnej nemocnice dostane krajina len prístavbu ružinovskej nemocnice.

Hnutie zdôraznilo, že projekt Rázsoch v novodobej histórii nebol v takom štádiu prípravy, ako je dnes. Kritizuje, že sa ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) rozhodla zastaviť prípravu projektu novej nemocnice s vedeckými pracoviskami a kampusom a namiesto toho sa pokúsi zrekonštruovať a dostavať nemocnicu v Ružinove.

Na snímke exminister zdravotníctva a poslanec NR SR Marek Krajčí. (Zdroj: FB / Marek Krajčí)

Podľa exministra zdravotníctva a poslanca Národnej rady SR Mareka Krajčího sa potvrdilo, že treba zmeniť územný plán, ako aj zbúrať štadión pri ružinovskej nemocnici. Hovorí aj o tom, že samospráva pravdepodobne bude žiadať kompenzácie. „Všetci chceme, aby nová univerzitná nemocnica stála čo najskôr. Rázsochy pritom mali k dispozícii pozemok, mali stavebné povolenie, mali EIA a v podstate mali hotový projekt. V krátkom čase sa mohlo začať stavať,“ priblížil.

Hnutie poukázalo na to, že dostavba a rekonštrukcia ružinovskej nemocnice sa má realizovať za plnej prevádzky a nie je známe, dokedy sa bude poskytovať zdravotná starostlivosť v nemocnici na Kramároch.

Hnutie pripomenulo, že o výstavbe novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách rozhodla vláda Smeru-SD ešte v roku 2017 a vtedy pri hodnotení lokality v Ružinove hovorili napríklad o dopravnom zaťažení, hustej mestskej zástavbe, ako aj to, že „dispozičné usporiadanie nemocnice Ružinov neposkytuje dostatočný priestor pre optimalizáciu procesov a efektívne hospodárenie“.

SaS víta rozhodnutie postaviť novú národnú nemocnicu v bratislavskom Ružinove

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Szalay. (Zdroj: FB / Tomáš Szalay)

Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Szalay uviedol, že SaS víta rozhodnutie postaviť novú národnú nemocnicu v Bratislave v areáli Nemocnice Ružinov namiesto Rázsoch. Výstavba Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) na bratislavských Rázsochách však podľa neho nie je dobrý nápad, za lepšie riešenie považuje zrekonštruovať aktuálny ústav na bratislavských Kramároch.

T. Szalay podotkol, že rozhodnutie o výstavbe nemocnice v Ružinove konečne „rozseklo gordický uzol“ o tom, čo bude s koncovou nemocnicou v Bratislave a zároveň ukončilo čakanie, ktoré hlavné mesto paralyzovalo. „Dúfam, že tento projekt bude životaschopnejší ako projekt Rázsoch, ktorý má viac ako 50 rokov od prvého rozhodnutia, kde bude stáť nová nemocnica,“ skonštatoval.

Ružinov je podľa neho v porovnaní s Rázsochami lepšou a dostupnejšou lokalitou pre pacientov aj personál. „Sedí to aj so stratégiou rozvoja zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji, ktorú prijal Bratislavský samosprávny kraj pred dvomi rokmi, kde odporúčal, aby sa nová nemocnica stavala vo východnej a nie západnej časti mesta,“ poznamenal T. Szalay. Obáva sa, či sa nemocnica stihne postaviť podľa plánovaných odhadov, teda najneskôr do roku 2032.

Nápad postaviť NÚDCH na Rázsochách poslanec nepovažuje za dobrý. „Príde mi to ako nepripravená improvizácia a obávam sa, že z tohto projektu nič nebude,“ povedal. Vhodným riešením by podľa neho bolo zrekonštruovať súčasný ústav na bratislavských Kramároch.

PS: Národná nemocnica nebude postavená tak skoro a rozdrobí starostlivosť v meste

Na snímke poslanec Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS). (Zdroj: FB / Oskar Dvořák • Progresívne Slovensko)

Poslanec Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS) poukázal na to, že nová národná nemocnica v bratislavskom Ružinove podľa hnutia Progresívne Slovensko nebude postavená tak skoro a rozdrobí zdravotnú starostlivosť v Bratislave.

PS podľa neho nemá preferenciu, kde by mala nová nemocnica v Bratislave stáť. Trvá však na tom, aby bola postavená čo najskôr a poskytla komplexnú zdravotnú starostlivosť. „Žiaľ, a to je aj dôsledkom chýbajúcej diskusie, si dovolím tvrdiť, že ministerkino rozhodnutie nesleduje ani jeden z týchto cieľov,“ vyhlásil.

O. Dvořák podotkol, že zrušením pôvodného plánu výstavby na Rázsochách sa zrušilo aj množstvo už ukončených procesov, ktoré treba spustiť od začiatku. Výstavba nemocnice preto podľa neho môže trvať oveľa dlhšie ako predpokladá ministerstvo. Zároveň skritizoval, že návrh viac drobí nemocnice a zdravotnú starostlivosť v Bratislave. „Pacient sa v prípade vážnejších problémov bude musieť voziť sanitkou hore dole po meste,“ skritizoval.

Prečítajte si aj