Štvrtok 19. septembra, 2024
Predstavitelia Slovenskej národnej strany. (Zdroj: FB / Andrej Danko - predseda SNS)

SNS navrhuje možnosť spoplatniť poskytovanie informácií v zmysle zákona

Poskytovanie informácií v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám by sa mohlo spoplatniť. Vyplýva to z novely, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci za SNS. Hovoria o zavedení mechanizmu, ktorý by umožnil povinným osobám efektívnejšie riadiť proces poskytovania informácií a zabezpečiť úhradu nákladov spojených s rozsiahlym vyhľadávaním a sprístupňovaním informácií.

Predkladatelia ozrejmili, že novela by mohla zaviesť možnosť povinných osôb požadovať úhradu nákladov spojených s mimoriadne rozsiahlym vyhľadávaním informácií. „Ak povinná osoba bude za poskytnutie informácie požadovať úhradu, písomne oznámi túto skutočnosť spolu s výškou úhrady žiadateľovi pred poskytnutím informácie. Z oznámenia musí byť zrejmé, na základe akých skutočností a akým spôsobom bola výška úhrady povinnou osobou vyčíslená,“ píše sa v návrhu.

Argumentujú dlhotrvajúcimi problémami v prípadoch, keď sú povinné osoby zahlcované „častými alebo nadmernými požiadavkami na sprístupnenie informácií“. Poukázali na to, že niektoré požiadavky si vyžadujú mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií, čo výrazne zaťažuje administratívne kapacity a zdroje.

Súčasný zákon podľa predkladateľov neobsahuje dostatočne špecifikované mechanizmy, ktoré by umožňovali efektívne riadenie nákladov spojených s vyhľadávaním a poskytovaním informácií. „Povinné osoby sú tak často nútené sprístupňovať informácie bez nároku na úhradu nákladov, čo môže viesť k neefektívnemu využívaniu verejných zdrojov,“ tvrdia poslanci za SNS.

Uviedli tiež, že koncept možnosti účtovania nákladov za mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií navrhli tak, aby chránil povinné osoby pred zneužívaním práva na informácie formou žiadostí, ktoré si vyžadujú neprimerane veľké úsilie a čas na spracovanie.

Účinnosť novely v prípade jej schválenia navrhujú od 1. decembra 2024.

Novela SNS berie občanom právo na informácie, tvrdí opozícia a mimovládky

Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličnej SNS berie občanom ústavou garantované právo na informácie. Upozornili na to viaceré mimovládne organizácie aj opoziční zákonodarcovia. Poslanci NR SR z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí ju navrhnú v parlamente stiahnuť, nevylúčili ani podanie na Ústavný súd SR.

„Vláda berie občanom ústavné právo na informácie o tom, ako šafári s ich peniazmi. Vládna koalícia chce spoplatniť prakticky akúkoľvek žiadosť o informácie, čo znamená, že väčšina občanov sa radšej nič pýtať nebude. Zákon, ktorí predložili poslanci SNS do parlamentu, vôbec neurčuje hranice poplatku, ani nehovorí o tom, aká je primeraná výška poplatku za žiadosť o informácie,“ uviedla poslankyňa z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová.

Upozornila, že novelou sa výrazne skomplikuje prístup k informáciám, a to aj na regionálnej úrovni. Poukázala na Ústavu SR, ktorá garantuje občanom právo na informácie. „Pokladáme za protiústavné, ak si chce štátny aparát pýtať peniaze za niečo, čo občanovi zaručuje ústava,“ dodala.

O porušení práv ľudí hovoria aj organizácie Ekofórum, Klimatická koalícia, Slovenský ochranársky snem a Špirála. Upozornili, že výsledkom zmien bude porušenie práv na informácie, čo je ďalším zásahom proti demokratickým princípom garantovaným v ústave. Problém nevidia v samotnom spoplatnení. Podotkli však, že novela zavádza svojvôľu v tom, za ktoré informácie by musel občan platiť a rovnako v možnosti stanoviť výšku sumy za požadovanú informáciu. Chýba im aj možnosť odvolať sa.

„Základným pravidlom je, že čo nie je tajné, je verejné. Toto je protiústavný, nedemokratický a antisociálny krok. Ľudia majú na informácie o tom, čo robí štát za ich dane, ústavné právo. Po tejto novele bude každý človek musieť zvažovať, či si poskytnutie informácie môže dovoliť zaplatiť, a to v podstate druhýkrát. Úradom dáva priestor nielen zamlčovať informácie, ale v konečnom dôsledku aj na korupciu, protizákonné konanie a zneužívanie moci,“ vyhlásil zástupca Ekofóra Marcel Zajac.

„Štát a verejné organizácie sú platené z daní občanov. Na požiadanie im majú poskytovať informácie o svojej činnosti. Toto garantuje zákon o slobodnom prístupe k informáciám,“ uviedla iniciatíva My sme les. Predloženie novely považuje za ďalší krok k obmedzeniu kontroly občanov nad tým, čo robí štát.

Po prijatí návrhu by mohla iniciatíva platiť úradom za žiadosť o sprístupnenie informácií o ťažbe dreva v chránených územiach či vzácnych biotopoch, keďže pri niektorých príslušných úradoch ide o väčšie počty rozhodnutí ročne. Pripomenula, že aktuálne má štát povinnosť informáciu poskytovať bezodplatne, čo jej umožňuje napríklad preverovať možné chyby pri povoľovaní ťažieb alebo rozpory s európskou legislatívou. „Áno, infožiadosti od niektorých subjektov zahlcujú úrady, ale máme za to, že toto sa dá riešiť administratívne inak ako poplatkami,“ podotkla.

Prečítajte si aj