Utorok 22. októbra, 2024
(Foto: FB / Lucia Ďuriš Nicholsonová, Zdroj foto: TV Markíza)

Na telo s Michalom Kovačičom pod tlakom: TV Markíza reláciu zrušila

Moderátor jednej z najpopulárnejších politických diskusných relácií na Slovensku Michal Kovačič na konci poslednej epizódy otvorene priznal, že Na telo je pod neustálym tlakom. Relácia podľa neho čelila pokusom o ovplvňovanie nielen od politikov, ale aj od vedenia televízie. V rovnakom čase Slovensko diskutuje o budúcnosti verejnoprávnej RTVS. Zatiaľ čo Kovačič varoval pred možnými zničujúcimi následkami pre slovenskú demokraciu, vládni politici niektoré médiá bojkotujú, obviňujú z polarizácie spoločnosti alebo ich robia spoluzodpovednými z atentátu na premiéra.

Namiesto lúčenia kritika vedenia

Jedna z najviac sledovaných politických diskusných televíznych relácií na Slovensku Na telo s Michalom Kovačičom škrtá v jarno-letnej natáčacej sezóne ďalšie epizódy. „Čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia,“ priznal moderátor na konci relácie namiesto zvyčajného lúčenia sa s divákmi. Spomenul, že pokusy o cenzúru v politických diskusiách započali začiatkom roka a podľa jeho slov, vďaka tomu, že sa redakcia nezľakla, ale práve naopak, zomkla a spoločne sa týmto pokusom postavila, relácie dnes majú úplne inú podobu, než do akej ich vedenie tlačilo.

„Slovensko práve teraz prežíva boj o orbanizáciu našich televízií. Na verejnosti sa debatuje o budúcnosti RTVS, tento boj sa ale v skutočnosti odohráva všade. Deje sa ale potichu a plíživo. Aj keď to tak možno teraz nevyzerá, keď to nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu,“ uzavrel Kovačič.

„Reláciu Na telo sme paradoxne niekoľko týždňov podporovali tým, že sme ju vysielali za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom,“ sprostredkúva reakciu TV Markíza na moderátorovo vystúpenie PR manažér Lukáš Kočišek. Markíza zároveň odmieta obvinenia z cenzúry a uisťuje spoločnosť, že prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo.

Zrušenie relácie Na hrane

Vládna koalícia sa dohodla bojkotovať Na telo s Michalom Kovačičom už v apríli. Podľa Denníka N sa dohoda týkala členov vládneho kabinetu. Denník Postoj doplnil, že do Markízy nebudú chodiť ani poslanci koalície. Ešte niekoľko týždňov predtým postihol podobný osud diskusnú reláciu na TV JOJ Na hrane s moderátorkou Janou Krescanko Dibákovou. Dôsledkom bolo jej úplné zrušenie. 

„Portfólio koaličných zástupcov sa nám dramaticky zúžilo. A budem ešte otvorenejšia – istý politik istej strany mi včera otvorene povedal: ,Nebudeme k vám chodiť, lebo u vás politicky nič nezarobíme.‘ Už celé týždne je neuveriteľne náročné vyskladať zostavu hostí tak, aby sme vôbec vedeli vysielať,“ objasňovala Krescanko Dibáková začiatkom marca a doplnila, že alternatívne médiá politikom poskytujú viaceré možnosti bez nepríjemných otázok.

Práve bývalá jojkárska moderátorka na sociálnej sieti zaželala kolegom z iných médií, aby úsešne zvládli svoj zápas. „Michal, markizáci, napriek mojej veľkej miere skepticizmu, vám želám úspešný boj za slobodnú Markízu. A znovu aj kolegom z RTVS. Urobiť všetko, čo sa dá, aby ľudia dostali z obrazoviek tak neuveriteľne potrebnú dennú dávku kvalitnej kritickej žurnalistiky, je mimoriadne dôležité, ale aktuálne aj herkulovské.“

Bez reakcie neostali ani zvyšní spravodajskí kolegovia z TV Markíza. „Plne podporujeme nášho kolegu Michala Kovačiča v jeho stanovisku, ktoré odprezentoval vo vysielaní poslednej relácie Na Telo a v celom rozsahu za ním stojíme. Považujeme za neakceptovateľné, aby moderátor najúspešnejšej politickej relácie v krajine musel okrem tlakov politikov čeliť aj tlakom vlastného vedenia,“ píše sa v stanovisku. Ďalej 95 podpísaných zamestnancov a spolupracovníkov uvádza, že samotný Kovačič svojím profesionálnym prístupom vytvoril z Na telo najsledovanejšiu politickú reláciu, a zrušenie takejto relácie je proti záujmom samotnej televízie a teda aj proti všetkým zamestnancom.

Denníky mladého Šimečku

Bojkot vybraných médií započal už samotný premiér Robert Fico (Smer-SD). „Pozerajúc na vyčíňanie nepriateľských médií, asi mi nezostáva nič iné, len poslúchnuť odporúčanie môjho podpredsedu Erika Kaliňáka, aby sme zvážili, či má nejaký význam baviť sa s nimi a poskytovať im informácie,“ uviedol vo videu v novembri minulého roka.

Za „nepriateľske“ premiér označil TV Markíza, Denník N, denník SME a portál Aktuality.sk, argumentujúc tým, že prinášajú nepravdivé, neúplné alebo zamlčané informácie. 

„Aj tak všetko prekrútia proti nám, lebo je to ich poslanie. Rež a rúbaj do krve po smeráckej kotrbe. V poriadku. Na úrade vlády sa podľa toho zariadime,“ povedal vo videu.

Ďalšia z vládnych strán, SNS, rovnako dlhšie nekomunikuje s vybranými denníkmi. „Pýtate sa ma, šéfredaktori Denníka N, SME a Aktualít, prečo tu nie ste? Lebo ste politické denníky mladého Šimečku. Ak chcete robiť politiku, tak tu nebudete nikdy na našej tlačovke,“ vysvetľoval šéf národniarov Andrej Danko. 

Mária Kolíková (SaS) vidí vážny problém v tom, ak vládni predstavitelia slobodu médií oslabujú. Podľa jej slov to môže byť spolu s trestnou novelou a rušením Úradu špeciálnej prokuratúry „ďalší klinec do rakvy eurofondov“. Ak médiá fungujú správne, strážia podľa nej demokraciu.

Danko: Začína politická vojna

Prvé emotívne reakcie vládnych politikov, ktoré zazneli bezprostredne po atentáte na predsedu vlády, obviňovali zo vzniknutej situácie médiá a opozíciu.

„Chcem vyjadriť ťažké znechutenie nad tým, čo ste tu vy páchali posledné roky. Vy, liberálne médiá, politická opozícia, akú nenávisť ste voči Robertovi Ficovi šírili, šibenice ste mu stavali,“ povedal rozhorčene podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer- SD) na pôde Národnej rady (NR) SR po tom, čo bola schôdza prerušená.

Predseda SNS Danko bol v prejave ešte emotívnejší. Vyhlásil: „Pre SNS sa v tejto etape začína politická vojna.“ Do vojny sa chystá po boku premiéra a Petra Pellegriniho. Avizoval zmeny v médiách a uviedol, že sa Igor Matovič (hnutie Slovensko) a ďalší budú spovedať za to, čo spôsobili. 

„Urobíme zákonné zmeny tak ako v RTVS a garantujem vám, že už sa nebudem okúňať,“ uzavrel. „Pán Šimečka tu s nami chcel byť. Nech ide do Denníka N. Nech ide medzi tých ľudí, čo toto spôsobili,“ odkázal počas tlačovky lídrovi najsilnejšej opozičnej strany a jednému z podpredsedov parlamentu.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vyčítal médiám a občanom aktívnym na sociálnych sieťach, že prispeli k atmosfére, ktorá viedla k streľbe na premiéra. „Z toho, čo ste mnohí zasiali, tú nenávisť, z toho sa dnes stala búrka. A my tu stojíme pomaly na prahu občianskej vojny, pretože také nenávistné komentáre sú na sociálnych sieťach. Preto ja prosím, prestaňme s tým okamžite. Toto vyvrcholenie, tento atentát na premiéra je toho iba celým potvrdením.“

Atentát prinútil politikov zastaviť sa a zamyslieť. Zatiaľ čo stretnutie zástupcov všetkých parlamentných strán za okrúhlym stolom v Prezidentskom paláci sa odložilo na neurčito, poslanci na pôde NR SR sa pokúsili zjednotiť. V utorok (21. 5.) jednohlasne prijali uznesenie o odsúdení útoku na premiéra a spoločne hľadajú spôsoby k upokojeniu situácie a vzájomnému porozumeniu.

Predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď podpísanie dokumentu kritizuje – najmä opozíciu. „Ako má to zmierenie vyzerať? Tak ako sme to videli pri tom uznesení v Národnej rade?“ Podľa Naďa, keby Demokrati boli zastúpení v NR SR, tak by uznesenie určite nepodporili. „Dávať zodpovednosť za nenávisť na mimovládne organizácie a na médiá, ako to je v tom uznesení, to je šialené,“ povedal vo videu. Bývalý minister obrany spomína ako terajšia koalícia robila bilbordy a iné podujatia, kde bol on a ďalší predstavitelia označení za vlastizradcov. „A títo ľudia potom napíšu nejaké uznesenie, že mimovládne organizácie a médiá sú za to zodpovedné. A na moje obrovské prekvapenie opozícia v parlamente za toto zahlasuje?“ spýtal sa rozčarovane.

Prečítajte si aj