Sobota 21. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay / pexels)

Mimovládne organizácie predstavili vlastné návrhy, ako zvýšiť transparentnosť ich financovania

Mimovládne organizácie (MVO) na čele s Via Iuris, Nadáciou Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko predstavili vlastné návrhy, ako zvýšiť transparentnosť ich financovania a dôveryhodnosť. Avizovali, že o návrhoch listom informovali aj poslancov Národnej rady SR. Súčasný návrh novely zákona o MVO je podľa nich v rozpore s európskym právom. Informovali o tom na utorkovej tlačovej besede.

Jedným z návrhov, ktoré MVO predstavili, je, aby aj občianske organizácie, ktoré majú právnu formu občianskych združení, mali povinnosť vyhotovovať výročné správy podľa určitých kritérií, ako aj zverejňovať účtovné závierky, ak ich príjem v predchádzajúcom roku presiahol 100.000 eur.

„Neziskové organizácie, nadácie alebo neinvestičné fondy, tak tieto už v súčasnosti majú povinnosť vypracovávať výročné správy, uverejňovať ich v registri a takisto uverejňovať aj účtovné závierky, a teda ide o to, aby takáto povinnosť bola rozšírená aj na občianske združenia, ktoré takúto povinnosť podľa zákona nemajú,“ uviedla Katarína Batková z Via Iuris.

MVO tiež kritizovali poslanecký návrh, pri ktorom občianske združenie, ktoré nepredloží výročnú správu alebo v nej budú nejaké nedostatky, ktoré Ministerstvo vnútra SR vyhodnotí, bude môcť rezort zrušiť. Navrhujú preto, aby v prípade, že občianske združenie ani na základe dodatočnej výzvy nezaplatí pokutu, nezverejní výročnú správu a účtovnú závierku, ministerstvo vnútra bude môcť podať návrh na súd na zrušenie tohto združenia.

Mimovládky tiež navrhujú vypustiť ustanovenie o označení organizácií so zahraničnou podporou, rovnako chcú zachovať anonymitu darcov s tým, že štát bude mať právo tieto dary kontrolovať tak, ako doteraz. Povinné zverejňovanie všetkých darcov je podľa nich v rozopre s právom EÚ.

Prečítajte si aj