Sobota 5. októbra, 2024
Zelený šalát je zdravý a plný dôležitých živín (Pixabay/ matthiasboeckel)

Päť najzdravších šalátov, ktoré môžete vyskúšať kedykoľvek

Zelený šalát je jednou z najobľúbenejších príloh. Je zdravý a plný dôležitých živín za predpokladu, že na tanieri skončí správny druh šalátu.

Najznámejším šalátom je pravdepodobne poľný šalát, známy aj pod názvom Rapunzel. Je pomenovaný podľa slávnej rozprávky bratov Grimmovcov. Začína sa tým, že tehotná žena, ktorá neskôr porodí Rapunzel, má veľkú chuť na sýtozelený šalát Rapunzel zo záhrady za domom patriacej čarodejnici. V rozprávke povedala: „Ak nedostanem jesť Rapunzel zo záhrady za naším domom, zomriem.“ Manžel priniesol svojej milovanej žene dobrý šalát. Za trest musela dať svoje dieťa čarodejnici, tak znie príbeh.

Zelené šaláty – zdravé a bohaté na dôležité látky

V každej rozprávke je zrnko pravdy. Túžba tehotných žien po poľnom šaláte sa teraz dá vysvetliť vedecky: Poľný šalát obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a železa – živín, dôležitých nielen pre každú tehotnú ženu.

Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu sa pre ženy a mužov odporúča denný príjem 300 mikrogramov (µg) ekvivalentu kyseliny listovej. Počas tehotenstva a dojčenia sa potreba zvyšuje na 450 až 550 µg. Kyselina listová sa okrem iného podieľa na každodennom delení buniek a spolu so železom aj na krvotvorbe. Podľa štúdií sú príznaky nedostatku spojené aj so zvýšeným rizikom mŕtvice alebo depresie.

Čerstvé, chrumkavé listové šaláty nielen výborne chutia, ale sú nepochybne súčasťou zdravej výživy. Podľa štúdií obsahujú množstvo vitamínov a minerálov C, E a B komplexu, ako aj sekundárne rastlinné látky, ako sú karotenoidy, polyfenoly a chlorofyl. Okrem toho pozostávajú z 95 % vody a nemajú takmer žiadne kalórie.

Nie každý šalát je však rovnaký. Každý druh šalátu poskytuje špecifické živiny v inom množstve. Tmavozelené a červené vonkajšie šaláty sú z hľadiska obsahu živín oveľa lepšie ako bledozelené skleníkové šaláty.

Čím sýtejšia je zelená farba šalátu, tým viac chlorofylu podľa štúdií obsahuje. Chlorofyl je zelené rastlinné farbivo. Podporuje detoxikáciu pečene a tvorbu červených krviniek a zároveň uvoľňuje do tela horčík. Telo potrebuje horčík pre zdravé fungovanie nervov a svalov, ako aj pre tvorbu kostí. Každému, kto je náchylný na anémiu, veľa športuje alebo vedie stresujúci život, preto dobre poslúžia zelené šaláty.

Týchto 5 druhov šalátu je mimoriadne bohatých na dôležité živiny:

  1. Poľný šalát:

Chutný poľný šalát je jedným z najzdravších šalátov. Tmavozelené listy poskytujú dôležité živiny, ako je kyselina listová, železo a vitamín C. Vitamíny A a betakarotén v šaláte podporujú dobrý zrak a zdravú pokožku. Poľný šalát tiež upokojuje vystresované nervy.

  1. Špenát:

Špenát chutí dobre nielen varený, ale svojou koncentrovanou vitalitou zaujme aj ako surový listový šalát. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ako aj horčíka, draslíka, vápnika, železa a vitamínu C. Dôležitá je aj jej zdravá zmes vitamínov skupiny B, ktoré aktivujú metabolizmus sacharidov, posilňujú mozog a nervy a starajú sa o krásnu pokožku, vlasy a nechty. Ak chcete rýchlo doplniť nedostatok živín, najlepšie je jesť špenátové listy ako Pepek námorník.

  1. Rukola:

Rukola, obľúbená ako listový šalát na pizzu alebo s cestovinami, dodáva jedlám dôležité látky, ako sú vitamín C, betakarotén, draslík, vápnik a horčík. Jej pikantná chuť je spôsobená esenciálnymi horčičnými olejmi, ktoré obsahuje a tie sú mimoriadne prospešné pre zdravie. Považujú sa za antibakteriálne, znižujú hladinu cholesterolu a pôsobia proti rakovine. Horké látky obsiahnuté v rukole tiež stimulujú trávenie.

  1. Čakanka:

Táto talianska klasika patrí medzi najhorkastejšie listové šaláty, vďaka čomu si ju síce neobľúbi každý, ale je mimoriadne zdravá. Podľa „Centra zdraviahorká látka intybin nielenže stimuluje tráviace šťavy, ale chráni aj cievy pred odvápnením. Podľa rakúskeho portálu zdravia obsahuje čakanka aj dôležité minerálne látky a vitamíny, ako sú vitamín A, vitamín B, vitamín C, vápnik a draslík.

  1. Púpava:

Šaláty z divorastúcich bylín obsahujú mnohonásobne viac živín ako šaláty z pestovaných rastlín, a preto sú skutočnými superpotravinami. Listy púpavy majú päťkrát viac vitamínu C ako hlávkový šalát. Obsah karotenoidov, ako sú luteín a zeaxantín, je rovnako vynikajúci. Podľa štúdií môžu zabrániť vekom podmienenej makulárnej degenerácii a iným očným ochoreniam. Obsahujú aj veľké množstvo výživových látok, ako sú železo, zinok, meď a mangán, horčík a vápnik. Horké látky v púpave podporujú trávenie a zdravie pečene. Hoci púpavu v supermarketoch nájdete len zriedka, vo voľnej prírode je vždy k dispozícii.

Správna príprava šalátov podporuje vstrebávanie ich cenných živín. Zálievka z citrónovej šťavy, za studena lisovaného oleja, napríklad olivového, ľanového alebo orechového, a bylinkovej soli zaručuje zdravý pôžitok zo šalátov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj