Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke odznak EUNAVFOR vystavený na palube nemeckej fregaty v rámci misie s názvom Námorné sily Európskej únie (EUNAVFOR) Somálsko, bežne označovanej ako operácia Atalanta. (Zdroj: Rock Cohen / wikipedia)

V operácii európskych námorných síl EUNAVFOR Aspides by mohlo pôsobiť do päť slovenských vojakov

Na veliteľstve operácie EUNAVFOR (Námorné sily Európskej únie) Aspides v Grécku by mohlo pôsobiť do päť príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Cieľom operácie je zaistiť námornú bezpečnosť a slobodu plavby v súvislosti s krízou v Červenom mori. Vyslanie vojakov musí odobriť vláda aj parlament.

„Operácia bola zriadená v reakcii na rastúci počet bezpečnostných incidentov, vrátane útokov, svojvoľných, alebo nezákonne zadržaných a zabavených civilných a obchodných plavidiel zo strany hnutia Húsijov, ktoré týmto ohrozujú námornú bezpečnosť v regióne Červeného mora, Adenského zálivu, Arabského mora a Perzského zálivu,“ priblížil rezort.

Strategickou úlohou operácie je sprevádzanie a ochrana civilných a obchodných plavidiel a posilnenie a udržiavanie situačného povedomia v spolupráci s podobne zmýšľajúcimi poskytovateľmi námornej bezpečnosti. Slovenská republika sa podieľa na financovaní operácie prostredníctvom príspevkov do Európskeho mierového nástroja.

Pôsobenie slovenských vojakov v operácii navrhuje rezort obrany až do ukončenia mandátu operácie.

Prečítajte si aj