Piatok 20. septembra, 2024
Rakúsky kancelár Karl Nehammer počas spoločnej tlačovej konferencie s britským premiérom počas oficiálnej návštevy Rakúska vo Viedni 21. mája 2024. (Foto: JORDAN PETTITT/POOL/AFP via Getty Images)

Rakúsko podporuje rwandský plán na boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu

Rakúsky kancelár Karl Nehammer podporil „rwandský plán“ Spojeného kráľovstva a tvrdí, že Európa by mala prijať podobné dohody s tretími krajinami na boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu.

Britský premiér Rishi Sunak sa 14. mája stretol s Nehammerom v úrade kancelára vo Viedni. Obaja vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že „vlády musia rozhodovať o tom, kto vstúpi do našich krajín, a nie zločinecké gangy“, a že je potrebné prijať „prísnejšie opatrenia“ na zastavenie pašovania migrantov.

„Vedúci predstavitelia sa zhodli, že spolupráca s vybranými bezpečnými tretími krajinami je súčasťou riešenia, ako čo najlepšie ochrániť Európu pred nelegálnym migračným tlakom a zabrániť jednotlivcom v podnikaní nelegálnych a nebezpečných ciest, ako je napríklad model rwandského plánu,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Sunak a Nehammer „si veľmi dobre uvedomujú nebezpečenstvo snáh iných využiť migrantov na destabilizáciu Európy a zhodli sa na tom, že je potrebné urobiť viac pre ochranu našich hraníc a posilnenie našej bezpečnosti“, dodáva sa vo vyhlásení, ktoré vydal úrad britského premiéra.

Stretnutie sa konalo po tom, ako 15 krajín EÚ vrátane Rakúska vyzvalo Európsku komisiu, aby posilnila imigračnú politiku a zvážila spoluprácu s tretími krajinami.

Minulý mesiac Európsky parlament prijal Pakt o migrácii a azyle, ktorý je z veľkej časti reakciou na migračnú krízu v Európe v roku 2015, keď do Európy prišlo viac ako milión žiadateľov o azyl, najmä zo Sýrie a Iraku.

Európa zvažuje partnerstvá s bezpečnými krajinami

Britský premiér v prejave z Viedne uviedol, že spolu so svojím rakúskym kolegom sú odhodlaní zintenzívniť úsilie o zastavenie pašovania ľudí a že na tento účel „sa musíme zaoberať novými nápadmi, novými riešeniami a novými odstrašujúcimi prostriedkami – deportáciami do bezpečných tretích krajín, ako je napríklad inovatívna iniciatíva Spojeného kráľovstva „Plán Rwanda“.

Sunak uviedol, že „je čoraz jasnejšie, že mnohé iné krajiny sa teraz zhodujú na tom, že toto je správny prístup: odvážny, inovatívny, hľadajúci partnerstvá s bezpečnými krajinami“.

„Nehammer má [v tejto otázke] už nejaký čas pravdu a som rád, že sa k nemu pridalo 15 európskych krajín,“ dodal.

Rakúsky kancelár uviedol, že vybavovanie azylových konaní v bezpečných tretích krajinách by mohlo „zachrániť ľudské životy“ tým, že by sa zlikvidovali siete prevádzačov, a že je to „otázka, ktorú musíme zaradiť do programu EÚ“.

Vedúci predstavitelia tiež uvítali nové postupy týkajúce sa článku 39 – ktorý možno použiť na dočasné pozastavenie vyhostenia žiadateľov o azyl – prijaté Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP).

V marci ESĽP zmenil a doplnil pravidlo, ktoré sťažuje nelegálnym prisťahovalcom možnosť využiť štrasburský súd na odklad ich deportácie.

V spoločnom vyhlásení vedúcich predstaviteľov Rakúska a Spojeného kráľovstva sa uvádza, že „pri posudzovaní azylových a imigračných prípadov je nevyhnutné posúdiť a plne zohľadniť účinnosť vnútroštátnych postupov a v prípade, že sa tieto postupy považujú za spravodlivo fungujúce a rešpektujúce ľudské práva, by sa mal Súdny dvor vyhýbať zásahom okrem najvýnimočnejších okolností“.

Spojené kráľovstvo na čele boja proti nelegálnemu prisťahovalectvu

Dňa 20. mája britská vláda oznámila dodatočné financovanie Národnej kriminálnej agentúry (NCA) na boj proti nelegálnemu prekračovaniu Lamanšského prielivu. Navýšenie o 25 miliónov libier pomôže NCA narušiť činnosť prevádzačov a ich operácie.

Patrí sem nové vybavenie a špecializované tímy na podporu vyšetrovacích kapacít NCA a narušenie dodávateľského reťazca malých lodí. Finančné prostriedky zlepšia aj spravodajské operácie vrátane výmeny informácií s európskymi partnermi. Spojené kráľovstvo už podpísalo dohodu s európskou pohraničnou agentúrou Frontex o úzkej spolupráci v boji proti nelegálnemu prekračovaniu hraníc.

Pri oznamovaní financovania NCA Sunak uviedol, že Spojené kráľovstvo je „lídrom spolu s našimi kontinentálnymi partnermi v riešení problémov, ktoré predstavuje neúnosná miera nelegálneho prisťahovalectva“.

Britský minister vnútra James Cleverly 20. mája vyhlásil, že vláda je naďalej odhodlaná „zastaviť lode“. Počas návštevy policajného riaditeľstva v Essexe povedal: „Ako vláda sme odhodlaní zastaviť lode a rozbiť gangy pašerákov.“

Minister vnútra dodal, že pašeráci „prispôsobili svoje činy v reakcii na tlak, ktorý sme na nich vyvíjali v súvislosti s dodávaním malých člnov, poskytovaním motorov a nezákonným financovaním“.

Jeho pripomienky prišli po tom, ako Cleverly povedal, že existuje „koordinované úsilie“ o zmarenie rwandského plánu. V uplynulých týždňoch súd v Belfaste rozhodol, že ustanovenia zákona o nelegálnom prisťahovalectve by sa nemali uplatňovať v Severnom Írsku, pretože sú nezlučiteľné s opatreniami po brexite. Odborový zväz štátnych zamestnancov tiež vyzval na súdne preskúmanie zákona o bezpečnosti Rwandy s tvrdením, že je v rozpore s Kódexom štátnej služby.

„Zabezpečili sme, aby bol rwandský zákon o bezpečnosti spoľahlivý a riešil právne obavy, na ktoré sme boli upozornení,“ uviedol minister vnútra 17. mája.

Od začiatku roka sa do Spojeného kráľovstva dostalo na malých člnoch takmer 10 000 nelegálnych prisťahovalcov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj