Štvrtok 19. septembra, 2024
Obyvatelia Hongkongu žijúci v Spojenom kráľovstve protestujú v centre Londýna proti Čínskej komunistickej strane a jej uplatňovaniu zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, 1. októbra 2021 (Jenna/The Epoch Times)
» ,

Z Hongkongu do Veľkej Británie emigrovalo už viac ako 100 000 osôb. Utekajú pred neslobodou

Od zavedenia takzvaných víz BNO (British National Overseas) určených obyvateľom Hongkongu uplynuli už viac ako dva roky. Za ten čas sa z Hongkongu do Veľkej Británie presťahovalo viac ako 110 000 ľudí.

Víza BNO vznikli špeciálne kvôli zavedeniu zákona o národnej bezpečnosti presadenom v Hongkongu Čínskou komunistickou stranou (ČKS). Na základe týchto víz majú občania Hongkongu (do roku 1997 pod správou Veľkej Británie) nárok zostať v krajine a požiadať o britské občianstvo. V súčasnosti patrí Hongkong Číne.

Bývalý britský premiér Boris Johnson prehlásil v júni 2020, že hongkonský zákon o národnej bezpečnosti vážne poškodil spoločné čínsko-britské prehlásenie. Táto legislatíva výrazne prispela k obmedzeniu slobody slova a prejavu v ázijskej metropole. Kritici tvrdia, že tento zákon je určený najmä na potlačenie disentu voči Pekingu.

Britská vláda okamžite spustila program imigračných víz určený špeciálne pre obyvateľov Hongkongu. Tento program odštartoval novú vlnu rozsiahleho prisťahovalectva z Hongkongu, bývalého tretieho najväčšieho finančného centra na svete.

Od 31. januára do 31. marca 2021 dostal úrad 172 500 žiadostí o víza BNO. Počas toho istého obdobia bolo emigrantom z Hongkongu udelených 139 144 víz BNO v zahraničí a 27 276 v Spojenom kráľovstve (spolu 166 420).

V prvom štvrťroku 2023 britské úrady dostali 9 411 žiadostí o BNO, z ktorých 3 014 bolo schválených v Spojenom kráľovstve, celkovo bolo vydaných 9 279 víz BNO .

Údaje Národného štatistického úradu (ONS) ukazujú, že čistý počet prisťahovalcov v Spojenom kráľovstve dosiahol v roku 2022 rekordnú úroveň, čo vytvára tlak na britskú konzervatívnu vládu. Tá vo svojom manifeste z roku 2019 prisľúbila zníženie imigrácie.

Čistý počet prisťahovalcov v Spojenom kráľovstve v roku 2022 predstavuje 606 000, z toho približne 114 000 z Ukrajiny a približne 52 000 z Hongkongu.

Okrem toho sa po pandémii výrazne zvýšil počet zahraničných študentov a prudko vzrástol aj počet víz pre kvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo EÚ, najmä v oblasti zdravotníctva.

V čase referenda o brexite sa niektorí jeho zástancovia domnievali, že brexit povedie k zníženiu prisťahovalectva, ale v meniacom sa medzinárodnom prostredí je zrejmé, že želanie vlády kontrolovať imigráciu sa nenaplnilo. Prevažnú väčšinu cudzincov prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva (925 000) tvoria občania krajín mimo EÚ a približne každý dvanásty z nich je žiadateľom o azyl.

Jay Lindopová, riaditeľka Centra pre medzinárodnú migráciu pri ONS, uviedla: „Hlavným zdrojom nárastu boli ľudia prichádzajúci do Spojeného kráľovstva z krajín mimo EÚ za prácou, štúdiom a z humanitárnych dôvodov, vrátane  migrantov z Ukrajiny a Hongkongu,“ povedala.

To vytvára tlak na britského premiéra Rishiho Sunaka. Hoci britské verejné služby a zdravotníctvo potrebujú doplniť personál, zdedil sľuby niekoľkých predchodcov a zníženie imigrácie si stanovil ako politický cieľ.

Prečítajte si aj