Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS). (Zdroj: FB / Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR)

SaS žiada od D. Keketiho detaily prenájmu sídla pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu, považuje ho za nevýhodný

Opozičná SaS vyzýva ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS), aby zverejnil presné náklady prenájmu sídla ministerstva a odôvodnil, podľa akých kritérií priestory vyhodnotili ako najvýhodnejšiu ponuku. Podpredseda SaS Marián Viskupič upozornil, že Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR bude sídliť v prenajatých lukratívnych priestoroch s predraženým nájomným. Považuje to za príklad rozhadzovania verejných financií.

M. Viskupič ozrejmil, že zverejnená zmluva hovorí o cene prenájmu na jeden meter štvorcový na mesiac vo výške takmer 20 eur. Prenajímaná plocha je takmer 5000 metrov štvorcových. „Nie je akceptovateľné, aby si štát v obrovskom deficite s vysokým štátnym dlhom prenajímal budovu v top štandarde a za cenu, ktorú si nedovolí zaplatiť ani vysoko zisková súkromná spoločnosť,“ skonštatoval na tlačovej konferencii. O takejto budove by podľa neho nemali štátni úradníci uvažovať. „Priemerná výška nájomného v kancelárskych budovách v Bratislave je dlhodobo na úrovni približne 12 eur. Štát si prenajal priestory takmer v dvojnásobnej cene oproti trhovému priemeru,“ dodal. V zmluve je podľa Viskupiča podcenená aj platba za energie a služby. Ročnú sumu nájmu odhaduje vo výške 1.787.000 eur.

Ministrovi podľa SaS nič nehovorí hospodárnosť a efektívnosť. M. Viskupič zdôraznil, že zmluva je prvých desať rokov zo strany štátu prakticky nevypovedateľná. „Vyzývame ministra, aby jasne a transparentne oznámil presné náklady prenájmu, ale hlavne, aby odôvodnil, podľa akých kritérií bola toto najvýhodnejšia ponuka, keď v zmluve je napísané, že výška nájomného zohľadňuje najmä lokalitu umiestnenia budovy a jej stavebno-technické vyhotovenie,“ povedal s tým, že SaS za prvých 100 dní nevidí žiadne reálne výsledky práce ministerstva.

D. Keketi začiatkom mája vysvetľoval, že cena za nájom priestorov pre ministerstvo a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Najvýhodnejší variant nájmu podľa neho vyšiel na 10-ročnú zmluvu. V konečnom výbere sa rozhodovalo medzi tromi ponukami, rozhodujúca bola cena. Všetky budovy navštívila podľa Keketiho komisia, v ktorej bol aj Útvar hodnoty za peniaze a interní zamestnanci. Sídlom MCRŠ budú priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vyzýva Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby dôsledne preveril hospodárnosť a transparentnosť nájmu tejto budovy. Ministerstvo považuje za zbytočné a zmluva na nájom je aj podľa nej predražená. Remišová tiež pripomenula, že nájom priestorov pre Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v tej istej lokalite, ktorému šéfovala, sa podarilo počas jej pôsobenia vyjednať takmer o polovicu lacnejšie.

Celý výber sídla sa konzultoval s Ministerstvom financií aj Útvarom hodnoty za peniaze

Celý výber sídla MCRŠ SR sa konzultoval aj s Ministerstvom financií (MF) SR a Útvarom hodnoty za peniaze, ktorý proces výberu budúceho zmluvného vzťahu odsúhlasil. Uviedla to riaditeľka odboru komunikácie a marketingu MCRŠ Silvia Vlasková v reakcii na kritiku SaS o predraženom nájme pre priestory ministerstva.

„Primárne sa hľadanie zameralo na priestory, ktoré patria štátnym inštitúciám. Žiadna budova, ktorá by však spĺňala požiadavky, nebola k dispozícii na prenájom ani predaj. Hľadanie sa preto rozšírilo aj do súkromného sektora,“ ozrejmila S. Vlasková s tým, že proces bol pod dohľadom Útvaru hodnoty za peniaze.

Ministerstvo pripomenulo, že pri prepočítaní celkových spoločných prevádzkových nákladov, energií, technického zariadenia nehnuteľnosti, vybavenia a parkovania na desať rokov bol rozdiel medzi prvou a druhou ponukou takmer 400.000 eur. „Časť týchto nákladov prenájmu budú znášať samostatne Fond na podporu cestovného ruchu a Antidopingová agentúra, ktorí s nami budú zdieľať budovu,“ dodala S. Vlasková. Reálne náklady za desať rokov prenájmu budú podľa MCRŠ na úrovni necelých 15 miliónov eur. Ministerstvo si prenajíma priestory za 19,94 eura na meter štvorcový za mesiac. Zdôrazňuje, že ide o konečnú cenu s technickým vybavením aj nábytkom, nejde teda o prenájom tzv. „holopriestoru“.

Prečítajte si aj