Štvrtok 19. septembra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán v Budapešti v Maďarsku. (Photo by Laszlo Balogh/Getty Images)

Maďarský veľvyslanec bol požiadaný o vysvetlenie provokačných výrokov premiéra Orbána

Viktor Orbán znova provokoval susedné krajiny svojimi výrokmi o odtrhnutom území cez víkend na každoročnom festivale Maďarov v Rumunsku. Diplomat Csaba Balogh bol požiadaný o vysvetlenie jeho slov.

Výrok maďarského premiéra znel nasledovne: „To, že sa Maďari nevedia dostať do parlamentu v Bratislave je ich slabý výkon. Treba urobiť viac, ak chce niekto niečo urobiť pre svoju vlasť v odtrhnutej časti krajiny.“

Reakciu našej strany vysvetlil minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský: „Tlmočili sme mu naše rozhorčenie a neprijateľnosť spomínaných výrokov. Odmietame akékoľvek snahy, ktoré by spochybňovali usporiadanie vzťahov po prvej a druhej svetovej vojne. Československo a neskôr Slovenská republika či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté.“

„Povinnosťou veľvyslanca nie je interpretovať či komentovať prejavy vlastného premiéra,“ odpovedalo maďarské veľvyslanectvo na Slovensku.

Na slová Orbána reagoval pozitívne na sociálnej sieti predseda Aliancie Kristián Forró. „Ďakoval som mu za výroky, ktoré boli smerované na adresu Maďarov žijúcich na Slovensku, že vzhľadom na to, že tvoríme skoro 500-tisíc obyvateľov na Slovensku, tak je úplne pochopiteľné päť percentné dosiahnutie na vstup do parlamentu,“ objasnil svoje slová Forró.

V Rumunsku sú rovnako nahnevaní za výroky o odtrhnutej časti krajiny a predvolali si tamojšieho maďarského veľvyslanca.

Prečítajte si aj