Sobota 5. októbra, 2024
Generálny riaditeľ spoločností SpaceX, X (predtým Twitter) a Tesla Elon Musk hovorí počas živého rozhovoru s Benom Shapirom na sympóziu o boji proti antisemitizmu 22. januára 2024 v Krakove, Poľsko (Foto: Omar Marques/Getty Images)
»

Elon Musk varuje pred politikou rovnosti na lekárskych fakultách: „Ľudia budú umierať.“

Elon Musk opäť vyjadril obavy, že politika diverzity, rovnosti a inklúzie (DEI), najmä na lekárskych fakultách, môže viesť k úmrtiu ľudí.

„Ak sa znížia štandardy na absolvovanie lekárskych skúšok a získanie titulu lekára, najmä v oblasti chirurgie, potom je pravdepodobnosť, že chirurg urobí chybu, vyššia,“ povedal Musk. „Pri skúškach sa dopúšťajú chýb. Chyby môžu robiť aj pri ľuďoch, čo môže viesť k smrti,“ dodal.

Technologický miliardár tento argument predniesol počas relácie s bývalým moderátorom CNN Donom Lemonom, keď dvojica diskutovala o tejto problematike.

Počas rozhovoru sa generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX pokúsil bývalému moderátorovi CNN vysvetliť tento koncept, ale Lemon ho zrejme nepochopil: „Neexistuje žiadny dôkaz.“

Musk potom uviedol príklad chirurga vo výcviku, ktorý napriek tomu, že počas operácií urobil mnoho chýb, výcvikom prešiel vďaka nižším štandardom. Naznačil, že tento nižší štandard by mohol zvýšiť pravdepodobnosť smrteľných prípadov.

 Lemon namietal, že je to „hypotetické a neznamená to, že sa to deje“.

„Nehovoril som, že sa to deje, povedal som, že sa to stane. Povedal som, že ak znížime [štandard], ľudia budú zomierať,“ odvetil Musk.

Bývalý moderátor CNN sa spýtal, prečo by Musk „vypustil do éteru niečo, čo sa nestalo“.

„Pretože nechcem, aby sa to stalo,“ trval na svojom majiteľ X.

Zástupca Murphy a ďalší usporiadali tlačovú konferenciu k návrhu zákona o zákaze DEI na lekárskych fakultách:

Greg Murphy a ďalší členovia amerického Kongresu usporiadali tlačovú konferenciu k návrhu zákona o zákaze DEI na lekárskych fakultách

Rozhovor, ktorý sa 18. marca objavil na viacerých sociálnych sieťach, mal byť súčasťou pôvodných exkluzívnych programov bývalého moderátora CNN pre X. Musk však krátko po rozhovore spoluprácu svojej platformy s Lemonom zrušil.

Kritik vynútenej rovnosti

Musk sa dlhodobo vyjadruje proti iniciatíve diverzity, rovnosti a inklúzie. Počas rozhovoru s komentátorom Benom Shapirom začiatkom tohto roka na konferencii Európskej židovskej asociácie v Poľsku majiteľ spoločnosti X povedal, že ľudia by sa mali „vždy mať na pozore pred akýmkoľvek názvom, ktorý znie, akoby vypadol z knihy Georgea Orwella“.

„Diverzita, rovnosť a inklúzia, to všetko znie ako pekné slová. V skutočnosti však znamenajú diskrimináciu na základe rasy, pohlavia a sexuálnej orientácie, a to je v rozpore s ich podstatou,“ povedal vtedy Musk.

Musk počas rozhovoru poznamenal, že riešením tohto problému DEI je, aby sa univerzity zamerali na prínosy. „Nezáleží na tom, či ste muž [alebo] žena, akej ste rasy, aké je vaše presvedčenie. Záleží na tom, akí dobrí ste vo svojej práci alebo aké sú vaše zručnosti,“ povedal.

Dňa 7. marca usporiadal Podvýbor pre vysokoškolské vzdelávanie a rozvoj pracovnej sily vypočutie s názvom Rozdeľujúce, nadmerné, neefektívne: Skutočný dopad DEI na univerzitné kampusy.

Dr. Stanley Goldfarb, bývalý zástupva dekana pre študijné programy na Perelmanovej lekárskej fakulte Pensylvánskej univerzity a predseda lekárskej neziskovej organizácie Do No Harm, vyjadril veľké obavy z iniciatívy DEI na lekárskych fakultách a varoval pred jej možnými dôsledkami.

„DEI je nebezpečná všade, ale najnebezpečnejšia je na lekárskych fakultách,“ bije na poplach Dr. Goldfarb.

„Američania musia presne vedieť, čo sa deje. Vaši budúci lekári sa učia o politike rozdeľovania na úkor starostlivosti zachraňujúcej život. Učia sa diskriminovať podľa rasy, nie zaobchádzať s pacientmi rovnako. V konečnom dôsledku sa váš budúci lekár vyškolí na aktivistu,“ varoval. „Ak nevrátime lekárskym fakultám ich skutočné poslanie, Američania budú nevyhnutne trpieť zníženou kvalitou zdravotnej starostlivosti.“

Dr. Goldfarb tiež tvrdil, že lekárske fakulty v súčasnosti znižujú svoje požiadavky na prijatie kvôli politike DEI: „Niektoré prestali vyžadovať MCAT [Medical College Admission Test] pre všetkých uchádzačov, napriek tomu, že MCAT je najlepším ukazovateľom schopnosti študenta stať sa lekárom.“

„Tým, že lekárske fakulty prijímajú menej kvalifikovaných študentov, produkujú menej kvalifikovaných lekárov,“ povedal Dr. Goldfarb.

Podľa denníka Wall Street Journal iniciatíva Do No Harm zistila, že na lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v Los Angeles museli študenti prvého ročníka absolvovať predmet s názvom Štrukturálny rasizmus a rovnosť v zdravotníctve, v rámci ktorého boli študenti na jednom cvičení rozdelení podľa rasových skupín a diskutovali o antirasistických podnetoch. Škola neskôr od tohto cvičenia upustila na základe sťažnosti organizácie Do No Harm na porušovanie občianskych práv.

„DEI ohrozuje životy Američanov. Najlepší spôsob, ako zachrániť životy, je okamžite odstrániť DEI z medicíny,“ zdôraznil.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj