Piatok 20. septembra, 2024
Na tejto ilustračnej snímke poskytnutej kanceláriou prezidenta Iránskej islamskej republiky sa iránsky prezident Ebrahim Raisi stretáva s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, keď slávnostne otvárajú priehradu Qiz Qalasi, vybudovanú na rieke Aras na spoločných hraniciach medzi Iránom a Azerbajdžanom, po ktorej sa jeho vrtuľník údajne zrútil pri meste Jolfa na hranici s Azerbajdžanom 19. mája 2024 v Džabrajile v Azerbajdžane. (Foto: Úrad prezidenta Iránskej islamskej republiky prostredníctvom Getty Images)

Iránsky prezident a minister zahraničných vecí zahynuli pri havárii vrtuľníka

Iránske štátne médiá v pondelok informovali, že prezident Ebrahim Raisi, minister zahraničných vecí krajiny a niekoľko ďalších predstaviteľov zahynulo pri havárii vrtuľníka na severozápade krajiny. Úmrtie potvrdil aj iránsky najvyšší vodca.

Najvyšší predstaviteľ Ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má v Iráne najvyššiu moc, na sociálnej sieti X uviedol, že dostal „trpkú správu o mučeníckej smrti“ Raisího a jeho sprievodu.

„Táto trpká tragédia sa odohrala, keď slúžil ľudu,“ povedal.

V nedeľu, keď došlo k nehode, cestoval Raisi s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosseinom Amirom-Abdollahianom, guvernérom provincie a ďalšími predstaviteľmi po iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

V oblasti miesta nehody sa okamžite začala pátracia a záchranná operácia. Iránska polooficiálna tlačová agentúra Mehr neskôr informovala, že všetci cestujúci na palube vrtuľníka boli „umučení“.

Podobné vyhlásenie zverejnila na X aj štátna tlačová agentúra IRNA, ktorá vyhlásila, že Raisi a jeho sprievod zahynuli pri havárii. Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou havárie.

Na záberoch, ktoré zverejnila agentúra IRNA, bolo vidieť, ako „Iránska spoločnosť Červeného polmesiaca (IRCS) a armádni strážcovia prenášajú telá mučeníkov“.

Šéf IRCS Pir Hossein Kolivand na X povedal, že „nič nenasvedčuje tomu“, že by niekto prežil.

Pred jeho vyhlásením IRCS uviedol, že „na troch možných miestach, kde vrtuľník prezidenta Raisiho tvrdo pristál, sa im „nepodarilo nič nájsť“.

Chameneí predtým vyzval obyvateľov Iránu, aby zachovali pokoj, a povedal, že incident nespôsobí žiadne narušenie administratívnych záležitostí.

„Národ sa nemusí obávať ani znepokojovať, pretože správa krajiny nebude vôbec narušená,“ uviedol vo vyhlásení na X.

Iránom podporovaná libanonská teroristická skupina Hizballáh vyjadrila sústrasť nad smrťou Raisiho a uviedla, že stratila „veľkú nádej pre všetkých utláčaných ľudí“.

Turecko, pomoc EÚ

Niektoré krajiny tiež vyjadrili obavy a ponúkli pomoc pri pátracej operácii. Turecké ministerstvo obrany predtým oznámilo nasadenie bezpilotného lietadla a vrtuľníka s nočným videním, ktoré majú pomôcť pri pátraní.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že je „hlboko zarmútený“ haváriou vrtuľníka, a povedal, že jeho vláda je „v plnom kontakte a koordinácii“ s iránskymi orgánmi.

Európsky komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič uviedol, že Komisia na žiadosť iránskej vlády aktivovala svoju mapovaciu službu Copernicus, aby lokalizovala havarovaný vrtuľník.

Biely dom uviedol, že prezident Joe Biden bol informovaný o správach o nehode. Hovorca OSN uviedol, že generálny tajomník OSN Antonio Guterres sleduje správy o nehode „so znepokojením“.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí tiež vyjadrilo „hlboké znepokojenie nad tvrdým pristátím vrtuľníka s prezidentom Raisim“.

63-ročný Raisi bol tvrdý a konzervatívny klerik, ktorý bol zvolený za prezidenta v auguste 2021 pri najnižšej volebnej účasti. Mnohí iránski disidenti ho označovali za „Teheránskeho mäsiara“ pre jeho úlohu v štvorčlennom „výbore smrti“, ktorý v roku 1988 nariadil masové popravy tisícov politických väzňov, uvádza Human Rights Watch.

Za jeho vedenia sa v Iráne konali rozsiahle zhromaždenia, najmä v roku 2022, keď Irán začal potláčať protesty vyvolané smrťou 22-ročnej Mahsy Amíniovej zabitej vo väzbe za to, že nemala na hlave hidžáb alebo šatku.

Spojené štáty uvalili na Raisiho sankcie za jeho úlohu pri brutálnom potlačení protestov „Zeleného hnutia“, ktoré vypukli po tom, ako sa režim v roku 2019 rozhodol zvýšiť ceny pohonných hmôt.

Vojenské napätie medzi Iránom a Izraelom sa v posledných mesiacoch vystupňovalo v dôsledku prebiehajúcej vojny Izraela a Hamasu v Gaze a iránskej podpory teroristov z hnutia Húthíov v Jemene, ktorí v Červenom mori útočia na lode s väzbami na Izrael.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj