Štvrtok 19. septembra, 2024
Premiér Leo Varadkar reaguje na otázky počas spoločnej tlačovej konferencie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v budove Farmleigh House 4. apríla 2019 v Dubline. (Foto: Charles McQuillan / Getty Images)
»

Írsko radšej zaplatí 1,5 milióna eur, ako by prijalo 350 utečencov

Írsky premiér Leo Varadkar tvrdí, že Írsko je pod silným tlakom, pretože už  prijalo takmer 100 000 ľudí. Na 350 žiadateľov o azyl z minulej dohody už tým pádom podľa neho nezostáva miesto. Šéf vlády však chce v prijímaní novoprichádzajúcich pokračovať.

Írski ministri sa zhodli, že namiesto prijatia 350 žiadateľov o azyl (ako bolo pôvodne dohodnuté) zaplatia 1,5 milióna eur na program presídľovania utečencov. 8. júna predložila ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová s ministrom pre integráciu Roderic O’Gorman memorandum kabinetu.

Írsko súhlasilo s prijatím 350 žiadateľov v roku 2021 v rámci celoeurópskej iniciatívy, ktorá má uľahčiť situáciu stredomorským krajinám čeliacim prílivu utečencov z Afriky. Teraz vláda prijala rozhodnutie, že namiesto vpustenia utečencov poskytne finančný príspevok vo výške 1,5 milióna eur do mechanizmu dobrovoľnej solidarity.

Takmer 100 000 prijatých osôb

Podľa írskeho spravodajského portálu Leo Varadkar uviedol, že tento krok nadväzuje na  okolnosti, ktoré sa za posledné dva roky „zásadne zmenili“.

„Približne pred dvoma rokmi sme sa ako vláda rozhodli pomôcť krajinám v Stredomorí,“ povedal Varadkar pred budovou vlády v Dubline a narážal na vtedajšie rozhodnutie prijať 350 žiadateľov o azyl. V súlade s tým je teraz Írsko pod silným tlakom, „pretože sme prijali takmer 100 000 ľudí – najmä z Ukrajiny, ale aj z iných častí sveta“, vysvetlil šéf vlády.

Z tohto dôvodu už Írsko nie je schopné prijať viac ľudí. „Namiesto toho však poskytneme finančný príspevok, čo umožňuje nariadenie o dobrovoľnej solidarite,“ dodáva Varadkar.

Írsky premiér chce aj naďalej prijímať novoprichádzajúcich utečencov

Na druhej strane Varadkar zdôraznil, že Írsko bude aj naďalej prijímať žiadateľov o azyl, hoci niektorí ľudia požadujú obmedzenie počtu novoprichádzajúcich. Vyplýva to zo správy denníka Irish Mirror. Vyššie uvedené odmietnutie 350 žiadateľov o azyl je teda určitým prekvapením, keďže ide o pomerne malé číslo vo vzťahu k 100 000 prijatým osobám.

Írsky premiér k tomu povedal: „Viem, že niektorí ľudia chcú, aby sme obmedzili počet ľudí  žiadajúcich v Írsku o medzinárodnú ochranu.“ To však podľa neho nie je „realistické, legálne, ani praktické“. „Môžeme však lepšie riadiť prílev prisťahovalcov, a to je jedna z vecí, o ktorú sa snažíme,“ povedal írsky premiér.

Podľa denníka Irish Mirror zároveň vyjadril znepokojenie nad „biblickými scénami“ záplav na Ukrajine po zničení priehrady Kachovka. Uviedol, že táto udalosť by mohla viesť k tomu, že do Írska príde viac ukrajinských utečencov z postihnutých oblastí.

„Musíme sa pripraviť na možnosť, že sa počet ukrajinských utečencov v iných častiach Európy vrátane Írska môže zvýšiť, ale musíme tiež zabezpečiť, aby Ukrajina dostala humanitárnu pomoc, ktorú potrebuje,“ dodáva Varadkar.

Írsky poslanec vyzýva na usporiadanie referenda

Potom, čo sa počet novopríchodzích do Írska zvýšil o 960 % za jeden rok,  írsky poslanec Mattie McGrath vyzval na vypísanie referenda o imigračnej politike. V príspevku na Twitteri sa McGrath odvolal na jeden z nedávnych prieskumov verejnej mienky, ktorý ukázal, že 75% Írov si myslí, že krajina prijíma príliš veľa utečencov.

„Sami máme 12 000 ľudí bez domova. A peniaze, ktoré na túto situáciu vynakladáme, sú nemysliteľné,“ cituje nestraníckeho politika spravodajský portál Remix. Mattie McGrath preto nie je výsledkom prieskumu prekvapený.

McGrath sa vyjadril, že znepokojenie verejnosti v tejto otázke je príliš veľké na to, aby sa dalo ignorovať. „Vláda sa musí poradiť s ľuďmi, a to formou referenda,“ povedal McGrath, ktorý ako nezávislý poslanec zasadá v Dáil Éireann, dolnej komore írskeho parlamentu.

„Chceme o tom riadnu, otvorenú diskusiu. Chceme otvorené, nezávislé médiá a nechceme, aby sa používali nenávistné prejavy, keď hovoríme o otázkach, ktoré sa týkajú našich rodín, našich vnukov a budúcich generácií,“ dodal politik.

Minulý mesiac schválila írska dolná komora radikálny zákon proti tzv. „nenávistným prejavom“. V budúcnosti môže ísť do väzenia každý, kto si na svojom mobilnom telefóne alebo počítači prezerá alebo zdieľa „nežiaduci“ mediálny obsah.

„Katastrofálna politika“

Podľa McGratha sú ľudia „umlčovaní pod povrchom“. Podľa jeho názoru sú celoštátne médiá „jednoducho hanebné“. Všetky sa „zapojili do tejto katastrofálnej politiky zaplavovania našej krajiny, zmeny našej kultúry… a nedostatočnej starostlivosti o skutočných utečencov, ktorí boli prijatí“, odsudzuje írsky poslanec.

V tejto súvislosti spomenul poprednú konzultantku, endokrinologičku Dr. Mary Ryanovú. Tá vyjadrila obavy z „chaotickej politiky írskej vlády“. Doktorka Ryanová sa sťažovala, že sa zabúda na mnohých írskych občanov vrátane starších ľudí, ktorí potrebujú viac starostlivosti.

„Zabúdame, že ľudia, ktorí sú dnes vo veku 80 a 90 rokov, pracovali v Anglicku. Väčšina z nich posielala peniaze späť, aby mohli doma uživiť svoje malé deti. My sa o nich riadne nestaráme. Všetky tieto potreby treba riešiť,“ povedala doktorka Ryanová. Obvinila šéfa írskej vlády Lea Varadkara, že „nepočúva ľudí“.


Z pôvodného článku nemeckej redakcie denníka The Epoch Times preložili G. K a LS.

Prečítajte si aj