Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke český prezident Petr Pavel. (Zdroj: Petr Pavel / FB)

Český prezident P. Pavel: Útok na R. Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

„Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,“ napísal Pavel.

Nemecký kancelár O. Scholz je „otrasený“ správami o streľbe na R. Fica

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. (Zdroj: Olaf Scholz / FB)

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu (15. 5.) ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér. „Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla,“ napísal na platforme X.

„Násilie nesmie mať miesto v európskej politike. V týchto chvíľach myslím na Roberta Fica, jeho blízkych a občianky a občanov Slovenska,“ dodal nemecký kancelár.

U. Von der Leyenová ostro odsúdila útok na slovenského premiéra

Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. (Zdroj: Ursula Gertrud von der Leyen / FB)

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová taktiež ostro odsúdila „podlý útok“ na slovenského premiéra. Svoju reakciu na atentát v Handlovej zverejnila na sociálnej sieti X.

„Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,“ zdôraznila šéfka exekutívy EÚ. Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na Roberta Fica a jeho rodinu.

Streľbu na R. Fica odsúdil aj francúzsky prezident E. Macron

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. (Zdroj: Emmanuel Macron / FB)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

„Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom,“ uviedol.

Prečítajte si aj