Štvrtok 19. septembra, 2024
Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO) zverejnilo výsledky svojho prieskumu za prvý štvrťrok 2024 (Pixabay/ Lalmch)
»

Aké údajne nepravdivé správy nachytali Čechov a Slovákov v tomto roku zatiaľ najviac?

Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO) zverejnilo výsledky svojich prieskumov za prvý štvrťrok 2024. V nich zhromaždilo údaje o tom, aké percento českej a slovenskej populácie uverilo údajne nepravdivým alebo čiastočne nepravdivým informáciám či naratívom na internete.

Vybrané tvrdenia a naratívy sa týkali najmä domácej politiky a vojny na Ukrajine. Ďalej potom naratívy zamerané proti Európskej únii a Severoatlantickej aliancii (NATO). Významný dosah mala aj údajne nepravdivá správa o Jaromírovi Jágrovi.

Politika

V Českej republike mala výrazný ohlas správa, ktorú CEDMO označuje za dezinformačný naratív: že strany vládnucej koalície presadzujú korešpondenčné hlasovanie v českom parlamente s cieľom zmanipulovať parlamentné voľby v roku 2025 a vyhlásiť sa za ich víťaza. Oslovila 38% obyvateľov a dôverovalo jej 39% ľudí.

O niečo menší dosah, ale pre viac ako polovicu respondentov dôveryhodná, mala správa (ktorú organizácia vyhodnotila ako nepravdivú), že české úrady budú môcť v rámci sociálnej reformy kontrolovať bankové účty ľudí žiadajúcich o sociálnu pomoc, vrátane ich rodinných príslušníkov a spolubývajúcich. Oslovila 34% ľudí a uverilo jej 51% respondentov prieskumu.

V januári sa tiež šírila CEDMOom označená dezinformácia spojená s masovou streľbou na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity 21. decembra 2023, podľa ktorej bola streľba úplne zinscenovaná s cieľom zásadne sprísniť zbraňovú legislatívu v Českej republike. Tento naratív oslovil 17% respondentov.

V januári pred prezidentskými voľbami sa viac ako štvrtina Slovákov stretla so správou týkajúcou sa jedného z prezidentských kandidátov. Podľa nej mal mať Ivan Korčok americký pas, čo by z neho robilo občana USA a amerického agenta. Túto správu považovalo za dôveryhodnú alebo úplne dôveryhodnú 25 % respondentov prieskumu CEDMO Trends, pre ktorý zbiera údaje na Slovensku spoločnosť IPSOS .

Okrem toho bol Ivan Korčok obvinený z toho, že pred rokom 1989 donášal na svojich spolužiakov ako spolupracovník ŠtB. Táto správa, ktorú CEDMO označuje za nepravdivú, oslovila 45% obyvateľov Slovenska a uverilo jej 36 % respondentov.

Vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi

Semienko nedôvery v česko-slovenských vzťahoch sa podľa CEDMO snažila zasiať nepravdivá správa využívajúca známeho českého hokejistu Jaromíra Jágra, majiteľa klubu HC Rytíři Kladno. Podľa nej bol Jaromír Jágr kvôli nevyberanému tlaku médií, mimovládnych organizácií a sponzorov donútený ukončiť spoluprácu so slovenským brankárom Júliusom Hudáčkom. Správa sa šírila na internete v Českej republike s dosahom 28% a dôveryhodnosťou 48%, ako aj na Slovensku. Tu oslovila 39% populácie a uverilo jej 52%.

CEDMO uvádza, že uvedené zistenia vykonali tieto vybrané organizácie na overovanie faktov: AFP, Demagog.cz, Demagog.sk a Infosecurity.sk a IPSOS.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj