Štvrtok 19. septembra, 2024
Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk prichádza na stretnutie s čínskym premiérom Li Qiangom v sídle spoločnosti Zhong-nan-hai v Pekingu 9. januára 2019 (Mark Schiefelbein/AFP via Getty Images)
»

Elon Musk navštívil Čínu kvôli rokovaniam o Tesle

Elon Musk sa údajne stretol s čínskym premiérom Li Qiangom a predsedom Čínskej rady pre podporu medzinárodného obchodu Zheng Chongpingom.

Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, navštívil cez víkend Peking, aby údajne s vysokými vládnymi predstaviteľmi prejednal zavedenie svojho plne autonómneho softvéru (FSD) a povolenie na prenos dát do zahraničia. A to len týždeň po tom, čo zrušil plánovanú návštevu Indie.

Automobilový gigant sa v roku 2018 dohodol s čínskymi úradmi na výstavbe závodu v Šanghaji, prvého za hranicami Spojených štátov, ktorý neskôr otvoril v roku 2019. Jeho systém FSD bol uvedený na trh pred štyrmi rokmi, ale na čínskom trhu zatiaľ nebol k dispozícii.

Podľa čínskych štátnych médií Musk rokoval s premiérom krajiny Li Qiangom, čo generálny riaditeľ spoločnosti Tesla neskôr potvrdil v príspevku na X.

Začiatkom tohto mesiaca Musk uviedol, že FSD od Tesly by mohol byť zákazníkom v Číne k dispozícii už čoskoro, ale žiadne ďalšie súvislosti vtedy neposkytol.

Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že Li počas stretnutia s Muskom prisľúbil, že Čína urobí viac preto, aby pomohla zahraničným spoločnostiam etablovať sa a poskytla im lepšie podnikateľské prostredie.

„Veľmi rozsiahly čínsky trh bude vždy otvorený spoločnostiam financovaným zo zahraničia,“ povedal druhý najvyšší čínsky úradník. „Čína sa bude držať svojho slova a bude naďalej tvrdo pracovať na rozširovaní prístupu na trh a posilňovaní záruk služieb.“

Vládnuca Čínska komunistická strana (ČKS) si v čase rastúcich hospodárskych otrasov stanovila za svoj hlavný cieľ prilákanie zahraničných investícií. Strana diskutovala o prepade čínskej ekonomiky počas svojich dvoch politických zasadnutí, ktoré sa skončili minulý mesiac.

Mnohí pozorovatelia Číny vrátane amerického veľvyslanca v Číne však vyjadrili skepsu voči cieľu čínskeho režimu kvôli jeho rozporuplnej politike a vnútorným frakčným bojom.

„Niektorí vysokí čínski vládni predstavitelia tvrdia, že investície súkromného sektora sú v Číne vítané, že vaše investície budú chránené. Potom však tieto spoločnosti počujú aj iné správy,“ povedal 14. marca pre agentúru Bloomberg americký veľvyslanec v Číne Nicholas Burns s odkazom na nový rozsiahly čínsky zákon proti špionáži, ktorí považujú investori za odstrašujúci.

Štátne médiá tiež informovali, že Musk sa stretol so Zheng Chongpingom, ktorý stojí na čele Čínskej rady pre podporu medzinárodného obchodu a je organizátorom autosalónu v Pekingu. Muskova neohlásená návšteva sa časovo zhoduje s pekinským autosalónom, ktorý sa začal minulý týždeň. Tesla nemala na autosalóne stánok a naposledy sa ho zúčastnila v roku 2021.

„Je dobré vidieť, že elektromobily v Číne robia pokroky. Všetky autá budú v budúcnosti elektrické,“ uviedol Musk vo videu, ktoré zverejnili štátne médiá.

Prekvapivá Muskova cesta prišla len niečo vyše týždňa po tom, ako zrušil stretnutie s indickým premiérom Naréndrom Módím, pričom ako dôvod uviedol „veľmi veľké záväzky voči spoločnosti Tesla“.

Tesla sa snaží získať schválenie svojich systémov FSD pre nové trhy. Je to však ťažký boj. V minulosti bol jej vozidlám zakázaný vstup do čínskych vojenských areálov kvôli kamerám používaným pre systémy FSD.

Pokročilé asistenčné systémy vodiča (ADAS) sú na čínskom trhu s elektromobilmi stále bežnejšie. Mnohí miestni výrobcovia, ako napríklad Huawei Technologies Co. a Xiaomi Corp. už podobné technológie používajú.

Tesla podľa Muska pokračuje vo svojich plánoch priniesť svoje systémy FSD zákazníkom na celom svete vrátane Číny. „So súhlasom regulačných orgánov plánujeme uviesť tento systém ako autonómny systém pod dohľadom na ktoromkoľvek trhu, kde získame súhlas regulačných orgánov, čo podľa nás zahŕňa aj Čínu,“ uzavrel.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj