Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Javon Swaby / pexels)

B. Bystrica: Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území mesta

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o hazardných hrách a od 10. mája úplne zakazuje pôsobenie herní a kasín na svojom území. Hlavnými argumentmi sú pribúdajúce žiadosti o vydanie súhlasu mesta k umiestneniu nových prevádzok herní alebo kasín, ale aj negatívne sociálne a zdravotné dôsledky na ľudí.

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali. Utorňajšia takmer trojhodinová diskusia bola emočne vypätá.

Na snímke primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. (Zdroj: Ján Nosko / FB)

Podľa niektorých poslancov totiž schválením VZN vytvoria monopolné postavenie pre jedného prevádzkovateľa kasína, ktoré žiadalo vydanie novej licencie dva roky pred uplynutím tej starej. Aktuálne ju má do roku 2028. K jej vydaniu údajne malo pomôcť aj vlaňajšie kladné vyjadrenie mesta, že prevádzka nie je v rozpore s verejným záujmom. V tejto súvislosti predseda klubu Banskobystrická alternatíva Pavol Katreniak predložil návrh na zníženie platu primátora, ktorý však neprešiel. Prešlo však uznesenie, ktoré zaväzuje primátora, aby podal podnet na prokuratúru v súvislosti s predmetnou licenciou pre kasíno, ktorá preverí zákonnosť celého procesu. Primátor Ján Nosko sa na zasadnutí rázne ohradil voči rôznym dohadom a útokom, prečo tak mesto urobilo.

Ako pred hlasovaním zhrnula predsedníčka poslaneckého klubu Bystrica má na viac Diana Javorčíková, na výber mali z dvoch zlých možností, a to podporiť úplný zákaz herní a kasín v meste, a tým vytvoriť štvorročný monopol pre jediného prevádzkovateľa alebo hlasovať proti VZN a umožniť tak získať ďalším prevádzkovateľom licencie na herne. Hlasovali za zákaz hazardu.

Klub Bystričania tiež podporil VZN a zdôraznil, že po tom, ako platné licencie „dobehnú“, bude koniec hazardu v kamenných prevádzkach .

„Argument o monopolnom postavení tohto kasína nemôže obstáť a evidentne zamotal hlavy niektorým kolegom. Ak máme pochybnosti o vydanej licencii pre jedno kasíno, využime právne možnosti na preverenie, či pri vydaní licencie bolo všetko korektné a správne,“ konštatoval predseda klubu Martin Turčan.

MsZ už v roku 2019 konštatovalo, že prevádzkovanie hazardných hier a rozširovanie alebo vytváranie nových prevádzok nie je v záujme mesta. Nosko vychádzajúc z novely zákona o hazardných hrách, ktorá nadobudnutím účinnosti v novembri 2020 poskytla obciam možnosť zakázať umiestnenie herní a kasín na svojom území formou VZN aj bez petície občanov, predložil na rokovanie MsZ v decembri toho istého roka návrh VZN o zákaze umiestňovania herní a kasín. Nebolo však schválené. Doposiaľ platné VZN z roka 2021 určovalo podmienky pre umiestňovanie herní a kasín. Podľa radnice sa tým podstatne znížil ich počet.

Ako tvrdí magistrát, dopad na rozpočet sa bude prejavovať postupne po uplynutí platnosti jednotlivých individuálnych licencií. V roku 2022 malo mesto príjem z hazardných hier vo výške takmer 270.000 eur a vlani necelých 216.000 eur. Príjem do rozpočtu mesta do ukončenia licencie zo spomínaného kasína by mal ročne predstavovať zhruba 50.000 eur.

Samospráva v reakcii na MsZ zdôraznila, že v prípade udelenia novej licencie pre prevádzkovateľa spomínaného kasína sa obráti na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou o preverenie zákonnosti celého procesu. Prevádzkovateľ v minulom roku požiadal Úrad pre reguláciu hazardných hier o vydanie novej licencie na prevádzkovanie hazardných hier, a zároveň o odňatie licencie platnej do konca februára 2025. Mesto požiadalo Úrad pre reguláciu hazardných hier o zdokladovanie celého procesu.

V súčasnosti sa v Banskej Bystrici nachádza desať herní a jedno kasíno. Licencie herní končia v auguste tohto roka.

Prečítajte si aj