Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po kontrolnom dni na Ministerstve kultúry SR v pondelok 22. apríla 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Premiér: Zákon o zmenách v RTVS vláda prerokuje v stredu na výjazdovom rokovaní

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) prerokuje vláda na stredajšom (24. 4.) rokovaní v Dolnej Krupej. Po pondelkovej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) doplnila, že už v utorok (23. 4.) návrh prerokuje legislatívna rada vlády.

Premiér zdôraznil, že súčasný RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie. „Ako môže prinášať objektívne informácie, keď zvádza permanentný súboj s vládou?“ položil otázku Fico. Upozornil, že jeho kabinet sa v súčasnosti zaoberá vážnymi problémami, ktoré zdedil po predchádzajúcich vládach. „Chceme našu prácu robiť v objektívnom mediálnom prostredí, ktoré vládu pokarhá, keď bude treba, no zároveň nebude ignorovať pozitívne kroky, ktoré robí,“ vysvetlil R. Fico.

Ocenil M. Šimkovičovú za to, že rezort pod jej vedením napĺňa programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore slovenskej národnej kultúry. To je podľa neho aj dôsledok útokov voči ministerke. Premiér priblížil, že témou pondelkovej diskusie na rezorte kultúry boli pripravované projekty a legislatívne opatrenia vrátane financovania cirkví a náboženských spoločností či kultúry národnostných menšín.

Ministerka kultúry pripomenula doterajšie kroky rezortu pod jej vedením i plánované opatrenia v tomto roku. Avizovala, že ešte pred letom by mal parlament prerokovať novelizáciu zákona o pamiatkovej starostlivosti či múzeách a galériách, ministerstvo pripravuje aj zákon o štátnom jazyku.

Generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala taktiež na tlačovej konferencii dementoval špekulácie v médiách, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Premiér chce podľa B. Gröhlinga ovládnuť RTVS, M. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec

Na snímke predseda SaS Branislav Gröhling. (Zdroj: Branislav Gröhling / FB)

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) chce ovládnuť RTVS tak, aby to bola televízia, ktorá bude robiť propagandu. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS Branislav Gröhling v reakcii na pracovnú návštevu R. Fica na ministerstve kultúry. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta útoky premiéra na kultúrnu obec v SR.

Obraz od Andreja Dúbravského v kancelárii podpredsedu parlamentu. (Zdroj: Michal Šimečka • Progresívne Slovensko / FB)

„Premiér a ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nepovedali, ako pomôžu slovenskej kultúre. Útočili na novinárov, menšiny, RTVS, z ktorej chcú spraviť dezinformačné médium,“ podotkol B. Gröhling.

Líder pre oblasť kultúry strany SaS René Parák doplnil, že z tlačovej konferencie na rezorte sa nedozvedeli nič o žiadnej stratégii. „Ministerstvo kultúry pracuje nekoncepčne, nemá záujem o žiadnu strategickú víziu, ktorú by prezentovali. Jediné, čo sme sa opäť dozvedeli, je, že treba ovládnuť inštitúcie a kontrolovať zdroje, ktoré poskytujú na slovenskú kultúru,“ povedal R. Parák. Nevie tiež, ako sa rezort vyrovnal s pripomienkami k novému zákonu o RTVS.

M. Šimečka zároveň poukázal na výroky R. Fica o umení. To sa podľa neho nedelí na „národné“, „protislovenské“, „transsexuálne“ či „zvrhlé“. „Urážať z pozície moci špičkových slovenských umelcov a umelkyne len preto, že kritizujú očividnú neschopnosť ministerky Šimkovičovej, alebo inak vyjadrujú svoj slobodný názor, je absolútne cez čiaru. Je to návrat do hlbokého mečiarizmu,“ skonštatoval M. Šimečka.

„Ako symbolické gesto podpory som nechal vo svojej kancelárii podpredsedu parlamentu nainštalovať dielo od Andreja Dúbravského,“ uviedol M. Šimečka na svojej soc. sieti.

Podľa vlastných slov si váži všetkých umelcov a ľudí z kultúrnej obce na Slovensku, ktorí sa aj v neľahkých podmienkach venujú slobodnej tvorbe a jej podpore. Kultivujú náš verejný priestor a mnohí z nich skvele reprezentujú Slovensko v zahraničí.

Prečítajte si aj