Zohrejte sa ikonickou japonskou polievkou Ramen (recept)
Ramen je obľúbené japonské jedlo, ktoré pozostáva z pšeničných rezancov čínskeho typu podávaných v mäsovom, rybacom, alebo zeleninovom vývare, často ochutenom sójovou omáčkou alebo misom, a doplnenom prísadami, ako sú plátky bravčového mäsa, dusená zelenina, sušené morské riasy, huby a zelená cibuľka. Kde však až siahajú jeho korene?
Všetko sa začalo v Číne v roku 1800, ktorá sa považuje za miesto zrodu ramenu. Prvý známy ramen sa dostal do Japonska v roku 1859, keď čínsky veľvyslanec v Japonsku Zeng Gongliang predstavil toto jedlo japonskému cisárovi.
Myšlienka rezancov v polievkovom vývare sa spolu s čínskymi prisťahovalcami dostala koncom 19. a začiatkom 20. storočia do Japonska. Ramen si v Japonsku rýchlo získal popularitu a začiatkom 20. storočia sa stal obľúbeným jedlom v krajine.
V roku 1947 vo Fukuoke vznikol dnes svetoznámy ramen Hakata tonkotsu úplným omylom! Keď kuchári v reštaurácii polievku prevarili, bravčový vývar sa stal mimoriadne mliečnym a bielym. Keď ho však ochutnali, uvedomili si, že sa im podarila dobrá vec – a zrodil sa vývar Hakata tonkotsu.
Začali vznikať regionálne varianty ramenu, pričom prvým bol Ajino Sanpei 味の三平 v meste Sapporo na Hokkaide na severe Japonska. Prvá reštaurácia, kde sa podával ramen, je dnes synonymom Hokkaida.
Rezancová polievka Miso Ramen s hubami
Ingrediencie:
2 polievkové lyžice oleja (hroznového alebo olivového)
1/2 šálky cibule nakrájanej na plátky
3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
1 šálka húb, nahrubo nakrájaných
1 čajová lyžička hubového prášku alebo bujónu
1/2 čajovej lyžičky morskej soli
1 kocka zeleninového vývaru
4 šálky vody
1 šálka plnotučného kokosového mlieka
2 polievkové lyžice bielej miso pasty
100 gramov rezancov ramen
1 polievková lyžica sójovej omáčky alebo kokosovej amino omáčky
1 zelená cibuľa, jemne nasekaná
1 malá kapusta baby bok choy, uvarená v pare alebo podusená
Postup:
Pripravte základ polievky: V hrnci na miernom ohni rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Restujte ich, kým nezískajú vôňu a priesvitnosť, približne 3 – 4 minúty.
Do hrnca pridajte nakrájané huby. Varte, kým nezmäknú a nezačnú púšťať šťavu, približne 5-6 minút.
Polievku dochuťte: Vmiešajte hubový prášok a morskú soľ. Do hrnca rozdrobte kocku zeleninového bujónu a prilejte vodu. Zmes priveďte do varu.
Pridajte kokosové mlieko a pastu Miso. Vlejte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Pridajte bielu miso pastu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí v polievke. Polievku nechajte mierne vrieť asi 5 minút.
Medzitým uvarte rezance ramen podľa návodu na obale. Sceďte ich a odložte bokom.
Do polievky vmiešajte sójovú omáčku alebo kokosovú amino omáčku. Podľa potreby ochutnajte a okoreňte, pridajte viac soli alebo miso pasty.
Zostavte misky Ramen: Rozdeľte uvarené rezance ramen do misiek. Na rezance nalejte horúcu hubovú polievku. Každú misku ozdobte nasekanou zelenou cibuľkou a dusenou kapustou baby bok choy.
Polievku podávajte horúcu. Je to ideálna pochúťka počas chladnejšieho počasia.
Vychutnajte si jej upokojujúcu chuť!
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK