Štvrtok 19. septembra, 2024
Model obežných dráh satelitov BeiDou fázy III (foto: AKAMGO yalms - CC BY-SA 4.0)
»

Riziko používania čínskeho satelitného navigačného systému BeiDou. Ako zistiť, či váš telefón prijíma jeho signály?

Navigačný satelitný systém BeiDou vyvinula Čína predovšetkým ako odpoveď na americký globálny systém určovania polohy (GPS). V polovici 90. rokov 20. storočia sa Čína rozhodla vyvinúť nezávislý navigačný systém, aby sa vyhla bezpečnostným rizikám vyplývajúcim zo závislosti od zahraničných satelitných navigačných systémov, ako je GPS.

Na oficiálnej stránke satelitného navigačného systému BeiDou sa píše: „Satelitný navigačný systém Beidou je globálny satelitný navigačný systém, ktorý nezávisle vybudovala a prevádzkuje Čína so zameraním na potreby národnej bezpečnosti a hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Je to dôležitý národný vesmírny projekt, ktorý poskytuje globálnym používateľom služby určovania polohy, navigácie a merania času za každého počasia a s vysokou presnosťou.“

Podnet k realizácii BeiDou prišiel po tom, ako Spojené štáty prvýkrát otestovali GPS v bojoch počas operácie Púštna búrka v roku 1991 počas vojny v Perzskom zálive. Vojenská prevaha Spojených štátov ohromila čínskych predstaviteľov a podnietila komplexnú vojenskú modernizáciu Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) vo všetkých oblastiach vrátane vesmíru.

„Diaľnica smrti“ v Kuvajte v roku 1991, na ktorej americké kombinované zbrane zničili 1 000 až 3 000 irackých tankov, obrnených transportérov, nákladných vozidiel a iných vozidiel ruskej a čínskej výroby, názorne ukázala Číne, že jej starnúce vojenské vybavenie sa nemôže rovnať západnej technológii. (Zdroj: Americká námorná pechota, usni.org)

Ďalším katalyzátorom k vybudovaniu Beidou (BDS) bol „incident Yinhe“ v roku 1993. Vláda USA dostala informáciu, že čínska kontajnerová loď Yinhe (银河) prepravuje materiál na výrobu chemických zbraní do Iránu, a dala pokyn okolitým krajinám Blízkeho východu, aby zabránili jej zakotveniu. V následnej roztržke, počas ktorej loď Yinhe uviazla v Indickom oceáne na 24 dní, ČĽR tvrdila, že Spojené štáty úmyselne rušili navigačný systém GPS lode a zabránili jej v navigácii. Tento incident vyvolal v Číne nárast čínskeho nacionalizmu a antiamerikanizmu a prispel k rozhodnutiu vytvoriť vlastný, nezávislý satelitný navigačný systém.

História BeiDou

Práce na čínskom satelitnom navigačnom systéme sa začali hneď po incidente s loďou Yinhe, v roku 1994. Počas krízy v Taiwanskom prielive v rokoch 1995 – 1996 sa odohral ďalší incident, keď Čína stratila kontrolu nad jednou zo svojich balistických rakiet vypálených nad Taiwanským prielivom. ČĽR tvrdila, že sa tak stalo kvôli zásahu do systému GPS, ktorý dovtedy používala. Pre ČĽR to bolo potvrdením správnosti rozhodnutia vybudovať vlastný nezávislý navigačný systém.

Tento program rýchlo napredoval. V decembri 2000 ČĽR vypustila svoju prvú družicu BeiDou-1A, ktorá poskytovala domáce služby určovania polohy. Do roku 2012 druhá generácia satelitov BeiDou rozšírila služby mimo ČĽR do Ázie a Tichomoria. Čoskoro potom ČĽR podpísala nespočetné množstvo bilaterálnych dohôd s krajinami s cieľom rozšíriť dosah BeiDou. Prvá z nich bola v roku 2013 uzavretá s Thajskom.

Po dohode s Thajskom čoskoro nasledovali dohody s Laosom, Brunejom, Kambodžou, Pakistanom a Srí Lankou. V roku 2015 Peking a Teherán podpísali memorandum o porozumení, ktoré zahŕňalo vybudovanie pozemných staníc BeiDou v Iráne a zriadenie iránskeho centra pre zber vesmírnych údajov. V roku 2016 Saudská Arábia podpísala memorandum o porozumení s Úradom pre satelitnú navigáciu ČĽR, ktorá obsahovalo klauzuly o spolupráci pri výrobe satelitov, používaní satelitného navigačného systému BeiDou a „zriadení stálej vesmírnej stanice“ v Saudskej Arábii.

V roku 2018 získali pakistanské ozbrojené sily prístup k systému BeiDou na vojenské účely. O rok neskôr podpísalo ministerstvo obrany Saudskej Arábie dohodu o vojenskom využívaní systému BeiDou. V roku 2020 uzavrela Čína dohodu o spolupráci v oblasti využívania systému BeiDou s Argentínou. O rok na to sa v Pekingu uskutočnilo prvé fórum o spolupráci medzi Čínou a Afrikou v oblasti používania systému BeiDou. V roku 2022 podpísal Vladimir Putin dohodu o vzájomnom prepojení systémov BeiDou a GLONASS.

V roku 2020 systém BeiDou ďalej rozšíril svoj dosah úplným spustením svojej tretej generácie, ktorá poskytuje pokrytie po celom svete. Prezident Si Ťin-pching označil tento systém za „jeden z dôležitých úspechov, ktoré Čína dosiahla za posledných 40 rokov reforiem a otvárania sa”.

Ako funguje systém BeiDou

Všetky ostatné globálne satelitné navigačné systémy – GPS (USA), GLONASS (Rusko), GALILEO (Európa), QZSS (Japonsko) – slúžia predovšetkým ako vysielače signálov, ktoré prijímajú miliardy zariadení na určenie ich presnej polohy na Zemi. BeiDou sa líši tým, že je obojsmerným komunikačným systémom, ktorý umožňuje presne určiť polohu prijímačov. Zariadenia kompatibilné s BeiDou môžu posielať údaje späť do satelitov vrátane textových správ obsahujúcich až 1 200 čínskych znakov.

„Zjednodušene povedané, prostredníctvom BeiDou môžete nielen lokalizovať svoju polohu, ale aj zdieľať svoju polohu s ostatnými používateľmi systému,“ uviedla čínska štátna televízia CCTV, podľa ktorej dohody o spolupráci so satelitným navigačným systémom Beidou podpísalo 137 krajín sveta. 

Už v roku 2016 bola na Taiwane prijatá legislatíva, ktorá vládnym zamestnancom odporučila, aby sa vyhýbali smartfónom s navigačným systémom BeiDou.

Taiwanské ministerstvo pre vedu a technológie informovalo, že používanie mobilných telefónov vyrobených v pevninskej Číne môže predstavovať bezpečnostné riziko z dôvodu možného zabudovaného škodlivého softvéru. V správe sa spomínali obavy z čínskeho satelitného systému BeiDou, ktorý umožňuje obojsmerný prenos informácií, vrátane potenciálne skrytých škodlivých programov v navigačnom čipe telefónu, operačnom systéme alebo aplikáciách.

Ministerstvo navrhlo, aby národné obranné agentúry monitorovali signály BeiDou a okamžite upozornili na akékoľvek anomálie.

Štúdia Americko-čínskej rady pre ekonomické a bezpečnostné otázky už v roku 2017 zistila, že satelitný navigačný systém BeiDou by mohol predstavovať bezpečnostné riziko tým, že umožňuje čínskej vláde sledovať používateľov a nasadzovať škodlivý malvér prostredníctvom navigačného signálu alebo funkcie zasielania správ.

Smartfóny Pixel vyrobené v USA blokujú signál BeiDou

Google (Alphabet Inc.), medzinárodná technologická spoločnosť známa predovšetkým svojimi internetovými službami a produktmi, vrátane online reklamných technológií, vyhľadávacích nástrojov, cloudu, softvéru, má vo svojom portfóliu smartfóny Pixel, ktoré predáva po celom svete. Verzie novších modelov telefónov Pixel zakúpených v USA (US model) blokujú signál Beidou, ale iba na území Spojených štátov.

Ako zistiť, či mobilný telefón prijíma signál Beidou?

Existujú aplikácie, pomocou ktorých je možné zistiť, z koľkých globálnych navigačných systémov (GNSS) prijíma mobilný telefón signál. Jednou z takýchto aplikácií je GNSS View, ktorú je možné stiahnuť z Apple store pre telefóny s operačným systémom iOS alebo z Google Play pre telefóny s operačným systémom android. Aplikácia je bezplatná.

 „Všetky mobilné zariadenia, keďže viem ako fungujú, sa dajú sledovať, pretože neustále komunikujú s vežami alebo satelitmi,“ uviedol Dr. Larry Wortzel, expert na ázijskú bezpečnosť v Americkej rade pre zahraničnú politiku.

„Aj v USA existujú obavy, že polícia alebo federálne agentúry môžu sledovať ľudí pomocou ich mobilných telefónov. To sa môže diať. To isté platí pre mobilný telefón, ktorý je kompatibilný s BeiDou, Glonass a Galileom.“ Dr. Wortzel naznačil, že ide o to, koho necháte, aby vás sledoval.

Prečítajte si aj