Sobota 5. októbra, 2024
Demonštranti mávajú iránskou vlajkou a palestínskymi vlajkami, keď sa zhromaždili pred britským veľvyslanectvom v Teheráne 14. apríla 2024 po tom, ako Irán zaútočil dronmi a raketami na Izrael. (Foto: ATTA KENARE/AFP via Getty Images)

Irán zaútočil na Izrael

Irán v sobotu vypustil desiatky bezpilotných lietadiel a rakiet na Izrael, čo je podľa neho odveta za nedávne útoky na iránskych generálov v Sýrii.

Iránske islamské revolučné gardy uviedli, že v sobotu z Iránu a z miest jeho regionálnych zástupcov vypálili na Izrael vyše 300 bezpilotných lietadiel a rakiet, čo by mohlo viesť k výraznej eskalácii medzi regionálnymi úhlavnými nepriateľmi.

V nedeľu približne o 1:42 hod. tamojšieho času sa na juhu Izraela prvýkrát rozozvučali letecké sirény, keď prileteli iránske bezpilotné lietadlá, a krátko nato sa sirény a výbuchy ozvali na oblohe v Jeruzaleme a v ďalších častiach krajiny. Irán je od Izraela vzdialený 1 400 km.

Tento útok je prvým prípadom, keď Irán podnikol priamy vojenský útok na Izrael.

Podľa izraelskej národnej záchrannej služby  bolo v južnom Izraeli vážne zranené 7-ročné dievča v dôsledku padajúcich trosiek.

Americký prezident Joe Biden povedal, že útoky prišli z Iránu, Jemenu, Sýrie a Iraku; opätovne potvrdil „neochvejný“ záväzok voči Izraelu: „Irán – a jeho zástupcovia operujúci z Jemenu, Sýrie a Iraku – dnes začiatkom dňa podnikli bezprecedentný letecký útok na vojenské zariadenia v Izraeli. Tieto útoky čo najdôraznejšie odsudzujem.”

„Na môj pokyn armáda USA v priebehu minulého týždňa presunula do regiónu lietadlá a torpédoborce protiraketovej obrany, aby podporila obranu Izraela. Vďaka tomuto nasadeniu a mimoriadnym schopnostiam našich príslušníkov sme pomohli Izraelu zlikvidovať takmer všetky prichádzajúce bezpilotné lietadlá a rakety,“ povedal.

„Práve som hovoril s premiérom Netanjahuom, aby som potvrdil železný záväzok Ameriky voči bezpečnosti Izraela. Povedal som mu, že Izrael preukázal pozoruhodnú schopnosť brániť sa a poraziť aj bezprecedentné útoky – čím vyslal jasný signál svojim nepriateľom, že nemôžu účinne ohrozovať bezpečnosť Izraela.“

Prezident Biden uviedol, že jeho administratíva sa v nedeľu stretne s vedúcimi predstaviteľmi skupiny G7, aby „koordinovali jednotnú diplomatickú odpoveď na drzý útok Iránu“.

Embed from Getty Images

Irán tvrdí, že útok bol ukončený

Iránska misia pri OSN v New Yorku uviedla v sérii vyhlásení zverejnených na X, že odvetný útok na Izrael sa skončil: „Záležitosť možno považovať za uzavretú“.

Ďalej pohrozila prísnejšími reakciami do budúcnosti, ak Izrael „urobí ďalšiu chybu“, pričom izraelskému spojencovi, Spojeným štátom, odkázala, aby sa držali ďalej.

„Ide o konflikt medzi Iránom a darebáckym izraelským režimom, od ktorého sa USA musia držať ďalej!“

Armáda Spojených štátov pomáhala Izraelu zostreliť mnoho prilietajúcich iránskych bezpilotných lietadiel a rakiet. Jordánske lietadlá tiež zostrelili mnoho iránskych dronov, keď prelietavali cez severné a stredné Jordánsko, informovali izraelské médiá.

Iránsky režim uviedol, že jeho útok na Izrael bol „vykonaný na základe

Článku 51 Charty OSN, ktorý sa týka legitímnej obrany“, a že „vojenská akcia Iránu bola odpoveďou na agresiu sionistického režimu proti našim diplomatickým priestorom v Damasku“, pri ktorej bolo zabitých sedem iránskych dôstojníkov spolu so šiestimi sýrskymi štátnymi príslušníkmi, ktorí sa v tom čase nachádzali v oblasti.

Iránske revolučné gardy (IRGC) potvrdili, že medzi zabitými bol aj vrchný veliteľ elitných jednotiek Quds Force a jeho zástupca.

„Táto akcia bola uplatnením prirodzeného práva Iránu na sebaobranu, ako sa uvádza v článku 51 Charty OSN, a reakciou na opakované vojenské agresie Izraela, najmä na jeho ozbrojený útok 1. apríla 2024 proti iránskym diplomatickým priestorom v rozpore s článkom 2 ods. 4 Charty OSN,“ uviedli na plartforme X. 

Niekoľko dní predtým, 11. apríla, iránska misia OSN obvinila z útoku OSN.

„Ak by Bezpečnostná rada OSN odsúdila tento odsúdeniahodný akt agresie sionistického režimu na naše diplomatické priestory v Damasku a následne postavila pred súd jeho páchateľov, nevyhnutnosť potrestať tento darebácky režim by pre Irán mohla odpadnúť,“ uviedli vo svojom príspevku.

Od roku 2015 Irán aj Hizballáh udržiavajú vojenskú prítomnosť v Sýrii, kde pôsobia v koordinácii so sýrskou armádou a vládou.

Izrael obviňuje Irán a Hizballáh, že využívajú svoje vojenské prostriedky v Sýrii na cezhraničné útoky na izraelské ciele.

Izraelská armáda v nedeľu skoro ráno oznámila, že rušia príkaz pre Izraelčanov, aby sa zdržiavali v blízkosti svojich bezpečných priestorov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj