Sobota 5. októbra, 2024
Investície do geneticky modifikovaných potravín a poľnohospodárstva. Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates (Foto: Kevin Dietsch /Getty Images)

Bill Gates skupuje obrovské pozemky v USA

Miliardár Bill Gates sa počas pandémie preslávil predovšetkým svojím zapojením sa do biznisu s vakcínami a od tej doby sa stal najväčším vlastníkom poľnohospodárskej pôdy v USA. Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov je najväčším sponzorom genetického inžinierstva na svete. Blíži sa zmena pomerov v poľnohospodárstve?

Podľa amerického časopisu Forbes je v súčasnosti na svete 2781 miliardárov. To je o 141 miliardárov viac ako v predchádzajúcom roku a viac amerických miliardárov ako kedykoľvek predtým. Vlastnia spoločnosti naprieč všetkými kontinentami a odvetviami. Vlastnia patenty na lieky a technológie. Ich nadácie a vlastné mediálne spoločnosti ovplyvňujú spoločnosť, názory a politiku. Vlastnia nehnuteľnosti, vodné práva a pôdu. Veľa pôdy.

Medzi najbohatších ľudí sveta patrili v poslednej dobe: francúzsky podnikateľ Bernard Arnault, Jeff Bezos (zakladateľ Amazonu) a Elon Musk (Tesla). Na siedmom mieste s celkovým majetkom 131,2 miliardy dolárov je zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates. Jeho majetok sa za posledných sedem rokov takmer zdvojnásobil. V roku 2017 to podľa magazínu Forbes bolo len ešte 70 miliárd.

Poľnohospodárska pôda ako dlhodobá investícia

Americkí miliardári už dávno pred pandémiou dlhodobo investovali do poľnohospodárskej pôdy. To ich dobre zabezpečí zhľadom na očakávaný nedostatok potravín a rast obchodu s marihuanou. Zabezpečili sa tým aj proti inflácii.

V rokoch 2002 až 2020 vzrástla cena poľnohospodárskej pôdy na celom svete v priemere o 10 %. Dokonca aj v porovnaní s cenou zlata dosiahla pôda za týchto 18 rokov lepšie výnosy, a to okolo 10 % ročne. Tento trend je dlhodobý. Poľnohospodárska pôda v USA dosahuje od roku 1972 ročné výnosy okolo 10 %, zatiaľ čo hodnota zlata rastie približne len o 7 % ročne. Žiadna investičná kategória – dokonca ani akcie – nedosiahla za posledných 50 rokov také vysoké výnosy ako obyčajná poľnohospodárska pôda.

Podobne ako zlato sú aj zdroje pôdy, a teda aj orná pôda, obmedzené. V tomto ohľade je „poľnohospodárska pôda ako investičná príležitosť na druhom mieste hneď za bitcoinom,“ hovorí Hans-Heinrich Meller, generálny riaditeľ poskytovateľa finančných služieb v rozhovore pre internetový ekonomický časopis pre zdravotníkov. Pre tých, ktorí disponujú väčšími sumami, by mali zvážiť investovanie do niečoho takého, ako je poľnohospodárska pôda, a to s veľmi dlhodobou perspektívou. „Pre bežného sporiteľa s niekoľkými tisíckami eur na účte to v skutočnosti neprichádza do úvahy.“

Zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates patrí medzi takýchto dlhodobých investorov. Tento 68-ročný muž je v súčasnosti najväčším vlastníkom poľnohospodárskej pôdy v USA. Vlastní údajne celkovo 110 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá sa rozprestiera v 18 štátoch. Pre porovnanie: Berlín má rozlohu menej ako 90 000 hektárov.

Skryté nákupy

Koncom roka 2020 Eric O’Keefe vyšetroval záhadný nákup 14 500 hektárov prvotriednej poľnohospodárskej pôdy v štáte Washington. Jeho časopis The Land Report sleduje veľké pozemkové transakcie a každoročne zostavuje zoznam 100 najväčších vlastníkov pôdy v USA.

Podľa O’Keefa nie sú predaje o rozlohe väčšej ako tisíc akrov bežnou záležitosťou, takže tento nákup bol výnimočný. Rekordným kupcom však bola malá, neznáma spoločnosť z Louisiany. „To okamžite vyvolalo poplach,“ hovorí O’Keefe. Vyšetrovanie odhalilo, že louisianská spoločnosť konala v mene investičnej spoločnosti Cascade Investment LLC, ktorá spravuje veľkú časť obrovského majetku Billa Gatesa.

Spoločnosť Cascade Investments údajne výrazne preplatila miestnych poľnohospodárov pri nákupe viacerých poľnohospodárskych pozemkov, čím niektorých z nich vytlačila z trhu. Americkí farmári už čoraz častejšie nie sú vlastníkmi, ale len nájomníkmi poľnohospodárskej pôdy, na ktorej hospodária.

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) je v USA viac ako 370 miliónov hektárov poľnohospodárskej pôdy, uvádza internetový časopis Deutsche-Wirtschafts- nachrichten. Dve tretiny z toho sú stále vo vlastníctve farmárov a chovateľov a jednu tretinu vlastnia veľkí investori. Bill Gates bol známy ako najväčší investor s poľnohospodárskou pôdou v celom USA už dávno pred pandémiou.

Zisk z potravinovej krízy?

Vďaka investíciám do poľnohospodárskej pôdy by sa Bill Gates mohol stať aj jedným z najväčších finančných víťazov nedávneho prudkého nárastu cien potravín. Rast cien dôležitých komodít, ako sú pšenica, kukurica a sója, v posledných rokoch môže byť len začiatkom väčšieho vzostupného trendu. Prispieva k tomu aj vysoká inflácia, ktorú je v súčasnosti možné pozorovať najmä v Európe a USA.

Nezdá sa, že by inflácia ovplyvňovala dopyt po komoditách každodennej spotreby, a možno ho dokonca podporuje. Ľudia vždy potrebujú jesť, preto dopyt po potravinách zostáva stabilný bez ohľadu na mieru inflácie.

Technologická revolúcia v poľnohospodárstve

Poľnohospodárstvo je na pokraji technologickej revolúcie. Budúcnosť patrí presnému poľnohospodárstvu a automatizácii.

Bill Gates so svojou nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov je jedným z najvýznamnejších sponzorov experimentov v oblasti genetického inžinierstva v Afrike. Myšlienka, ktorá sa za tým skrýva: zásahy do genetickej výbavy zvierat a rastlín sú riešením v boji proti hladu a malárii, dvom najväčším epidémiám na tomto kontinente.

Podľa Billa Gatesa bol geneticky modifikovaný banán z roku 2014 krokom v boji proti hladu. Denník Tagesspiegel vtedy priniesol titulok: „Podvod: Geneticky modifikovaný banán Billa Gatesa má zachrániť svet“. Medzitým mala byť v roku 2018 z miliardárových prostriedkov vypustená na pastvu geneticky modifikovaná superkrava. B. Gates medzitým investuje aj do laboratórneho mäsa a zohráva hlavnú úlohu v tom, aby sa v budúcnosti jedol „hmyz proti hladu vo svete“.

Tvrdí sa, že B. Gates „možno vidí príležitosť pre spojenie svojich odborných znalostí so svojimi filantropickými cieľmi“ v rozsiahlych nákupoch poľnohospodárskej pôdy, vysvetľuje Agtecher.com. Ďalej uvádza, že vďaka vlastníctvu poľnohospodárskej pôdy by B. Gates mohol zaviesť a testovať špičkové poľnohospodárske technológie, ktoré by sa nakoniec mohli „rozšíriť v prospech globálneho poľnohospodárstva“.

Zatemnenie slnka

V každom prípade je Gatesovým deklarovaným cieľom spomaliť klimatické zmeny a zachrániť planétu pred možnou devastáciou. A aby to dosiahol, nezostáva len na zemi a na svojej pôde, ale siaha až ku hviezdam. Presnejšie povedané, pracuje na zatemnení Slnka rozprašovaním častíc do stratosféry vo výške asi 10 kilometrov.  To, čo znie „ako vyhlásenie vojny celému ľudstvu“, má podľa B. Gatesa a spol. zachrániť ľudstvo tým, že zabráni globálnemu otepľovaniu. Gatesova nadácia je spolu s ďalšími veľkými menami zo Silicon Valley najväčším finančným podporovateľom „Výskumného programu solárneho geoinžinierstva“ na Harvardovej univerzite.

Po založení Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov v roku 2000 a odchode z aktívneho vedenia spoločnosti Microsoft v roku 2008 sa Bill Gates zameral na tieto projekty.

Ako si možno vysvetľovať nákupy poľnohospodárskej pôdy?

Možno je to ale úplne jednoduché a ide len o bezhlavé preteky medzi najbohatšími mužmi sveta o prvé miesta v rebríčku Forbesu.

Koniec koncov, Bill Gates je ako najväčší vlastník pôdy v tej najlepšej spoločnosti: investičná legenda Warren Buffett, ktorý je so 137,9 miliardami dolárov na šiestom mieste v rebríčku miliardárov a v súčasnosti je o jedno miesto pred Billom Gatesom, kedysi zdôraznil, že „nákup poľnohospodárskej pôdy v blízkosti jeho rodného mesta Omaha v Nebraske bol jednou z jeho pôvodných, najstarších a najlepších dlhodobých investícií“.

Ďalším významným investorom do poľnohospodárskej pôdy je generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos, ktorý údajne vlastní v USA takmer 170 000 hektárov pôdy (viac ako dvojnásobok rozlohy Hamburgu) – nejde však len o poľnohospodársku pôdu, ale aj o lesy a neobrábanú pôdu.

Spoločnosť Amazon sa nedávno vyslovila za legalizáciu marihuany. Preto sa špekuluje, že Bezos chce dobyť rastúci trh s marihuanou, ktorého hodnota sa do piatich rokov odhaduje na 100 miliárd dolárov.


Pôvodný článok.

Prečítajte si aj