Štvrtok 19. septembra, 2024
Botel Bibby Stockholm pripláva 9. mája 2023 do Falmouthu v Anglicku, kde ho čaká inšpekcia a rekonštrukcia. Trojpodlažnú bezmotorovú ubytovaciu loď chce britské ministerstvo vnútra použiť na ubytovanie až 500 žiadateľov o azyl mužského pohlavia a bude kotviť v Portlande v Dorsete. (Hugh Hastings/Getty Images)

Britský premiér: Nelegálni prisťahovalci zneužívajú našu veľkorysosť. Chce im sťažiť pobyt v krajine

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že jeho plán na odradenie ilegálnych prisťahovalcov funguje a že počet ľudí nezákonne prichádzajúcich do krajiny sa znížil o 20%. Jeho vláda chce zakúpiť celkovo tri gigantické botely a prestavať bývalé kasárne s cieľom premiestniť imigrantov do týchto zariadení.

Sunak v pondelkovom prejave na akcii v prístave Dover uviedol, že britská vláda už zakúpila alebo prenajala celkovo tri lode, ktoré môžu ubytovať až 1 500 nelegálnych prisťahovalcov. Povedal, že sa neospravedlňuje za „tvrdé opatrenia“ používané na zastavenie prílivu motorových člnov pašujúcich migrantov cez Lamanšský prieliv.

„Viem, že ide o tvrdé opatrenia, a za to sa neospravedlňujem. Nemôžeme dopustiť, aby sa náš veľkorysý duch používal ako zbraň proti nám alebo tým, ktorí sú tlačení zločineckými gangmi do riskovania svojich životov v prielive,“ povedal britský politik a vyslovil obavy, že liberálne hodnoty Veľkej Británie a jej ochota ponúknuť útočisko ľuďom v núdzi budú zneužité prevádzačskými gangmi.

Prvý z obrovských botelov má zakotviť v Portlande v Dorsete ešte tento mesiac. Má tri poschodia a bude v ňom ubytovaných 500 mužov žiadajúcich v Británii o azyl.

Sunak uviedol, že počet prejazdov malých lodí sa znížil o 20% a dodal: „Náš plán začína fungovať“. Pripustil však, že je pred nami „ešte dlhá cesta“. V lete podľa neho prevádzači prevezú cez Lamanšský prieliv veľké množstvo ľudí z Francúzska a Belgicka.

Rok 2022 bol rekordný z hľadiska počtu ilegálnych migrantov, keď ich pricestovalo do Veľkej Británie na malých lodiach a člnoch vyše 45 000. Najväčší počet z nich tvoria Albánci a Afgánci.

Sunak predstavil plány na ďalšie dva botely a povedal, že napĺňa svoj sľub „dostať nelegálnych migrantov z botelov na alternatívne miesta“. Potvrdil tiež, že Ministerstvo vnútra začne využívať dve nové miesta (bývalé letecké základne). Tie by mohli do konca roka ubytovať až tritisíc ľudí.

Žiadatelia o azyl „by mali byť ochotní zdieľať hotelové izby“

Sunak potom poslal priamy odkaz skutočným žiadateľom o azyl: „Ak sem prichádzate nelegálne a hľadáte útočisko pred smrťou, mučením alebo prenasledovaním, potom by ste mali byť ochotní zdieľať botelovú izbu v centre Londýna financovanú daňovými poplatníkmi.“

Botel Bibby Stockholm pripláva 9. mája 2023 do Falmouthu v Anglicku, kde ho čaká inšpekcia a rekonštrukcia. Trojpodlažnú bezmotorovú ubytovaciu loď chce britské ministerstvo vnútra použiť na ubytovanie až 500 žiadateľov o azyl mužského pohlavia a bude kotviť v Portlande v Dorsete. (Hugh Hastings/Getty Images)

„Náš plán začína fungovať. Predtým, ako som v decembri spustil svoj plán, počet ľudí nelegálne prichádzajúcich do Spojeného kráľovstva na lodiach za dva roky stúpol viac ako štvornásobne. Niektorí hovorili, že tento problém je neriešiteľný alebo že je to jednoducho fakt 21. storočia. Stratili dôveru v politikov, že sa zasadia o riešenie tohto problému. A samozrejme, máme pred sebou ešte dlhú cestu. Ale za päť mesiacov, odkedy som spustil tento plán, sa počet prechodov znížil o 20%,“ dodal politik.

„Je to prvýkrát od začiatku tohto problému, kedy príchody v období od januára do mája klesli v porovnaní s predchádzajúcim rokom,“ uviedol Sunak. Jeho vyjadrenia prišli deň  zmienke ministra pre prisťahovalectvo Roberta Jenricka o tom, že upravený zákon o nelegálnej migrácii zmierni tlak na systém. Tento zákon umožňuje zadržať nelegálnych imigrantov a poslať ich späť domov alebo do tretej krajiny, napríklad do Rwandy.

„Vytvorí odstrašujúci nástroj, ktorý zúfalo potrebujeme, rozbije obchodný model gangov pašujúcich ľudí a zabráni tomu, aby sa systém dostal pod neúnosný tlak, ako je tomu dnes,“ povedal Jenrick pre BBC.

Predseda opozičnej Labouristickej strany Sir Keir Starmer uviedol, že v Sunakovom vyhlásení nie je nič nové, politika konzervatívcov nefunguje a medzi ľuďmi narastá frustrácia.

Rada okresu Braintree, kde majú väčšinu konzervatívci, sa postavila proti využitiu lokality Wethersfield pre migrantov. Najvyšší súd zamietol ich žalobu proti Ministerstvu vnútra , proti čomu sa komunálni politici odvolali a teraz čakajú na 12. jún, kedy sa má spor o využitie základne na ubytovanie žiadateľov o azyl opäť prejednávať.

Spor o využívanie areálu vo Wethersfielde pripomína minuloročné problémy v Manstone (Kent), kde bolo v istom období ubytovaných 4 000 nelegálnych prisťahovalcov. Tí boli zadržaní kráľovským námorníctvom pri prekračovaní kanála La Manche.


Guy Wilson, predseda farskej rady Manstonu, povedal v novembri 2022 pre denník The Epoch Times: „Moja  úprimná odpoveď znie, že v Anglicku a Škótsku máme nedostatok pracovnej sily a množstvo týchto mladých migrantov z Albánska vo veku 18 až 30 rokov by mohlo byť nápomocnýych pre  Nicolu Sturgeonovú (premiérku Škótska). Zapojili by sa do pracovného procesu. Mohli by získať povolenie na prácu v Škótsku a výrazne tak posilniť škótsku ekonomiku a produktivitu. Väčšina migrantov je ochotná pracovať takmer zadarmo.“

Mnohí migranti z Albánska prichádzajú do Británie, aby pracovali na nelegálnych marihuanových farmách prevádzkovaných zločineckými syndikátmi z Albánska. V porovnaní s ostatnými európskymi krajinami je pre Albáncov relatívne jednoduché získať azyl na ostrovoch.

Z anglického originálu preložil, upravil a doplnil Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj