Štvrtok 19. septembra, 2024
Ján Budaj (Screenshot fotky z oficiálnej FB stránky Jána Budaja)

KDH a SNS žiadajú, aby dočasne poverený minister Ján Budaj odstúpil z funkcie. Budaj necíti etické zlyhanie

Minister životného prostredia Ján Budaj akuzuje podľa KDH a SNS svoju nekompetentnosť vo funkcii a svojimi rozhodnutiami spôsobil mnohé škody, najmä vo vzťahu k ochrane životného prostredia.

KDH a SNS tvrdia, že Budaj musí odísť najmä kvôli prideleniu dotácie firme dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. KDH tvrdí, že záznamy a uznesenia z rokovania Národnej rady SR dokazujú, že  Budaj o firme ministra Vlčana Reko Recycling vedel. KDH a SNS preto žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odobrala poverenie Budajovi. Vlčan sa už rozhodol odstúpiť zo svojho postu kvôli medializovanej kauze jeho rodinnej spoločnosti, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur.

Minister životného prostredia Ján Budaj vysvetlil proces pridelenia dotácie pre firmu ministra Samuela Vlčana. Podľa Budaja sa o záujme firmy Reko recycling o dotáciu z eurofondov dozvedel až 20. apríla z článku na stránke https://www.odpady-portal.sk/. Na druhý deň vyzval ministra Vlčana, aby sa zmluvy vzdal. Budaj videl problém skôr v etickej stránke a reputačnom riziku ako v nezákonnosti.

Administratívne konanie v prípade pridelenia dotácie prebehlo podľa Budaja v poriadku. Rozhodnutie o schválení finančného príspevku robia externí hodnotitelia vybratí lósom podľa prísnej metodiky EÚ. Potom sa vec postúpi na Slovenskú agentúru životného prostredia, ktorá skontroluje a podpíše zmluvu so žiadateľom. SAŽP pred vyplatením platby kontroluje verejné obstarávania žiadateľa a preveruje aj možný konflikt záujmov.

Budaj necíti etické zlyhanie a odstúpenie z postu ministra neplánuje. Firma Reko recycling získala dotáciu vo výške 1,42 mil. eur na mechanicko-biologickú úpravu odpadu pred skládkovaním.
Tento projekt bol podľa portálu https://www.odpady-portal.sk/ jediným, ktorému sa v rámci hodnotenia podarilo získať podporu. Ministerstvo životného prostredia sa obrátilo na kontrolné orgány, aby preskúmali celú záležitosť a rozhodli o jej ďalšom priebehu.

Prečítajte si aj