Štvrtok 19. septembra, 2024
Výkonný riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk (vľavo) s čínskym premiérom Li Keqiangom počas príchodu na stretnutie v sídle čínskej vlády v Pekingu 9. januára 2018 (Mark Schiefelbein - Pool/Getty Images)
» ,

Muskove obchodné väzby s Čínou predstavujú riziko pre národnú bezpečnosť, tvrdí expert

Prehlbujúce sa vzťahy generálneho riaditeľa spoločnosti Tesla Elona Muska s Čínou predstavujú podľa Jona Pelsona riziko pre národnú bezpečnosť a podnikanie. Pelson je autorom knihy „Wireless Wars, China’s Dangerous Domination of 5G and How We’re Fighting Back“ (Bezdrôtové vojny, nebezpečná nadvláda Číny v oblasti 5G a ako sa jej bránime).

Pelson, bývalý riaditeľ pre konvergenciu spoločnosti British Telecom, poukázal na Muskovu neohlásenú cestu do Číny z 30. mája – jeho prvú návštevu tejto krajiny za posledné tri roky.

Musk sa v Pekingu stretol s ministrom zahraničných vecí Qin Kangom, kde sa podľa vyjadrenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí podelil o svoje názory na americké a čínske hospodárske záujmy a zároveň ocenil „vitalitu a sľubný potenciál“ Číny. Musk neskôr podľa rôznych správ čínskych médií oznámil, že rozšíri svoje podnikanie v Číne.

Americký magnát povedal Qinovi, že „záujmy Spojených štátov a Číny sa prelínajú ako siamské dvojčatá,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo čínske Ministerstvo zahraničných vecí 30. mája.

Minister zahraničných vecí  povedal Muskovi , že obe krajiny musia „držať kormidlo správnym smerom k vzájomnému rešpektu, mierovému spolunažívaniu a obojstranne výhodnej spolupráci“, pokiaľ ide o ich vzťahy

Oba národy by sa mali „vyhnúť nebezpečnej jazde“, povedal Qin, ktorý je bývalým čínskym veľvyslancom v Spojených štátoch.

Hra o dominanciu

„Problém je v tom, že Musk o všetkom rozmýšľa z hľadiska inovácií a biznisu a v oboch oblastiach je dobrý. A myslí si: „V tom ma nemôžete poraziť.“ Čína však túto hru nehrá. Je to hra o hegemóniu, svetový vplyv a dominanciu, a Musk môže svoju inovačnú hru proti Číne vyhrať,“ povedal Pelson v relácii China in Focus na televízii NTD, sesterskom médiu The Epoch Times.

Odborník však uviedol, že konečným cieľom komunistického režimu je „závislosť od Číny a vplyv na veľmi dôležité americké spoločnosti“. Pelson tiež vyzdvihol oznámenie spoločnosti Tesla z 9. apríla, že uzavrela dohodu o výstavbe továrne na batérie Megapack v Šanghaji. Bude tam vyrábať 10 000 jednotiek ročne, čo zodpovedá 40 GWH uskladnenej energie.

Spoločnosť Tesla plánuje rozšíriť šanghajskú továreň Gigafactory, svoj najproduktívnejší závod na výrobu automobilov, s ročnou kapacitou 450 000 kusov – informovala v máji agentúra Reuters.

Pelson sa domnieva, že čínsky režim môže získať prístup k satelitom Starlink alebo raketám, ktoré vlastní spoločnosť SpaceX, pretože Musk je jej generálnym riaditeľom. „Nemyslím si, že môžu získať prístup k SpaceX alebo Starlinku prostredníctvom operácií Tesly, ale nepochybne môžu získať prístup k spoločnosti, ktorá ju ovláda a k ľuďom, ktorí ovládajú SpaceX a Starlink,“ domnieva sa expert a dodáva: „Môžu mať vplyv a páky na [Muska] a jeho spoločnosti.“

Čína sa infiltruje na trhy

Počas svojej cesty do Číny sa Musk údajne stretol s Zeng Yuqunom, predsedom predstavenstva spoločnosti Contemporary Amperex Technology Co (CATL). Spoločnosť je špičkovým dodávateľom batérií.

Podľa správy Inside EVs z roku 2021 je táto čínska firma tretím najväčším dodávateľom batérií pre spoločnosť Tesla. Podľa Pelsona „by Amerika urobila dobre, keby si ich [CATL] držala čo najďalej od tela“.

Poukázal na krok guvernéra štátu Virgínia Glenna Youngkina, ktorý z obáv o národnú bezpečnosť zablokoval úvahy o umiestnení závodu na výrobu batérií spoločnosti Ford Motor Co. vo Virgínii. Automobilka má s CATL uzatvorenú dohodu o dodávkach batérií pre elektromobily Ford.

„Made in Virginia nemôže byť zásterkou pre Čínsku komunistickú stranu,“ povedal Youngkin vo videu obsahujúcom úryvky z jeho prejavu pred štátnymi zákonodarcami. Pelson si myslí, že Youngkin urobil správne rozhodnutie.

„Myslím si, že to bola správna vec. Nie je to zdroj výmeny poznatkov. Je to len opätovné prenikanie Číny na trhy, na ktorých sa snaží presadiť,“ domnieva sa.

Predstavitelia spoločnosti Tesla na žiadosť denníka The Epoch Times o komentár do času uverejnenia článku nereagovali.

Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj