Piatok 20. septembra, 2024
Litovský minister obrany Laurynas Kasciunas (C-L) víta náčelníka generálneho štábu nemeckej armády generálporučíka Alfonsa Maisa na letisku vo Vilniuse pri prílete prvého kontingentu Bundeswehru, nemeckých ozbrojených síl, ktorý sa v rámci novej litovskej brigády rozmiestňuje v Litve 08. apríla 2024 vo Vilniuse, Litva. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Prvé nemecké jednotky prichádzajú natrvalo do Litvy

Nemecko začalo rozmiestňovať svoje jednotky v Litve – členskej krajine NATO – prvýkrát od druhej svetovej vojny, keď budú nemecké sily dlhodobo umiestnené mimo krajiny.

Nemecko 8. apríla vyslalo prvých 20 vojakov na trvalé nasadenie. Obe krajiny podpísali v decembri 2023 dohodu o umiestnení nemeckej brigády v pobaltskom štáte. Nemecký minister obrany Boris Pistorius vtedy označil túto dohodu za „historickú“.

Počas krátkej rozlúčkovej ceremónie na berlínskom letisku povedal: „[Je to] prvýkrát, čo trvalo umiestňujeme takúto jednotku mimo Nemecka, a preto je to aj dôležitý deň pre NATO a obranyschopnosť aliancie.“

Nemecko podľa pána Pistoria urobí všetko, čo je v jeho silách, „aby brigádu vybavilo tak, ako je potrebné, aby bola vybavená od začiatku“.

Litovské ministerstvo obrany uviedlo, že nemecký vojenský personál „sa usadí vo Vilniuse a bude dohliadať na plánovanie“, uviedla litovská verejnoprávna televízia LRT.

Ďalších 150 príslušníkov nemeckého personálu by sa k nim malo pripojiť neskôr v tomto roku.

Nemecká armádna divízia by mala byť pripravená na nasadenie do roku 2027, povedal Pistorius v decembri 2023. Podľa jeho slov je cieľom v koordinácii s NATO trvalo umiestniť 4 800 vojakov a približne 200 civilistov.

Nemecké ministerstvo obrany uviedlo, že nová základňa v Litve má podľa médií Deutsche Welle odradiť Rusko, ktoré v roku 2022 napadlo Ukrajinu, od útokov na jeho ďalších susedov.

Vo Vilniuse, hlavnom meste krajiny, litovský minister obrany Laurynas Kasciunas povedal, že tento krok je „skvelým príkladom“ pre všetky krajiny na východnom krídle NATO, ktoré hraničia s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom.

„Vytvoríme takú obrannú a odstrašujúcu architektúru, že žiadnemu protivníkovi z východu ani nenapadne skúšať článok 5 NATO,“ povedal Kasciunas novinárom.

Článok 5 o kolektívnej obrane je základom 32-člennej Severoatlantickej aliancie. Uvádza sa v ňom, že ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým členom sa považuje za útok proti všetkým členom a že aliancia prijme všetky potrebné opatrenia na obranu napadnutého spojenca.

„Pre nás to znamená účinnejšie odstrašenie nepriateľa a ešte väčšiu bezpečnosť,“ povedal náčelník litovského generálneho štábu generál Valdemaras Rupsys. „Je to príklad výnimočného vodcovstva a odhodlania, pretože skutočne vidíme, ako funguje kolektívna obrana a jednota NATO.“

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov kritizoval nemecké nasadenie: 

„Pokračuje to v eskalácii napätia, vytvára to pre nás nebezpečné zóny v blízkosti našich hraníc, čo si, samozrejme, vyžaduje, aby sme prijali osobitné opatrenia na zaistenie našej vlastnej bezpečnosti,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

Litva spolu s ďalšími šiestimi východoeurópskymi krajinami vstúpila do NATO v roku 2004. Išlo o najväčšiu vlnu rozširovania NATO v histórii západnej aliancie.

Litva, bývalá sovietska socialistická republika, má približne 185 km dlhú hranicu s Ruskom a približne 420 km dlhú hranicu s Bieloruskom.

Na základe dohody Litva pripravuje vojenské základne pre nemeckú brigádu, ktoré budú rozmiestnené v blízkosti ruskej exklávy Kaliningrad na západe a Bieloruska na východe.

L. Kasciunas uviedol, že približne tretina nemeckého vojenského personálu umiestneného v Litve si môže priviesť svoje rodiny, takže krajina sa pripravuje na takýto scenár, informovala LRT.

Nemecká armáda sa od 90. rokov zúčastňuje na dlhodobých operáciách v zahraničí – najprv na Balkáne a v bojových operáciách v Afganistane. Nemeckí vojaci v súčasnosti nasadení v Európe, Ázii, Afrike a Stredomorí.

Ide však o prvé trvalé, samostatné nemecké nasadenie, nie o rotáciu v rámci mnohonárodných síl.

Podľa Deutsche Welle Nemecko plánuje vyslať dva prápory bojových jednotiek, ktoré budú tvoriť jadro novej litovskej brigády. Okrem toho sa súčasťou brigády stane aj mnohonárodná bojová jednotka NATO, ktorá už bola v Litve umiestnená pod nemeckým velením a v ktorej sa striedajú príslušníci niekoľkých ďalších krajín.

Od 24. februára 2022, keď Moskva napadla východnú Ukrajinu, NATO prisľúbilo posilniť svoju vojenskú prítomnosť pozdĺž východnej hranice s Ruskom.

Podľa Centra východných štúdií (OSW), poľského štátom financovaného think tanku, bude nová nemecká brigáda podliehať nemeckému veleniu, ale bude zapojená do regionálnych obranných plánov NATO, ktoré boli schválené na summite vo Vilniuse v roku 2023.

Cieľ 5 000

Podľa OSW bude mať Litva s najväčšou pravdepodobnosťou najväčšiu vojenskú prítomnosť NATO, ak sa dosiahne cieľ umiestniť 5 000 príslušníkov armády.

Bojová skupina NATO vedená Kanadou a umiestnená v Lotyšsku, ďalšom pobaltskom štáte hraničiacom s Ruskom a Bieloruskom, „sa má rozšíriť na úroveň brigády, ale len na rotačnom základe“, uviedla OSW. Kanada sa podľa think tanku zaviazala zvýšiť svoju prítomnosť v  mnohonárodných silách NATO v Lotyšsku z 1 000 na 2 200 vojakov.

Estónsko, ktoré tiež hraničí s Ruskom, je jediným pobaltským štátom, ktorý neplánuje rozšíriť bojovú skupinu NATO na brigádu na trvalom základe, uviedli výskumníci OSW.

Podľa bilaterálnej dohody podpísanej v roku 2023 medzi Estónskom a Spojeným kráľovstvom budú britské sily, ktoré sú tam umiestnené ako súčasť bojovej skupiny NATO, začlenené do národného obranného plánu Estónska, uvádza think tank.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj