Štvrtok 19. septembra, 2024
Používatelia si na smartfóne prezerajú čínsku aplikáciu TikTok na zdieľanie videí, Amritsar, India, 30. júna 2020. (Narinder Nanu/AFP via Getty Images)
» ,

Peking o vás bude vedieť viac ako vy, tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Gettr

Keď sa spomenie „únik údajov“, prirodzenou reakciou ľudí je obava zo straty informácií, napríklad hesiel. Jason Miller, zakladateľ sociálnej platformy Gettr, však tvrdí, že v stávke je oveľa viac.

„Ide o to, že budú vedieť o vašom duševnom rozpoložení viac ako vy, a to je desivé,“ povedal pre The Epoch Times.

Aplikácie podporované čínskym štátnym aparátom (ako napríklad TikTok zameriavajúci sa na generácie Z a Alfa) podľa Millera neslúžia iba na zhromažďovanie údajov od svojich používateľov, ale dávajú Pekingu aj plnú možnosť psychologicky profilovať používateľov, ktorí budú našou budúcou generáciou vedúcich osobností.

Bývalý poradca Trumpovej administratívy, ktorý sa zúčastnil konzervatívnej konferencie CPAC v Austrálii, uviedol, že čínske spoločnosti, a štandardne aj vládnuca Čínska komunistická strana, majú dnes prístup ku všetkým informáciám o používateľoch vrátane údajov o kreditných kartách a heslách z aplikácií ako je TikTok.  Vďaka tomu budú podľa neho vykonávať „psychografickú analýzu celej generácie ľudí“.

Jason Miller, generálny riaditeľ spoločnosti Gettr, v rozhovore so Stevom Lanceom z NTD v relácii Capitol Report zo 14. septembra 2022 (Screenshot via NTD)

„Takže povedzme, že moja najstaršia dcéra má 13 rokov, a keď si založí účet, začnú ju sledovať. O desať rokov neskôr, keď bude na vysokej škole, budú mať údaje z desiatich rokov  psychografickej analýzy o niekom, koho poznajú,“ povedal Miller.

Tieto údaje podľa neho poskytnú ČKS prehľad o tom, čo si mladé generácie v iných krajinách myslia o otázkach, ako je napríklad Taiwan, alebo aké budú reakcie, keď „sa spustí ďalší vírus“.

„Budú vedieť, čo v krátkom čase pohne verejnou mienkou,“ povedal Miller. „Posuňme sa o ďalších 10 alebo 20 rokov dopredu a povedzme, že moja dcéra bude kandidovať do verejnej funkcie. Predstavte si tú schopnosť manipulácie, keď budú mať k dispozícii psychografické analýzy celej generácie politických lídrov a voličov nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete.“

„Budú vedieť, či sa chystáte niečo „lajknúť“, potiahnuť prstom nahor, doľava alebo doprava a na aký obsah budete reagovať dokonca ešte skôr, ako to urobíte. A predstavte si, ako to budú môcť zneužiť na manipuláciu vlád a ľudí žijúcich v iných krajinách – a to je ešte len začiatok.“

Čínske Big Tech spoločnosti a ambície ČKS

Dlhodobo sa objavujú otázky ohľadom toho, ako čínske technologické spoločnosti podporované štátom využívajú zozbierané údaje. Niektoré z celosvetovo najznámejších technologických spoločností majú sídlo v Číne, vrátane TikToku (ByteDance), Huawei, HikVision, WeChat (Tencent), ako aj najväčšieho svetového výrobcu dronov DJI.

Spoločnosti so sídlom v Číne podliehajú množstvu zákonov ČKS, prostredníctvom ktorých sú donútené vyhovieť žiadostiam režimu.

Najmä zákon o národnej spravodajskej službe z roku 2017 núti spoločnosti so sídlom v Číne zdieľať údaje s ČKS, ak dostanú takýto príkaz. Jej stratégia spájania vojenského a civilného sektora znamená, že technológie vyvinuté v civilnom sektore môžu byť opätovne použité pre Ľudovú oslobodeneckú armádu režimu.

Tento prístup (spolu s kradnutím technológií západných inštitúcií) pomohol Číne výrazne pokročiť vo viacerých špičkových oblastiach vrátane umelej inteligencie a kvantovej informatiky.

Arthur Herman, vedúci pracovník konzervatívneho think tanku Hudsonov inštitút varoval vedúcich predstaviteľov USA, aby si udržali technologický náskok pred Pekingom.

„Skutočnosť, že máme náskok, nemusí nevyhnutne znamenať, že vyhráme,“ povedal Herman pre The Epoch Times. „Je to ako so zajacom a korytnačkou. My sme ako zajac šprintovali vpred… ale Číňania sa pomaly, ale isto posúvajú smerom k nám.“

Austrálsky senátor James Paterson vyzval politických lídrov na celom svete, aby využili silu veľkých technologických spoločností v Silicon Valley, ktoré musia fungovať výlučne podľa zákonov Spojených štátov.

„Napriek mnohým oprávneným frustráciám z našich vlastných technologických gigantov sa musíme sami rozhodnúť, či chceme, aby zvíťazili v konkurenčnom boji nad svojimi kolegami z autoritárskych krajín,“ povedal Paterson. „Pretože pokiaľ ide o technológie určujúce medzinárodné pravidlá, buď to budú Google, Facebook, Microsoft a Amazon, alebo to budú Tencent, ByteDance, Huawei a HikVision.“


Z pôvodného originálu preložil Peter Petko.

Prečítajte si aj