Štvrtok 19. septembra, 2024
Pravý pajerský koláč. (Zdenka Danková/Veľká Epocha)
»

Pravý pajerský koláč – recept

Pajerský koláč piekla už moja babička. Moja mamka mi na sklonku života povedala, že pajerský vlastne znamená bavorský. Ale prečo práve bavorský, tu v Jihlavsku?

Áno, veď práve tu existoval takzvaný „nemecký ostrov“. Až do konca druhej svetovej vojny boli Jihlava, Havlíčkov Brod, Stonařov a ďalšie miestne lokality obývané prevažne nemeckým obyvateľstvom. Práve od nemeckých gazdiniek prevzali české ženy recept na pajerský (bavorský) koláč a ten sa odovzdáva dodnes. Niektorí miestni poznajú túto pochúťku ako „jarmočný“ koláč.

Jedna pani z Jihlavy mi povedala, prečo sú jej pajerské koláče také dobré. Pripravuje ich s bravčovou masťou. Zástancovia zdravej výživy nech ešte neomdlievajú a pokúsia sa urobiť výnimku, teda, čítať ďalej.

Aj na Vysočine platí: „Proti gustu žiaden dišputát,“ ako povedal mlynár z Babičky od Boženy Nemcovej.

Tu vám, milí čitatelia, prinášame recept:

1 kg hladkej múky

20 dkg práškového cukru

16 dkg bravčovej masti

8 dkg droždia

4 ks žĺtkov

soľ

horúce mlieko

Plnka: 7 kociek tvarohu, žĺtky, cukor, hrozienka, 1 kocka masla, perníkové korenie

Vypracujte hladké kysnuté cesto, aby sa nelepilo na varešku. Nechajte vykysnúť buď od večera do rána, alebo od rána do popoludnia. Z cesta pripravíme asi 5 až 6 koláčov. Rozvaľkajte ho a rukami ho priamo na plechu vypracujte na veľmi tenké placky. Naneste 1/5 – 1/6 tvarohovej plnky a okraje cesta zo štyroch strán preložte cez tvaroh. Koláč tak získa hranatý tvar. Okraje potrieme bielkom. Pečieme pri teplote 160 °C z oboch strán.

A náležité „gro“ nakoniec! Na ešte horúci koláč nasypte poriadnu vrstvu strúhaného perníka na už vychladenejší  práškový cukor (v tenkej vrstve po celej ploche). 

Ešte pozor! Pred podávaním celý povrch koláča pokvapkáme rozpusteným maslom tak, aby sa povrch koláča navlhčil, ale aby koláč „neplával“. A je to.

Keď ochutnáte sviatočné koláče na Vysočine, možno zaváhate, či sa v nich okrem tvarohu nenachádza ešte ďalšia živočíšna zložka. Na zdravú výživu na okamih zabudnite… Sú ľahké do ruky, sýte do žalúdka, jemné a šťavnaté zároveň. Báseň na jazyku.

Recept láskavo poskytla pani S. Čermáková

Prečítajte si aj