Piatok 20. septembra, 2024
Veľký žeriav na vykládku kontajnerov z lode v medzinárodnom nákladnom prístave v japonskom Tokiu 16. novembra 2023.(Kazuhiro Nogi/ AFP via Getty Images)

Čína umiestnila na žeriavy používané v amerických prístavoch tajomné zariadenia

Poprední republikáni z viacerých výborov americkej Snemovne reprezentantov bijú na poplach v súvislosti so sériou záhadných zariadení, ktoré Čína implantovala do kontajnerových žeriavov používaných v prístavnom systéme USA.

Zákonodarcovia tvrdia, že v žeriavoch STS (ship-to-shore), ktoré sa používajú na vykladanie nákladu v najväčších prístavoch krajiny, bolo nájdených množstvo modemov, o ktorých sa nevie, akú majú funkciu.

Všetky žeriavy boli vyrobené spoločnosťou Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC), dcérskou spoločnosťou štátnej spoločnosti China Communications Construction Co.

Zákonodarcovia tiež poznamenali, že výrobný závod spoločnosti Shanghai Zhenhua Heavy Industries sa nachádza v susedstve najmodernejšieho čínskeho závodu na výrobu lodí, kde komunistický režim stavia svoje lietadlové lode a pokročilé indorové spravodajské zariadenia.

V liste (pdf) adresovanom prezidentovi a predsedovi spoločnosti Shanghai Zhenhua Heavy Industries, americkí zákonodarcovia žiadajú objasnenie účelu mobilných modemov objavených na žeriavoch ako aj v serverovni amerického námorného prístavu, v ktorej sa nachádza firewall a sieťové vybavenie.

„Tieto komponenty nie sú súčasťou prevádzky žeriavov STS ani námornej infraštruktúry a nie sú súčasťou žiadnej existujúcej zmluvy medzi Shanghai Zhenhua Heavy Industries a prijímajúcim americkým námorným prístavom,“ uvádza sa v liste.

„Výbory majú vážne obavy, že úzke napojenie na hlavnú lodenicu (čínskej armády) poskytuje zlomyselnej Čínskej komunistickej strane (ČKS) vrátane jej spravodajských agentúr a bezpečnostných služieb dostatok príležitostí na ovplyvňovanie amerických námorných zariadení, ich znefunkčnenie alebo iné uľahčenie kybernetickej špionáže, čím je ohrozená samotná námorná infraštruktúra USA.“

Admirál americkej pobrežnej stráže John Vann, ktorý vedie kybernetické oddelenie pobrežnej stráže, minulý mesiac novinárom povedal, že v amerických prístavoch  je v prevádzke viac ako 200 žeriavov vyrobených v Číne.

92 z týchto žeriavov boli, resp. sú v hľadáčiku kybernetického oddelenia pobrežnej stráže.

Odhalenie prichádza v čase prebiehajúceho kongresového vyšetrovania prevádzky žeriavov vyrábaných v Číne a prevádzkovaných v amerických prístavoch.

Hoci vyšetrovanie stále prebieha, výbory zistili vážne podozrenia týkajúce sa vzťahov medzi spoločnosťou Shanghai Zhenhua Heavy Industries a ČKS, najmä vzhľadom na nedávne odhalenie čínskeho malvéru v dôležitej infraštruktúre súvisiacej s prístavným systémom.

V rámci ďalšieho vyšetrovania kybernetickej bezpečnosti sa zistilo, že niektoré z modemov majú aj aktívne prepojenie na prevádzkové komponenty žeriavov STS, čo naznačuje, že by mohli byť ovládané na diaľku.

Zástupkyňa poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Anne Neubergerová minulý mesiac v rozhovore s novinármi uviedla, že žeriavy boli navrhnuté tak, aby ich bolo možné obsluhovať zo vzdialeného miesta, možnosť zneužitia na diaľku je teda pravdepodobná.

„Tieto žeriavy sa dajú ovládať, obsluhovať a programovať na diaľku,“ uviedla A. Neubergerová. „Tieto vlastnosti žeriavov vyrobených v Číne poskytujú možnosti na ich zneužívanie.“

Z listu vyplýva, že každý americký námorný prístav so žeriavmi od spoločnosti Shanghai Zhenhua Heavy Industries, je alebo môže byť vystavený ohrozeniu zo strany ČKS. 

Armádny plukovník vo výslužbe John Mills pre The Epoch Times uviedol, že žeriavy sú v skutočnosti pokračovaním globálnej kybernetickej kriminálnej operácie ČKS, ktorá by mohla byť použitá počas invázie na Taiwan, pričom by v USA vytvorila chaos.

„Tieto kontajnerové žeriavy nie sú žeriavy,“ povedal J. Mills. „Sú to koncové body IP v celosvetovom systéme zberu spravodajských informácií.“

J. Mills ďalej uviedol, že prevádzkové a bezpečnostné funkcie žeriavov je možné ovládať na diaľku. To by umožňovalo Čínskej komunistickej strane nejaký z obrovských žeriavov použiť, aby narazil do lodí alebo kontajnerov v najrušnejších prístavoch USA.

Podľa neho problém ešte viac komplikuje skutočnosť, že vzhľadom na špecifickú povahu nákladných žeriavov a ich programovanie je nepravdepodobné, že by sa v dohľadnom čase podarilo vytvoriť kybernetickú ochranu, ktorá by tieto systémy mala pod kontrolou. 

Podľa neho ak majú Spojené štáty dlhodobo čeliť tejto hrozbe, budú musieť zabezpečiť, aby sa takéto dôležité zariadenia vyrábali na ich vlastnom území.

„Je to rozohrané tak, že (ČKS) začne iniciovať útoky na strategické ciele v našom kybernetickom priestore. Prístavné žeriavy sú toho ukážkovým príkladom,“ uviedol J. Mills.

„Preto je dôležité, aby sa veci vyrábali tu. Ak chcete znížiť čínsku hrozbu, začnite vyrábať veci tu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj