Luxusná polievka z cvikly – recept
Polievka z cvikly, tzv. boršč, je jedinečná nielen svojou farbou, ale aj skvelou chuťou. K receptu ma priviedol môj otec, ktorý je v našej rodine (právom) nazývaný „polievkovým kráľom“. Pokrm je vhodný na slávnostné príležitosti, alebo keď chcete na niekoho zapôsobiť.
Tento recept nie je zložitý, len je potrebné chvíľu počkať, kým sa cvikla podusí.
A treba byť opatrný pri jej strúhaní, aby ste neboli červený od hlavy až po päty.
Polievka z cvikly
Kuchyňa: česká
Chod: polievka
Kľúčové slová: cvikla
Pre: 6 osôb
Ingrediencie
450 g červenej repy – cvikly
2 lyžice balzamikového (vínneho) octu (alebo obyčajného)
1 lyžica soli
1 ks zeleninový bujón
1 ks hovädzí bujón
1 ks mrkvy
1 ks cibule
½ zeleru
2 ks zemiakov (menšie)
2 ks bobkový list
5 guľôčok nového korenia
1 lyžica paradajkového pretlaku (vrchovato)
1 lyžica masla
čerstvý kôpor (jemne posekaný)
kyslá smotana
Postup
Cviklu ošúpte a nastrúhajte nahrubo (v rukaviciach alebo v mikroténovom vrecúšku, aby ste sa chránili pred zafarbením). Cviklu, ocot a soľ dajte do hrnca, zalejte trochou vody a poduste do mäkka (30 – 40 minút).
Asi po 15 minútach dusenia prejdite k ďalšiemu kroku. Z bujónu si pripravte 1,3 litra vývaru a nalejte ho do väčšieho hrnca.
Nakrájajte zeleninu na kocky (cibuľu nadrobno), vhoďte ju do väčšieho hrnca, pridajte korenie a pretlak a varte na miernom ohni do mäkka (najviac 15 minút).
Z polievky vyberte bobkové listy a nové korenie, pridajte podusenú cviklu, premiešajte a pridajte maslo. Podľa potreby dochuťte soľou, kajenským korením, cukrom alebo octom a môžete servírovať do tanierov.
Na vrch každej porcie pridajte lyžicu smotany, posypte kôprom a hostina je hotová.
Poznámka: Ak máte malé deti, polievke sa radšej vyhnite. Cviklu totiž len tak ľahko nevyperiete.
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK