Piatok 20. septembra, 2024
Víťaz 1. kola prezidentských volieb Ivan Korčok vo svojej volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

I. Korčok chce v 2. kole pridať a stretnúť sa s kandidátmi, ktorí nepostúpili

Ivan Korčok, ktorý získal najviac hlasov voličov v prvom kole prezidentských volieb, vníma výsledok ako povzbudivý. Je si však vedomý, že v druhom kole musí „pridať“. Stretnúť sa chce s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola, a rokovať s nimi o podpore. Uviedol to v nedeľu pre RTVS.

„Nie sme v oslavnej nálade, od prvej minúty dňa sme si vedomí, že sme v druhom kole, a to rozhodne,“ podotkol Korčok. „Musíme pridať. Som si toho veľmi dobre vedomý,“ dodal s tým, že uspieť môže, len ak osloví ešte širšie spektrum voličov, teda aj voličov vládnej koalície.

Korčok priblížil, že už diskutoval aj s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola a ktorí zastávajú jeho víziu. Menoval Igora Matoviča, Jána Kubiša, Patrika Dubovského a Krisztiána Forróa. Predpokladá, že sa mu podarí s nimi stretnúť aj osobne a že nájdu prieniky vo svojich prioritách.

M. Šimečka: Verím, že čo najviac ľudí príde voliť aj v druhom kole

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka verí, že v druhom kole prezidentských volieb príde voliť čo najviac ľudí. Informovala o tom riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

„Tieto voľby ukázali, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí si prajú nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť všetkým ľuďom. Ako Ivan Korčok. A nie prezidenta, ktorý bude slúžiť iba Robertovi Ficovi (Smer-SD). Ako Peter Pellegrini (Hlas-SD),“ povedal Šimečka.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51% hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02% hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 51,91%.

V. Remišová gratuluje Korčokovi, 2. kolo označila za výzvu pre spoločnosť

Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje výzvu pre spoločnosť a demokratické politické spektrum. Skonštatovala to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň zagratulovala Ivanovi Korčokovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil v prvom kole volieb prezidenta. Verí, že súboj zvládne aj v druhom kole.

„Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn,“ uviedla Remišová.

Okrem toho sa Remišová poďakovala kandidátovi Patrikovi Dubovskému. Ten podľa jej slov v prvom kole prezidentských volieb čestne reprezentoval konzervatívne, demokratické a kresťanské hodnoty.

Dubovský nevylúčil podporu Korčoka, hnutie Slovensko bude o nej rokovať

Patrik Dubovský, ktorý nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, nevylúčil podporu Ivana Korčoka. Jeho možnej podpore sa bude venovať aj hnutie Slovensko, ktoré malo v prvom kole volieb ako kandidáta svojho lídra Igora Matoviča.

„Po rokovaniach s partnermi v Národnej rade SR, ktorí mi dali hlasy, verím, že dospejeme k názoru, ktorý mám ja, že nepodporíme Petra Pellegriniho (Hlas-SD),“ povedal. Po úspešnom rozhovore s Korčokom predpokladá, že by mohli dospieť k jeho podpore a výzve na ňu. „Netreba veci uponáhľať, treba definovať spoločné ciele, a potom vyslovenie dôvery pred druhým kolom vyznie prirodzene,“ skonštatoval.

Dubovskému poskytol rovnako ako Matovičovi podporu na kandidatúru poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie (KÚ). Dubovského si za svojho kandidáta zvolili Za ľudí a KÚ.

Hnutie Slovensko má o možnej podpore Korčoka pred druhým kolom hovoriť na pondelkovom (25. 3.) predsedníctve. „Neviem, či sa už zajtra rozhodne. Predpokladám, že sa s ním najskôr stretneme, ak bude mať záujem,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

Matovič na margo výsledkov prvého kola volieb na sociálnej sieti poznamenal, že je dobré po čase vidieť, že demokratické Slovensko môže opäť vyhrať. „Ak si to nepokazí a pomôžu mu aj rozmýšľajúci voliči vládnych strán, ktorí odmietajú byť opäť len použití, zneužití a odhodení bokom,“ doplnil.

Kubiš sa chce stretnúť s Korčokom i Pellegrinim, verí v slušnú kampaň

Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadrenie k prezidentským kandidátom v súvislosti s podporou v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani. Verí v dôraznú, ale slušnú volebnú kampaň.

„Stretnutia s oboma kandidátmi mám v pláne čo najskôr, dnes ma pozval na stretnutie Korčok. Ďalšie kroky zvážim aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane v druhom kole, ktorá, dúfam, bude dôrazná, ale slušná, k čomu by som chcel vyzvať aj prívržencov oboch. Nekultúrnosti a osobných útokov sme už videli dosť, až ďaleko cez mieru,“ povedal Kubiš.

Prečítajte si aj