Piatok 20. septembra, 2024
Predseda Národnej rady SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (vpravo) vo svojej volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR - Martin Baumann)

P. Pellegrini: Chcem byť prezidentom pokoja, nie konfliktu

Kandidát Peter Pellegrini chce byť prezidentom pokoja a nie konfliktu. Hovorí aj o potrebe stabilnej vlády. Ako poznamenal, podporovatelia jeho protikandidáta hovoria o tom, že zvolenie Ivana Korčoka bude začiatkom konca tejto vládnej koalície. Na ľudí apeluje, aby sa zúčastnili na druhom kole prezidentských volieb.

„Vidím obrovské rozdiely v tom, čo ponúkam Slovensku ja a čo ponúka môj protikandidát. Chcem byť prezidentom ľudí, nie prezidentom elít, médií, mimovládok alebo zahraničia, chcem byť prezidentom mieru, ktorý hrdo a suverénne obhajuje slovenské národnoštátne záujmy,“ poznamenal Pellegrini na sociálnej sieti.

V prípade, že sa v prezidentskom paláci vytvorí progresívne, liberálne a pravicové mocenské centrum, bude podľa jeho slov pracovať na tom, aby súčasný kabinet nedokončil svoje volebné obdobie. „Pokiaľ sa naplnia hrozby, že nový prezident prevezme na svoje plecia aj zodpovednosť za slovenskú zahraničnú politiku, bude to zahraničná politika nie v prospech Slovenska, ale v prospech zahraničia,“ dodal s tým, že ak sa vzdáme práva veta, budú iní rozhodovať o našej migračnej politike, postoji k vojne či kultúrno-etických otázkach.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla. Postúpili doň Korčok, ktorý získal 42,51% hlasov, a Pellegrini so ziskom 37,02% hlasov.

M. Šutaj Eštok: V druhom kole volieb musia prísť všetci voliči koalície

Aby vládna koalícia pokračovala, musia prísť v druhom kole prezidentských volieb voliť všetci jej voliči. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Zopakoval, že Peter Pellegrini je najlepším kandidátom. Zvolenie Ivana Korčoka by znamenalo začiatok rozbitia vládnej koalície. Šéf SaS Branislav Gröhling označil druhé kolo prezidentských volieb za malé parlamentné voľby.

Najbližšie dva týždne využije koalícia na mobilizáciu všetkých voličov koalície. Zamerať sa chcú aj na regióny, kde v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Korčok. Uchádzať sa chcú o priazeň každého voliča vrátane maďarskej menšiny. Šutaj Eštok odmietol, že by boli nejaké dohody vopred, pretože „voľba prezidenta nie je arabský trh a kupčenie“. Gröhling považuje za dôležité, aby Korčok oslovil aj maďarských voličov, aby aj občania tejto menšiny vyjadrili svoj názor.

Nasledujúce obdobie očakáva predseda SaS výraznú dezinformačnú kampaň voči Korčokovi, keďže oponenti sa podľa neho nebudú štítiť ničoho. Budú musieť preto veľa vysvetľovať a bojovať proti zavádzaniu verejnosti. Minister vnútra reagoval, že budú viac hovoriť o tom, kto je Korčok. Zdôraznil, že nebudú si musieť nič vymýšľať, len pomenujú fakty.

Podľa Šutaja Eštoka sa očakávalo, že do druhého kola volieb postúpia favoriti, vyjadril spokojnosť s tým, že Pellegrini zabojuje o post prezidenta aj v druhom kole. Gröhling sa vyjadril, že očakávali prebojovanie Korčoka do druhého kola. Podľa neho to je signál, že ľuďom nie je jedno, kto bude na čele Slovenska.

Premiér: Smer-SD očakáva v druhom kole volieb tesný súboj

Koaličný Smer-SD očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj. Naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že Pellegrini je pre Slovensko lepším riešením ako občiansky kandidát Ivan Korčok.

„Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer-SD k dispozícii. Očakávali sme výhru Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi,“ skonštatoval Fico.

Premiér zároveň zablahoželal Korčokovi aj Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Poďakoval aj voličom Smeru za účasť vo voľbách. „Zo zrejmých dôvodov sa ich časť na prvom kole volieb nezúčastnila a časť dala podporu Harabinovi,“ podotkol.

Kubiš sa chce stretnúť s Korčokom i Pellegrinim, verí v slušnú kampaň

Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadrenie k prezidentským kandidátom v súvislosti s podporou v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani. Verí v dôraznú, ale slušnú volebnú kampaň.

„Stretnutia s oboma kandidátmi mám v pláne čo najskôr, dnes ma pozval na stretnutie Korčok. Ďalšie kroky zvážim aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane v druhom kole, ktorá, dúfam, bude dôrazná, ale slušná, k čomu by som chcel vyzvať aj prívržencov oboch. Nekultúrnosti a osobných útokov sme už videli dosť, až ďaleko cez mieru,“ povedal Kubiš.

Prezidentský kandidát Kubiš sa do druhého kola nedostal. V prvom kole volieb získal 2,03% hlasov. Do druhého kola postúpili Korčok, ktorý získal 42,51% hlasov, a Pellegrini so ziskom 37,02% hlasov. Volebná účasť dosiahla 51,91%. Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla.

Prečítajte si aj