Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas brífingu po volebnom akte 23. marca 2024 v Pezinku. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Prezidentka odsúdila piatkový útok na ľudí v Moskve

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odsúdila piatkový (22. 3.) útok na ľudí v Moskve. Považuje ho za neakceptovateľný. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Včerajší útok na civilné obyvateľstvo v Moskve je absolútne neakceptovateľným a odsúdeniahodným teroristickým činom. Myslím na rodiny desiatok nevinných obetí a ich blízkych,“ povedala hlava štátu.

Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Moskvy vpadli v piatok večer viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Počet obetí stúpol na vyše 90 ľudí a ďalší sú zranení. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

J. Blanár kondoloval pozostalým obetí „šokujúceho teroristického útoku“ v Moskve

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v piatok večer odsúdil teroristický útok v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy a vyjadril sústrasť pozostalým a blízkym obetí, informuje TASR.
        „Vyjadrujem hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a blízkym obetí šokujúceho teroristického útoku v Crocus City Hall v Moskve dnes večer (a želám) skoré zotavenie raneným,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Facebook s tým, že Slovensko odsudzuje a vždy bude odsudzovať všetky formy terorizmu. Podľa vlastných slov si želá dôkladné vyšetrenie príčin a odhalenie páchateľov „tohto neľudského aktu“.

M. Žilinka: Útok v ruskom Krasnogorsku je hrubé pošliapanie práva a ľudskosti

Útok v ruskom Krasnogorsku na predmestí Moskvy považuje generálny prokurátor SR Maroš Žilinka za nielen strašnú tragédiu, ale aj hrubé pošliapanie práva a ľudskosti. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Vyjadrujem moju hlbokú účasť na trápení všetkých, ktorých sa táto tragédia, ktorá sa už nikdy a nikde nesmie opakovať, dotkla,“ povedal M. Žilinka.

Premiér ponúkol ruskému veľvyslancovi súčinnosť pre útok na predmestí Moskvy

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v mene celej slovenskej vlády odovzdal veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Igorovi Bratčikovi prejavy solidarity a úprimnej ľútosti. Počas ich sobotného telefonátu v súvislosti s piatkovým (22. 3.) útokom na predmestí Moskvy mu premiér ponúkol aj súčinnosť. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Každá krajina na svete má povinnosť spolupracovať v boji proti terorizmu, nech jeho dôsledkami trpí ktokoľvek, a v tomto duchu som ponúkol súčinnosť aj pánovi veľvyslancovi,“ uviedol premiér.

Prečítajte si aj