Štvrtok 19. septembra, 2024
Jadrová elektráreň v Jalsovských Bohuniciach (foto: MarkBA – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0)

Spotreba energie na Slovensku dramaticky klesla. Je to predzvesť ekonomických problémov, tvrdí šéf elektrární

Spotreba elektrickej energie a plynu u nás drasticky klesá. Môže za to slabá výkonnosť nemeckej ekonomiky a stagnujúci domáci priemysel, ktorý je od nemeckého závislý. Šéf Slovenských elektrární, najväčšieho výrobcu elektriny v krajine, varoval, že pokles spotreby predznamenáva problémy pre celú ekonomiku.

„Spotreba elektrickej energie extrémne klesá. V minulom roku to bolo 13 percent. V Nemecku klesla o šesť percent a v Európe o sedem percent,“ povedal Branislav Strýček pre Hospodárske noviny.

Aj v Českej republike bol vlani zaznamenaný pokles o viac ako štyri percentá. Čistá spotreba elektriny v Českej republike bude v roku 2023 predstavovať 57,8 terawatthodín (TWh), čo je najmenej za posledných 14 rokov.

Mnohí vedúci priemyslu a odporcovia Zelenej dohody poukazujú na skutočnosť, že za úpadkom európskej ekonomiky je zelená politika EÚ. Nielenže zvyšuje ceny energie, ale vytvára aj reštriktívne environmentálne predpisy, ktoré znepríjemňujú podnikateľské prostredie na starom kontinente do takej miery, že podniky zatvárajú alebo presúvajú výrobu inam.

Podľa Strýčka sú nízke ceny elektrickej energie spôsobené extrémne nízkou spotrebou, za ktorou stoja podniky, keďže domácnosti spotrebúvajú elektrinu približne rovnako ako predtým. Spotreba plynu na Slovensku tiež klesá. V rokoch 2021 až 2023 ide o 23 % pokles.

V roku 2021 Slováci spotrebovali 59,2 TWh plynu, v roku 2022 to bolo 48,2 TWh a vlani 45,5 TWh. Spotreba klesla tak u domácností, ako aj u veľkoobchodných odberateľov, pričom domácnosti ovplyvnila aj mierna zima.

Podľa Strýčka je klesajúca spotreba energií varovným signálom, že sa blížia ekonomické problémy. „Pokles spotreby spôsobí nezamestnanosť, zastavenie rastu HDP. Vývoj inflácie to už odráža. Preto je otázka, či sa máme tešiť z toho, čo sa deje,“ poznamenal šéf elektroenergetiky.

„Mali by sme sa zamyslieť nad tým, či chce byť Európa najzelenšia na svete a mať systém emisných kvót, ktorý zabíja priemysel, alebo či by sme mali zvážiť zmeny v systéme emisných kvót na prechodné obdobie, kým sa ekonomiky nerozbehnú,“ povedal Strýček.

Výroba elektriny na Slovensku podľa zdrojov. (energie-portal.sk)

Na Slovensku je v prevádzke päť jadrových reaktorov, ktoré sú dominantným zdrojom elektrickej energie v krajine. Šiesty blok je vo výstavbe a mal by byť uvedený do prevádzky budúci rok. Po jeho dokončení by mala byť výroba elektriny v krajine bez emisií. Slovensko odstavilo svoju poslednú uhoľnú elektráreň v decembri 2023. Uhlie sa používa už len v tepelných elektrárňach, ktoré sa ho tiež postupne zbavujú.

Podľa Strýčka je v súčasnosti najväčším problémom jadrovej energetiky na Slovensku nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. O štúdium príslušných odborov je malý záujem a mnohí starší pracovníci využili výhodné podmienky v zákone a odišli do predčasného dôchodku.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj