Piatok 20. septembra, 2024
Jean-Antoine Watteau bol francúzsky barokový maliar, ktorý je zároveň považovaný za prvého rokokového umelca. Na snímke je jeho kresba mladého dievčaťa metódou historickej techniky kresby Trois Crayons. (Zdroj: Jean-Antoine Watteau / wikipedia)

Neprofesionálni výtvarníci sa naučia vytvárať kópie diel starých majstrov

Technológiu na vytváranie kópií starých diel ponúka neprofesionálnym výtvarníkom workshop, ktorý Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre pripravuje na 21. marca. Ako uviedli organizátori, pôjde o technologickú kópiu historickej techniky kresby Trois Crayons.

François Boucher bol francúzsky maliar, významný predstaviteľ rokoka. Prvý kráľovský maliar, obľúbenec Madame de Pompadour, neskôr rektor Akadémie. Na snímke je jeho busta mladej ženy na smene so zviazanými vlasmi pri pohľade zozadu. (Zdroj: François Boucher / wikipedia)

Podľa KOS ide o jedinečnú kresbu technologickej kópie od starých majstrov Michelangela, Rubensa či Bouchera so zameraním na detaily. „Na workshope sa účastníci zoznámia s historickými materiálmi a technikami používanými starými majstrami. Vyskúšajú si aj prípravu papiera tónovaním a vytvoria si vlastnú unikátnu kópiu kresby podľa starého majstra s autentickými materiálmi. Zároveň sa dozvedia viac o princípoch vytvárania kópie umeleckého diela,“ informovalo KOS.

Lektorkou workshopu bude reštaurátorka umeleckých diel Eva Vídenská. „V súčasnosti je pedagógom odboru Konzervátorstvo, reštaurátorstvo – maliarske techniky na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Nitre. Publikuje v medzinárodných periodikách. Bola súčasťou medzinárodného výskumného projektu zameraného na výskum farieb a suchých médií na papieri a plátne,“ doplnili organizátori.

Prečítajte si aj