Štvrtok 19. septembra, 2024
Nemeckí a britskí dôstojníci stojaci vedľa obrneného transportéra Fuchs nemeckých ozbrojených síl Bundeswehru v rámci cvičenia NATO Steadfast Defender, 4. marca 2024(Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Nemecko zvažuje návrat brannej povinnosti

Nemecko by sa malo od roku 2025 vrátiť k brannej povinnosti pre mužov, oznámil to podľa portálu Euractiv 12. marca šéf ozbrojených síl krajiny. Nemecké ministerstvo obrany v súčasnosti pripravuje novú verziu brannej povinnosti inšpirovanú škandinávskymi krajinami.

Povinná vojenská služba bola v Nemecku zrušená v roku 2011, ale v reakcii na rastúcu vojenskú hrozbu zo strany Ruska je snaha nemeckej vlády posilniť obranyschopnosť krajiny čoraz naliehavejšia, a preto je zavedenie povinnej brannej povinnosti čím ďalej tým viac aktuálne.

Prvé kroky v tejto veci sa už začali, keďže nemecký minister obrany Boris Pistorius (SPD, S&D) poveril svoje ministerstvo, aby do 1. apríla vypracovalo návrh „nemeckého modelu“.

Pistorius uviedol, že ho inšpirovala jeho minulotýždňová pracovná cesta do Škandinávie, kde vyhlásil, že má pre švédsky obranný systém „slabosť“.

Švédsky model povinnej vojenskej služby zahŕňa tak brancov, ako aj dobrovoľníkov, a v súčasnosti sa vojenská povinnosť vzťahuje aj na ženy. Dĺžka služby sa pohybuje od deviatich do dvanástich mesiacov. Okrem toho umožňuje ozbrojeným silám mať k dispozícii schopných a motivovaných vojakov a zároveň si udržať silnú podporu politických predstaviteľov a verejnosti. To potvrdzuje fakt, že od obnovenia povinnej vojenskej služby vo Švédsku v roku 2017 došlo k výraznému nárastu počtu vojakov v zálohe.

Súčasné nemecké vládne zoskupenie však nie je stopercentne naklonené tomuto plánu, pričom Zelení a FDP, koaliční partneri Pistoriusovej SPD, sa k nemu vyjadrujú skôr skepticky.

Marie-Agnes Strack-Zimmermannová (FDP), predsedníčka parlamentného výboru pre obranu uviedla, že nemecké ozbrojené sily potrebujú skôr špecialistov než nováčikov, čo by mohlo viesť k tomu, že branná povinnosť by sa stala príliš nákladnou v pomere k jej prínosu.

Prečítajte si aj