Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (freepik.com)

Pri výbere vitamínov a iných výživových doplnkoch buďte opatrní

Výživové doplnky by mali byť neoddeliteľnou súčasťou každej domácej lekárničky. Pri ich výbere by sme však nemali postupovať bezhlavo.

Dbajte na zloženie

Rozhodujúcim kritériom pre voľbu toho-ktorého výživového doplnku by nemala byť cena, ale obsah jednotlivých zložiek a množstvo účinnej látky. Práve tento parameter vymedzuje rozdiely medzi konkurenčnými výrobkami, ktoré sa predávajú pod totožným názvom. 

Ako príklad by sme mohli uviesť oreganový olej s účinnou látkou karvakrol vo forme kapsúl. Obsah karvakrolu na kapsulu sa v širokej škále doplnkov rôznych značiek, často aj pri porovnateľných cenách, výrazne líši. Niekde sa neuvádza vôbec, inde sa môžeme stretnúť  so zavádzajúcou formuláciou o vysokom obsahu.

Niektorí predajcovia neuvádzajú obsah účinnej látky na kapsulu (tabletku), ale na dávku, to však nemusí byť to isté, keďže sa tento termín používa aj ako synonymum pre odporúčanú dennú dávku. Ak odporúčaná denná dávka predstavuje 2 a viac kapsúl (tabletiek), tak obsah účinnej látky vydelíme príslušným počtom kusov. Obecne platí, že ak je efekt akéhokoľvek doplnku podmienený užívaním plnej hrsti tabletiek či kapsúl denne, obsah účinnej látky je taký zanedbateľný, že dáva zmysel vyhľadať analogický výživový doplnok inej značky.

Hodnota premysleného výberu nemá len ekonomickú a praktickú, ale aj etickú rovinu. Výrobcovia dnes vychádzajú v ústrety aj vegetariánom a vegánom, pre ktorých je dôležitá informácia o kompletnom rastlinnom zložení suplementu. Nesmieme ale zabudnúť ani na potenciálny zdroj zdravotného problému alergikov, ktorým môže byť niektorá z pomocných látok.

Overte si vstrebateľnosť

Známy vtip o tom, že výsledkom investície do doplnkov výživy je len drahý moč, nie je v príkrom rozpore s realitou, najmä ak hovoríme o vitamínoch rozpustných vo vode, z ktorých telo významnú časť vylúči, čím súčasne zabráni prípadnému predávkovaniu. Vitamíny rozpustné vo vode – čiže vitamín C a vitamíny skupiny B (B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – niacín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B7 – biotín, B9 – kyselina listová, B12 – kobalamín) je možné bezpečne užívať ako profylaxiu. Pri výraznom oslabení organizmu je však potrebné siahať po takých formách suplementov, z ktorých sa dá vyťažiť maximum. Vylučovanie uvedených typov vitamínov je možné „obísť“ voľbou vysoko vstrebateľnej lipozomálnej formy.

Biologická dostupnosť sa dá negatívne či pozitívne ovplyvniť aj kombináciou jednotlivých doplnkov. Vstrebateľnosť železa zvyšuje súbežné užívanie vitamínu C, na tento fakt reagujú výrobcovia ponukou prípravkov, ktoré už túto kombináciu obsahujú. Vstrebávanie horčíka podporuje vitamín B6 či vitamín D, vstrebávanie vápnika zlepší spoločná aplikácia s vitamínom D a K, vstrebávanie zinku vitamín C atď. Opäť je ale jednoduchšie vyhľadávať napríklad horčík (magnézium), podobne ako železo či zinok v dobre vstrebateľnej forme chelátu.

A takto by sme mohli pokračovať ďalej, no ak budeme vychádzať z predpokladu, že človek nemá čas študovať, ktorý výživový doplnok má najprijateľnejšie zloženie, potom je nevyhnutné pýtať sa na vstrebateľnosť a ďalšie parametre konkrétneho výrobku priamo v lekárni.

Na tenší ľad sa dostávame pri nákupe voľnopredajných výživových doplnkov cez internet, kde je o niečo menšia pravdepodobnosť, že dostaneme fundovanú odpoveď. Jedným dychom je však potrebné dodať, že mnohí predajcovia už berú informovanie zákazníka seriózne a podrobný opis produktu zahŕňa všetky zásadné  položky.

Pozor na nebezpečné kombinácie vitamínov a ďalších suplementov          

Výživové doplnky majú povesť neškodnej zdravotnej barličky, inak by predsa neboli legálne. Dostupnosť a rastúca popularita suplementov je však do istej miery dvojsečná. Zlá voľba doplnkov, nadužívanie a nevhodné kombinácie už predstavujú zdravotné riziká. Dokonca aj v prípadoch, ktoré boli v predchádzajúcich riadkoch uvedené ako správne z hľadiska vstrebateľnosti.

Zastavme sa u železa, ktoré je v nadmerných dávkach pre organizmus toxické, preto je aj pri anémii nutné zvažovať tak samotné dávkovanie, ako aj dĺžku suplementácie. Náhodné nasadenie prípravkov s obsahom železa bez konzultácie s lekárom predstavuje vo všeobecnosti vážne riziko.

Ďalším adeptom na polemickú diskusiu je vápnik. Potenciálne nežiadúcim účinkom užívania vápnika je kalcifikácia ciev a vznik srdcovocievnych ochorení. Na základe metaanalýzy klinických štúdií, venovanej súvislosti medzi vznikom kardiovaskulárnych ochorení (KVO) a užívaním vápnika, bolo u žien po menopauze zistené o 15 % zvýšené riziko KVO s dôrazom na ischemickú chorobu.

Ani rozsiahle benefity vitamínu C, ktorý sa s úspechom používa pri infúznej terapii a perorálne je navstrebateľnejší v lipozomálnej forme, nezaručujú jeho stopercentnú bezpečnosť. Vitamín C môže ovplyvniť účinnosť antikoagulantov (liekov na „riedenie“ krvi), znižuje vstrebateľnosť vitamínu B 12 a vysoké dávky vitamínu C môžu viesť až k vzniku močových či obličkových kameňov.

Účinnosť antikoagulantov môže znížiť aj vitamín K. S liekmi na „riedenie“ krvi tiež nepriaznivo interaguje populárny canabidiol (CBD). Podávanie CBD sa nezlučuje ani s liečbou psychofarmakami, antiepileptikami či liekmi na úpravu krvného tlaku. Vitamín D nie je vhodné užívať spoločne so statínmi (liekmi na zníženie hladiny tzv. zlého cholesterolu LDL) alebo diuretikami (liekmi zvyšujúcimi vylučovanie vody z tela). Zinok zas znižuje vstrebávanie medi, železa, antibiotík atď.

Podobne by sme mohli zmieniť celý rad ďalších doplnkov výživy. Výber a aplikácia sa u žiadneho z nich nesmie podceňovať, najmä ak ide o nové a nepreskúmané produkty, ktoré sa náhle ocitli na trhu pod bombastickými sloganmi. Pri zaradení akéhokoľvek suplementu je najmä u ľudí, ktorí užívajú lieky, nevyhnutná konzultácia s lekárom.

Prečítajte si aj