Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) (Foto TASR/ Jakub Kotian)

Neziskové organizácie sa ocitli bez finančných prostriedkov

Neziskové mimovládne organizácie na Slovensku sa aktuálne dostávajú do situácie, kde nemôžu počítať s podporou štátu a tým sa dostávajú na pokraj svojej existencie. Na Slovensku neexistujú iné podobné programy, ktoré by podporovali ochranu ľudských práv. 

Minister spravodlivosti B. Susko zrušil výzvu na podávanie žiadostí o poskytovanie dotácie v programe podpory Ľudské práva 2024, ktorá zahrňovala všetky projekty zamerané na zachovanie, ochranu a podporu demokratickej Slovenskej republiky, ľudských práv a slobôd, ako aj boj proti diskriminácii a rasizmu. Dotácie pre  mimovládne organizácie pôsobiace v tejto oblasti sú vyčlenené v celkovej hodnote 769-tisíc eur. 

Riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková informovala, že 20. februára mali na ministerstve spravodlivosti obhajovať svoje pripravované projekty zamerané na oblasť ľudských práv, zrušenie však prišlo na poslednú chvíľu.

„Zrušenie tejto dotačnej výzvy znamená, že vláda škandalóznym spôsobom – na poslednú chvíľu a bez adekvátneho vysvetlenia – zastavila jediný štátny program podpory projektov v tejto mimoriadne dôležitej oblasti. Vláda nám jasne odkazuje, že ju ľudské práva nezaujímajú. A to je zásadný signál pre všetkých aktívnych občanov, organizácie občianskej spoločnosti i všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,” uzavrela Polovková.

Zástupcovia jednotlivých mimovládnych organizácií tvrdia, že zámerné naťahovanie procesu naruší financovanie ich pripravovaných projektov.

Podľa vyjadrenia štátnej tajomníčky ministra spravodlivosti rezort musel zrušiť tieto dodatočné výzvy mimovládnym organizáciám z dôvodu podozrenia zo zvýhodňovania prerozdelenia peňazí.

„Máme podozrenie, že jedna skupina uchádzačov je rodinne aj osobne spätá s Progresívnym Slovenskom (PS),”vyjadrila sa pre RTVS štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi.

Predseda Komory mimovládnych organizácií Marcel Zajac považuje rozhodnutie ministerstva spravodlivosti za veľmi nešťastné riešenie: „Urobili najhorší trest, a to je zrušenie výzvy. Nielen pre tých, ktorí sú v ohrození, ale úplne pre všetkých.”

Slovenský politik a podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (SMER- SD) komentoval situáciu na svojom telegramovom účte takto: „Minister spravodlivosti Boris Susko zrušil dotačnú výzvu pre slniečkarske mimovládky a tie teraz hystericky vrieskajú – rajská hudba pre moje uši. Boris, ďakujem “ dodal na sociálnej sieti.

Organizácia Post Bellum, ktorá upozorňuje na vzniknutú situáciu, viac ako 12 rokov pripomína prostredníctvom skutočných príbehov reálie z nedemokratických režimov. Dokumentaristi z tejto mimovládnej organizácie zaznamenali viac ako desaťtisíc svedectiev vojnových veteránov, väzňov nacizmu a komunizmu, disidentov a agentov ŠtB. 

Post Bellum a ďalších takmer 80 organizácií, ktoré pracujú v oblasti podpory a ochrany ľudských práv, reagovalo na danú situáciu spoločným vyhlásením a petíciou.

„Touto výzvou apelujeme na demokraticky zmýšľajúcich politikov, médiá ako aj širokú občiansku spoločnosť, aby sa rázne postavili na obranu dotačných programov pre školy, cirkevné organizácie, samosprávy, mimovládne neziskové organizácie hlavne v oblastiach, ktoré sa týkajú ochrany ľudských práv a slobôd, právneho štátu a demokracie”, informuje Post Bellum na svojej webovej stránke.

Prečítajte si aj