Piatok 20. septembra, 2024
Európsky parlament v Štrasburgu, ilustračný obrázok. (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

Pozrite si zoznam všetkých slovenských strán kandidujúcich do Európskeho parlamentu

Kandidátnu listinu pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) podalo 24 politických strán a jedna koalícia. Na kandidátnych listinách je 324 kandidátov. Termín na podanie kandidátok uplynul v nedeľu 10. marca o polnoci. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Priblížil, že Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán preskúma kandidátky najneskôr do 20. marca a najneskôr do 30. marca zaregistruje tie, ktoré sú v súlade so zákonom o podmienkach výkonu volebného práva.

Ministerstvo dodalo, že bezodkladne po zaregistrovaní určí štátna volebná komisia žrebom číslo, ktorým sa označí kandidátna listina každej politickej strany a koalície. Ozrejmilo, že registrácia kandidátnych listín je podmienkou vytlačenia hlasovacích lístkov.

Slováci budú 8. júna voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Zoznam politických subjektov, ktoré podali kandidátnu listinu (zdroj: MV SR)

Alternatíva pre Slovensko
Demokrati
HLAS – sociálna demokracia
Komunistická strana Slovenska
Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko
Kresťanská únia
Kresťanskodemokratické hnutie
Magyar Szövetség – Maďarská aliancia
MySlovensko
Pirátska strana – Slovensko
Progresívne Slovensko
REPUBLIKA
SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana
Sloboda a Solidarita
Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku
Slovenská národná strana
SLOVENSKO, ZA ĽUDÍ (koalícia)
Slovenský PATRIOT
SMER – sociálna demokracia
Socialisti.sk
Spájame Občanov Slovenska – SOSK
SPOLOČNE OBČANIA SLOVENSKA
SRDCE vlastenci a dôchodcovia – SLOVENSKÁ NÁRODNÁ JEDNOTA
Volt Slovensko
ZDRAVÝ ROZUM

Strany aj koalície potrebujú na mandát v eurovoľbách päť percent

Mandáty sa vo voľbách do EP prideľujú stranám aj volebným koalíciám, ktoré získali aspoň 5 % z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Je to rozdiel oproti voľbám do slovenského parlamentu, kde koalície potrebujú na postup viac percent. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Na rozdiel od parlamentných volieb je vo voľbách do EP len jedna hranica piatich percent potrebná na vstup do EP bez ohľadu na to, či ide o politickú stranu alebo koalíciu viacerých strán,“ ozrejmil rezort vnútra.

Čo sa týka financovania volebnej kampane, strany na ňu môžu minúť v eurovoľbách najviac 3 000 000 eur vrátane DPH. „V prípade vytvorenej koalície platí uvedený limit zvlášť pre každú politickú stranu tejto koalície,“ dodalo MV.

V eurovoľbách možno krúžkovať najviac dve mená z jednej kandidátky

V júnových voľbách do EP môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR.

Z hlasovacích lístkov, ktoré dostane vo volebnej miestnosti, si volič vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom. Odovzdať môže prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov na kandidátnej listine vybraného politického subjektu. „Na ‚prekrúžkovanie‘ je potrebné získať aspoň tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre politickú stranu alebo koalíciu,“ uviedol tlačový odbor MV. 

Prečítajte si aj