Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia.

Slovensko vylepšilo svoje umiestnenie v Svetovom indexe slobody tlače 2023

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila v stredu Index svetovej slobody tlače za rok 2023.

21. vydanie Svetového indexu slobody tlače hodnotí prostredie pre žurnalistiku v 180 krajinách sveta a pravidelne vychádza 3. mája – vo Svetový deň tlače.

V 31 krajinách je situácia „veľmi vážna,“ v 42 krajinách „ťažká“, v 55 „problematická“ a v 52 krajinách  „dobrá a uspokojivá“. Inak povedané v siedmich z desiatich krajín je prostredie „zlé“ a v troch z desiatich „uspokojivé.“

Na prvom mieste tohtoročného rebríčka je už siedmy rok po sebe Nórsko. Na druhom mieste Írsko. Treťou krajinou je Dánsko. Holandsko poskočilo o 22 miest nahor – na 6. priečku.

Slovensko sa umiestnilo na 17. priečke a postúpilo oproti vlaňajšku o 10 miest. Polepšilo si aj Česko z 20. miesta na tohtoročné 14. miesto.

Spodnej časti rebríčka dominujú ázijské socialistické štáty – Vietnam (178. priečka), ktorý bol vo svojom „love“ na novinárov veľmi úspešný, Čína (179. priečka) „najväčšie väzenie pre novinárov“ a najväčší vývozca propagandy, posledná je Severná Kórea.

Blízky východ a severná Afrika sú stále považované za najnebezpečnejšie regióny pre novinárov oproti najbezpečnejšej Európe. Štáty ako Sýria (175. priečka), Jemen (168. priečka) a Irak (167. priečka) sú známe ako krajiny s veľkým počtom nezvestných a ako rukojemníkov držaných novinárov. Saudská Arábia je stále v spodnej časti indexu.

Účinky „fake news”

Správa upozorňuje na množstvo dezinformačných a propagandistických kampaní, ktoré prehlušujú dôveryhodné správy. Obavy vzbudzuje aj narastajúca moc umelej inteligencie.

„Stierajú sa rozdiely medzi pravdou a nepravdou, skutočným a umelo vytvoreným, faktami a lesťami, čo ohrozuje právo na informácie,“ uvádza sa v indexe.

Ďalšou hrozbou je program Midjourney, program umelej inteligencie, ktorý dokáže generovať falošné obrázky vo vysokom rozlíšení, nerozoznateľné od skutočných fotografií.

Metodika Svetového indexu slobody tlače používa od roku 2021 päť nových ukazovateľov: politický kontext, právny rámec, ekonomický kontext, sociokultúrny kontext a bezpečnosť.

Prečítajte si aj